Gök Mekaniği

Gök Mekaniği Gök mekaniği, gök cisimlerinin hareketlerini inceleyen gökbilim dalıdır. Gök cisimleri arasındaki kütleçekim etkileşim...

Gök Mekaniği





Gök mekaniği, gök cisimlerinin hareketlerini inceleyen gökbilim dalıdır.
Gök cisimleri arasındaki kütleçekim etkileşimlerinin belirlediği ilişkilere, Kepler'in ampirik olarak kurduğu matematiksel model üstüne Newton tarafınca geliştirilen ve hareketin temel yasaları ismi verilen fizik kurallarının uygulanması temeline dayanır. 20. yüzyılda Einstein'ın görelilik kuramı ile bu kurallar tekrardan gözden geçirilmiştir. Bu şekilde, giderek daha hassas hale gelen ölçüm sistemleri,metotları ile ortaya çıkan ve klasik gök mekaniği kuramının açıklamakta yetersiz kalmış olduğu sapmalar aydınlatılabilmiştir.





  • Gök Nedir?


  • Akışkanlar Mekaniği


  • Gök gürültüsü nedir, gök gürültüsü hakkında bilgi verir misiniz?



Gök Mekaniği(Kuramsal Astronomi) Nedir?


Astronomi;Gök vakalarını,gezegenlerin,yıldızların ve yıldız sistemlerinin gökyüzündeki hareketlerini ve yerlerini onların fizyolojik yapı ve kimyasal bileşimlerini inceleyen bir ilim dalıdır.Astronomi;konum astronomisi,astrofizik ve kuramsal astronomi olmak suretiyle üç temel dala ayrılır.Bu tarz şeyleri alt dalları ile birlikte özetlemek gerekirse;




1)Küresel Astronomi ve Konum Astronomisi


Gökcisimlerinin,gök küresi üstündeki hareket ve yerlerinin saptanması,yıldızların koordinatlarını değiştiren sebeplerin incelenmesi,tutulmalardaki koşulların saptanması ve aletsel hataların hesaplanması ile uğraşır.

2)Gök Mekaniği(Kuramsal Astronomi)


Gözlemlerin neticelerini yorumlayarak,gökcisimlerinin hareketlerini düzenleyen kanunları bulur ve onların yörüngelerini hesaplar.Buna kuramsal astronomi,başka adıyla gök mekaniği denir.Bir başka tanıma nazaran gök mekaniği;Gök cisimlerinin hareketlerini, denge durumlarını, yörünge ve karşılıklı çekim kuvvetlerini inceleyerek hesaplar icra eden, gök günlükleri hazırlayan bir gökbilimi dalıdır. Eskiden "mihanik-i semaviyye" adıyla bilinirdi. Güneş çevresinde gezegenlerin dönüşü, Ay'ın, doğal ve sun'i uyduların hareketleri, etkileşimleri hep gök mekaniğinin mevzusuna girer.


Gök mekaniği, Newton Çekim Kanunu ve Newton Hareket Kanunlarına dayanan genel mekanik kanunlarını gök cisimlerine uygular. Gezegen ve uyduların hareketleri, gelgit vakaları hep bu mekanik kanunlarla tanımlanır. Bu ilim, günümüzde oldukça yüksek bir düzeye ulaşmıştır. Bilhassa Ay'ın çok karmaşık hareketi mevzusunda elde edilmiş olan net bilgiler, gök mekaniğinin düzeyini ortaya koymaktadır.Gök mekaniği, gökadamızdaki türlü yıldız gruplarına başarıyla uygulanabilmektedir. Bunların hareketleri, uzaklıkları, bununla birlikte çift yörüngelerinin çözümlenmesi, yıldız kütlelerinin belirlenmesi bu ilim dalı yardımıyla gerçekleşmektedir.

3)Astrofizik


Astrofizik;gökcisimlerinin fizyolojik özelliklerini inceler.Eğer gözün duyarlı olduğu ışınım aralığı incelenirse,''Optik Astrofizik''; Atmosferimizin müsade etmiş olduğu birden fazla milimetre ile 20 metre dalga boyu arasındaki ışınım incelenirse, ''Radyo Astronomi'' ismini alır.


Bunun yanı sıra,uzay astrofiziği ile ilgili bir çabalama alanı=>Roketler ve yapay uydular üstüne konmuş aletler vasıtasıyla,atmosferimizin geçirmediği ışınım alanlarını inceler.


Kaynak:Astronomi ve Uzay Bilimleri(Ankara üniversitesi Rasathanesi/12 Ekim 2006)



Gök mekaniği nedir?

Gök cisimlerinin hareketlerini, denge durumlarını, yörünge ve karşılıklı çekim kuvvetlerini inceleyerek hesaplar icra eden, gök günlükleri hazırlayan bir gökbilimi dalı. Eskiden "mihanik-i semaviyye" adıyla bilinirdi. Güneş çevresinde gezegenlerin dönüşü, Ay'ın, doğal ve sun'i uyduların hareketleri, etkileşimleri hep gök mekaniğinin mevzusuna girer.

Gök mekaniği, Newton Çekim Kanunu ve Newton Hareket Kanunlarına dayanan genel mekanik kanunlarını gök cisimlerine uygular. Gezegen ve uyduların hareketleri, gelgit vakaları hep bu mekanik kanunlarla tanımlanır. Bu ilim, günümüzde oldukça yüksek bir düzeye ulaşmıştır. Bilhassa Ay'ın çok karmaşık hareketi mevzusunda elde edilmiş olan net bilgiler, gök mekaniğinin düzeyini ortaya koymaktadır. Gök adamızdaki türlü yıldız gruplarına başarıyla uygulanabilmektedir. Bunların hareketleri, uzaklıkları, bununla birlikte çift yörüngelerinin çözümlenmesi, yıldız kütlelerinin belirlenmesi bu ilim dalı yardımıyla gerçekleşmektedir.





  • Gök Nedir?


  • Akışkanlar Mekaniği


  • Gök gürültüsü nedir, gök gürültüsü hakkında bilgi verir misiniz?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Gök Mekaniği
Gök Mekaniği
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/gok-mekanigi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/gok-mekanigi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content