Gutenberg Neyi Bulmuştur? Kısaca Hayatı

Baskı tekniğinde büyük bir yenilik yaparak baskı makinesini bulan icat eden Johannes Gutenberg keşfi ve yaşamı ile ilgili bilgiler. Johanne...

Baskı tekniğinde büyük bir yenilik yaparak baskı makinesini bulan icat eden Johannes Gutenberg keşfi ve yaşamı ile ilgili bilgiler.



Johannes GutenbergJohannes Gutenberg (1400-1468) baskı makinesinin mucidi olmamakla birlikte baskı tekniğinin babasıdır. Baskı makinesini kullanılır hale getirmiştir. Onun bu başarısı medeniyetin ilerlemesinde, gelişmesinde çok mühim rol oynamıştır. Ne yazık ki Gutenberg yaşamış olduğu devirde pek tanınmamıştı. Onun ismini dahi doğru dürüst bilen yoktu. Bugün de yaşamı hakkında pek az şey biliniyor.



Gutenberg, Mainz’da dünyaya geldi. Babâsı Friele Gensfleish kuyumcuydu. Johannes, aileden bir çocuğun annesiyle ilgili bir ismi taşıması geleneğine uyarak annesinin doğduğu şehrin ismini kendine soyadı yapmıştı. Babası eski altın paralar üstüne şekiller yaparak para kazanırdı. Gutenberg’in baskı tekniği merakının bundan doğduğunu ileri sürenler pek çoktur.



Johannes babasının ölümünden sonrasında Strasbourg’a yerleşti. Babası benzer biçimde kuyumculukla geçiniyordu. Bununla beraber, ayna da yapmış olup satıyordu. 1438’de, basım işleriyle uğraşan bir şirkete ortak oldu. Tahta ve madeni blok harflerle çalışıyordu. Gutenberg Çinliler’in çok eskiden basımevi kurup tek tek harflerle yazı dizdiklerini bilmiyordu.



Garp dünyası için kullanılması çok kolay, harcaması az bir dizgi makinesi yapmak için emek vermeye koyuldu. 1444’te Mainz’e döndü. Bir matbaa kurup emek vermeye başladı. Ilkin dua kitaplarından sayfalar dizdirip basmakla işe başladı. 1446’da ilk kitabını yayınladı. Bu, Lâtince dilbilgisine ait bir kitaptı. Gutenberg, 1450′ de Johann Fust ve Peter Schoeffer’le ortak bir matbaa kurdu. İncil’i basmak istiyordu. Fakat daha kitabın bakılmasına başlanmadan ortakları ile içinde ihtilaf çıktı, onlardan ayrılıp kendi hesabına emek vermeye başladı. Fakat Fust’tan borç para almadan da kitabı basamayacaktı. Makinelerini rehine koyup borç aldı. Yalnız, işini yürütemedi. Borç içinde öldü.



Gutenberg’in makinesinde basmış olduğu kitapların sayısı elliyi bulmaktadır. Onun yayınladığı İncil’e «42 Satırlı İncil» denir. Kitabın sayfalarında genellikle 42 satır bulunmuş olduğu için bu isim verilmiştir. Gutenberg’in İncil’lerinden bir çok tanesi Amerikan kütüphane ve müzelerinde saklanmaktadır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Gutenberg Neyi Bulmuştur? Kısaca Hayatı
Gutenberg Neyi Bulmuştur? Kısaca Hayatı
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/Johannes-Gutenberg.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/gutenberg-neyi-bulmustur-ksaca-hayat.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/gutenberg-neyi-bulmustur-ksaca-hayat.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content