Dünya üstünde onlarca birbirlerinden değişik geleneksel ilkel dinler mevcuttur. Geleneksel dinlerin ortak özellikleri ile ilgili bilgiler. ...
Dünya üstünde onlarca birbirlerinden değişik geleneksel ilkel dinler mevcuttur. Geleneksel dinlerin ortak özellikleri ile ilgili bilgiler.
Belli başlı bir kurucusu, inanç sistemi ve mukaddes kitabı olmayan, geçimlerini avcılık, balıkçılık ve tarımla elde eden ilkel kabilelere ait dinlere ilkel ya da geleneksel dinler ismi verilmektedir.
Bu dinler bir kabileye ait dinler olduğundan başka kabile ve milletlere yayılma özellikleri yoktur. Kabilenin tüm üyeleri kendi kabile dinine bağlı olmak zorunda olduğundan başka bir dine girmesi kesinlikle yasaktır.
Geleneksel dinler, kabilelerin yaşam tarzıyla yakından ilişkilidir. Bu dinlerde ataların ruhlarına saygı, doğa vakalarını kontrol altına alabilmek için dans, ayin yapmak, büyüye başvurmak şeklinde özellikler çokça görülmektedir.
İlkel dinler, mensup oldukları kabilenin adıyla anılırlar.
Bu dinlerde genel olarak ruhun ölümsüzlüğüne inanılmakla beraber tanrısal dinlerdeki ahiret inancı şeklinde bir inanış söz mevzusu değildir. İlkel dinlerin inanç sistemleri ve ortak kavramları:
Yüce Tanrı
Geleneksel dinlerde tüm tabiat vakalarını yönettiği şeklinde varlıkları yaratan ve dünyaya hükmeden Yüce • Tanrı inancı mevcuttur.
Mana: Cemiyet tarafınca mühim kabul edilen nebat ve hayvan şeklinde varlıklarla kabile reisi, sihirbaz şeklinde kişilerde bulunduğuna inanılan doğaüstü bir güçtür. Mana’ya haiz olduğuna inanılan diri ve cansız varlıklara tapıncak denir.
Tabu: Doğaüstü kabul edilen ve dokunulmazlığı bulunan mukaddes bölgeler, nesneler, kabile reisleri, sihirbaz hekimler, bebekler, ölüler ve bir takım bitkilere tabu denir. Tabu kabul edilen bu varlıklara yaklaşabilmek ve haberleşme-iletişim oluşturmak için kesinlikle ayin yapılmalıdır.
Totem: İlkel kabilelerde totem, kabile halkının kendilerine akraba saydıkları ve kabilenin büyük atası olarak kabul edilen hayvan, nebat ve cansız varlıklara verilen addır.
Şaman: Ruhlarla bağlantı kuran, dini ayin ve törenleri yöneten din adamlarıdır.
Büyü: Bir işte hedefinize ulaşmak için doğaüstü güçlerin yardımını sağlamak düşüncesiyle büyücüler tarafınca meydana getirilen işlemdir.
Efsaneleşmiş: İlkel kabile insanlarının, Tanrıları, evrenin yaratılışını, evrendeki olayların oluşumunu, dünyanın ve insanoğlunun geleceğini, dini ayin ve törenleri mevzu edinen hikâyelere verilen isimdir.
Ayin: ilkel kabilelerin, bir seviye içinde ve belli başlı kurallara nazaran yaptıkları dini törenlerdir.
Meydana getirilen türlü dinler zamanı araştırmalarında, bugün dünyanın türlü bölgelerinde 95 milyon civarında geleneksel din mensubunun bulunmuş olduğu bildirilmektedir.
Geleneksel din mensupları yoğun olarak Cenup ABD, Afrika, Avustralya, Hint Adaları ve Yeni Zelanda’da mevcuttur.
YORUMLAR