Gümüş Nasıl Elde Edilir?

Gümüşün elde edilişi ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Gümüş iyi mi ve nerelerde kullanılır? Gümüş, filizlerinde...

Gümüşün elde edilişi ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Gümüş iyi mi ve nerelerde kullanılır?



Gümüş, filizlerinden çeşitli usullerle elde edilir. Gümüş, kurşunla birlikte bulunmuş olduğu için birçok usullerle, gümüşle kurşunun erime ve donma noktalarından faydalanılır. Bugün en iyi usul «siyanurasyon» dur. Çok ince kırılan gümüş filizi % 0,4 sodyum siyanür eriyiği içinde 7 gün hava akımında bırakılır. Sonrasında süzülerek yabancı cisimlerden, bileşiklerden ayrılır. Bu eriyik metalik gümüşle işlenerek ya da elektroliz edilerek gümüş elde edilir. Gümüş birçok madenlerle alaşım yapar. En mühimleri altın, bakır ve platinle olanıdır. Bu alaşımlar süs eşyalarında kullanıldığı için değerlidir.



Gümüş-bakır alaşımları para, madalya ve gümüş takımları yapılmasında kullanılır, 1935’te çıkan gümüş liralarımız % 30 gümüşle % 70 bakır alaşımı idi.



Altın-gümüş alaşımlarının en eskisi Mısırlılar’ın, Eski Yunanlılar’ın, Romalılar’ın kullandığı şarap kadehlerindeki elektrum alaşımıdır. Çeşitli oranlardaki alaşımlarına «yeşil altın» ve «pembe altın» adı verilir. Ek olarak gümüş-plâtin alaşımları da vardır.



Gümüş havada ergitilirse 1 gramı 2 santimetreküp oksijen emer. Donarken bu oksijen çok şiddetli bir hızla çıkar, gümüşü etrafa sıçratır. Bu vakaya «gümüşün çatlaması» denir. Gümüşün sülfür halindeki kükürde büyük ilgisi vardır. Bu bakımdan, havada bulunabilen yaratı miktardaki sülfür gümüş eşyayı karartır.



Gümüş süs eşyası yapımından başka elektrik endüstrisinde, sigorta ve elektrotlarda, kimya aletlerinde (potalarda), tıbbi aletlerin yapılmasında kullanılır. Bazı memleketlerde para bastırılır.



Gümüş, ayna yapılmasında da kullanılır. Eskiden pahalı olduğundan aynalarda civa kullanılıyordu. Gümüş ucuzlayınca, civa da zehirli olduğundan, aynalar gümüşten yapılmaya başlandı. Gümüş fotoğrafçılıkta da kullanılır.



Gümüşün bileşiklerinden gümüş nitrata «cehennemtaşı» denir. En fazla kullanılan, en mühim bileşiğidir. Aynacılık ve fotoğrafçılıktan başka galvanoplasti yolu ile gümüş kaplamada da bu tuzdan faydalanılır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Gümüş Nasıl Elde Edilir?
Gümüş Nasıl Elde Edilir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/gumus-nasl-elde-edilir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/gumus-nasl-elde-edilir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content