Hammurabi Yasaları MÖ 1760 yılı civarında Mezopotamya'da yaratılan, tarihin en eski ve en iyi korunmuş yazılı kanunlarından biridir. Bu...
Hammurabi Yasaları
MÖ 1760 yılı civarında Mezopotamya'da yaratılan, tarihin en eski ve en iyi korunmuş yazılı kanunlarından biridir. Bu dönemden ilkin toplanan yasa koleksiyonları içinde Ur kralı Ur-Nammu'nun kanun kitabı (MÖ 2050), Eşnunna kanun kitabı (MÖ 1930), ve İsin'li Lipit-İştar'ın kanun kitabı (MÖ 1870) yer alır.Hammurabi Kanunlarının Özellikleri :
1. Sümer kanunlarına gore belli bir miktar daha serttir. Ama toplumun tüm kesimlerinin hakları güvence altına alınmıştır. (Uygar, ceza, tecim, miras)Bu kanunlar Sami geleneklerinden ve Urukagine kanunlarından yararlanılarak hazırlanmıştır.)2. Hammurabi yapmış olduğu kanunlarla â€Tanrı Kral†yerine â€Hayırsever Kral†terimini getirdi.(Adaletin Çobanı ,Kavimler Çobanı)
3. Hukuk devleti anlayışını ilk kez tarihe getirmişlerdir.
Babil kralı Hammurabi'nin (MÖ 1728-MÖ 1686) türlü meselelerde verdiği kararlar, Babil'in koruyucu tanrısı Marduk adına meydana getirilen Esagila Tapınağı'na dikilen bir taş üstüne Akatça dilinde yazılmıştı. Hammurabi, kendisine bu kanunları yazdıranın güneş tanrısı Şžamaş'ın bulunduğunu söylemiştir. Bundan dolayı kanunlar da tanrı sözü sayılıyordu.
Arkeolog Jean Vincent Scheil'in 1901'de Susa, Elam'da bulmuş olduğu (şimdiki Huzistan, İran) ve Fransa'ya taşımış olduğu Hammurabi Kanunları'nın yazılı olduğu stel, Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir. Ortalama iki metrelik silindirik bir taşın üzerine çivi yazısı ile yazılmış olan kanunlar tam 282 maddedir, fakat bu maddelerin 30'u (madde 66-99) şu anda okunamayacak durumdadır. 13 sayısı uğursuz sayıldığı için 13. madde yazılmamıştır. Paris Louvre müzesinde sergilenmektedir.
Hammurabi Kanunları
1. Bir kimse bir eve girecek delik açarsa, o deliğin önünde ölümle cezalandırılır ve gömülür.2. Bir evde yangın çıkar ve oraya yangını söndürmeye gelen bir kimse evin sahibinin malında göz gezdirip evin sahibinin malını alırsa, kendisi de aynı ateşe atılır.
3. Adam kendisine bir çocuk veren karısından ya da kendisine bir çocuk veren hanımdan ayrılmak isterse, o süre karısına çeyizini geri verir ve çocuklarına baksın diye tarlanın, bahçenin ve malların bir kısmının kullanım hakkını verir. Çocuklarını büyüttüğü süre ufaklıklara verilenlerden bir parça, oğlanınkine eşit olan bir parça da ona verilir. Ondan sonrasında kalbinin erkeği ile evlenebilir.
4. Bir adam bir karı alır da bu hanım ona bir karı hizmetçi verirse ve çocuklarına bakarsa; fakat, buna karşın adam başka bir karı alabilmek isterse ona izin verilmez; bu adam ikinci bir karı alamaz.
5. Bir adam bir evladı evlatlık alır ve oğlu olarak ona adını verirse ve onu besleyip büyütürse, büyümüş bu çocuk tekrar geri istenemez.
YORUMLAR