Orhan Veli Kanık Edebi Kişiliği

Orhan Veli Kanık yaşamı hakkında kısa bilgi, edebi kişiliği ve eserlerinin özellikleri ile KAYIP isminde bir kitabından örnek. Modern şairl...

Orhan Veli Kanık yaşamı hakkında kısa bilgi, edebi kişiliği ve eserlerinin özellikleri ile KAYIP isminde bir kitabından örnek.



Orhan veli KanıkModern şairlerimizdendir. 1914’te İstanbul’da dünyaya geldi. Orta öğrenimini İstanbul’da, Ankara’da tamamladıktan sonrasında bir süre İstanbul Üniversitesi’nde okudu. Millî Eğitim Bakanlığı’nda türlü görevlerde bulundu. Şiirleri yanında tercüme işleriyle de uğraştı. Ömrünün son yıllarında yeni şiir, edebiyat akımlarını tanıtmak, yaymak amacıyla Yaprak adlı bir dergi çıkardı. 1950’de İstanbul’da öldü.



İlk şiirlerini 1936 yıllarında yayımlamaya süregelen Orhan Veli Kanık bunlarda o zamana kadar alışılmış şekil, tür, konulardan ayrılıyor, tüm bu yönlerden şiire yeni bir hava getirmeye çalışıyordu. Bilhassa mevzularda çok değişik, asla alışılmamış alanlara yönelmesi ilk zamanlar yadırgandı. Bununla beraber, o, arkadaşları Oktay Rifat, Melih Cevdet’le beraber bu yolda direndi, kısa zamanda yeni şiir anlayışını geniş yığınlara benimsetti.



Çok söylenmiş kalıplardan, yıpranmış hayallerden uzak, berrak, yapmacıksız bir üslupla meydana getirmiş olduğu şiirlere insanların gündelik yaşamlarını soktu; dizeleri söz oyunlarından, şairanelikten kurtardı. Bu bakımdan Orhan Veli Kanık’ın Türk şiirinin yenileşmesinde büyük, mühim bir katkısı olmuştur. Bir süre sonra halk şiirinin havasından da yararlanan ozan Nasrettin Hoca hikâyelerini günlük konuşmamıza yakın bir kolaylıkla manzumelere aktardı.



Orhan Veli Kanık’ın başlıca kitapları şunlardır: Acayip (Oktay Rifat Horozcu, Melih Cevdet Anday’la beraber); Vazgeçemediğim; Destan Şeklinde; Yenisi; Karşı (şiir kitapları); La Fontaine’in Masalları; Nasrettin Hoca Hikâyeleri. Ölümünden sonrasında şiirlerinin tümü bir araya getirilerek Tüm Şiirleri ismi altında yayınlanmıştır.



KAYIP



Eşi dostu gelip bigün Hoca’ya

—İşte, zevzeklik bu ya— demişler:

«Karın aklını yitirdi!»

Ansızın değişmiş Hoca’nın vaziyeti.



Başlamış düşünmeye derin derin.

Esasen bu haberi getirenlerin

Maksadı da Hoca’nın halini seyretmekmiş.



İçlerinden birisi, kolundan çekmiş,

Demiş ki: «Hoca’m, ne düşünüyorsun?»



Hoca hoşluk etmeden iyi mi dursun?



Iyi mi tahammül etsin bu şekilde bir zevzekliğe?

— «Bu haberiniz,» demiş, «beni meraka soktu.

Bizim karının aklı öteden bu zamana kadar yoktu;



Düşünüyorum, acep nesi kayboldu diye.»



(Orhan Veli Kanık, 70 Hikâye)

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Orhan Veli Kanık Edebi Kişiliği
Orhan Veli Kanık Edebi Kişiliği
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/orhan-veli-kanik.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/orhan-veli-kank-edebi-kisiligi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/orhan-veli-kank-edebi-kisiligi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content