Hiphop Kültürü

Bir Zenci Kültürü "Hip-Hop" Hiphop kültürünün doğmasında Funk, Soul ve Jazz müziğinin tesiri oldukça büyük. Bilhassa Jame...


hiphop





Bir Zenci Kültürü "Hip-Hop"

Hiphop kültürünün doğmasında Funk, Soul ve Jazz müziğinin tesiri oldukça büyük. Bilhassa James Brown, Sly Stone, Parliament Funkadelic, Isaac Hayes ve Last Poets'in emek harcamaları sonradan Hiphop kültürünü çok etkiledi. Bu tarzlara başka türlerin (Reggae, Latin, Rock ve Elektro vs.) karışmasıyla, bir 'Getto' kültürü olan Hiphop hayata merhaba dedi. Hiphop kültürünün en büyük öncüsü 'Kool Herc' sayılmakta. Jamaica'dan gelen 'Kool Herc', DJ kültürünü ilk kez New York'a getirdi. Kool Herc, kurduğu ses sitemiylede ilk kez başka parçaların BreakBeat'lerini kullanmaya başladı. Bu dönemlerde 70'li yılların moda müziği olan Disko tarzının getirmiş olduğu bir sıkılma vardı. O dönemin büyük öncüleri Afrika Bambaata ve Grand Master Flash çaldıkları müziklerde ritmi durdurmadan geçiş tekniğini yarattılar. İlk piyasa hiti, 'Sugar Hill Gang' ten Rapper's Delight 1979'da çıktı. Bu hitin yaratılmasında en büyük etken 'Sugar Hill Recordings'in sahibi Silvia Robinso'dur. Aslına bakarsak ekip Disko'larda kapı bekçiliği yapıyordu. Müzik ise Chic'in hit parçası olan 'Good Times'tan alınmış samplelarla oluşturulmuştu. İşin iç yüzü daha ilginçti, çünkü sözlerin bir bölümü Grand Master Jazz'dan alıntıydı. 1981'de Grand Master Flash'den ilk sağlam hit 'The Message' piyasaya çıktı. Parçayı Old School Rapper 'Melle Mel' söylüyordu. Sözlerin içinde ne olduğu ise Getto yaşamına başkaldırdı. Bu parçanın çıkmasından ilkin Afrika Bambaata'nın kurduğu 'Zulu Nation' yavaş yavaş sesini duyurmaya başlamıştı.

Pozitif bir çete olan Zulu Nation, Bronx'tan çıkıp tüm New York'a yayıldı. B-Boy'lar ise New York metrosunun vagonlarına Graffiti'ler halletmeye başladılar. Devrin en meşhur Writer'larından Rammelzee, Futura 2000, Fab 5 Freddy ile müzik yapıyorlardı. Bu dönemden sonrasında Mega hit olan 'Planet Rock' çıktı. Bu single 1981'den bu yana basılıp satılmaktadır. Bu parçada Afrika Bambaata melodi olarak Kraftwerk'in Trans Europa Express'ini kullanıyordu. 1983 senesinde gösterime giren 'Wild Style' adlı Hiphop kültürü filmi, Graffiti ve BreakDance'ı dünyaya tanıttı. Gençler içinde BreakDance bir salgın şeklinde yayıldı. Tüm dünya BreakDance yardımıyla Rap müzik dinlemeye başladı. Derken ilk kez bir Jazz sanatçısı Herbie Hancock, 'Rock It' adlı bolca Scratch'li hiti yarattı. Bu Single'da Scratch'leri Grand Master DST yapmıştı. Rap müziği 86 yılına, yan Run Dmc'nin çıkmasına kadar müzik piyasasında fazla önemsenmiyordu. Grubun ilk mega hiti, 'Raising Hell' albümünden 'Walk This Way'di. 80'lerin ortasında gördüğümüz en mühim vaka Russel Simmons ve Rick Rubbin tarafınca DefJam Records'un kurulmasıdır. Şirket ilk single olarak TLA Rock'ın 'It's Yours'unu çıkardı. Sonrasında LL Cool J, Beastie Boys ve Public Enemy ile devam ettiler. 1984'te ilk hanım Rapper 'Roxanne Shante' çıktı. O dönemlerde Roxanne Shante'nin prodüktörü Marley Marl'in yaptıkları New School için yol gösterici çalışmalardı.

Bilhassa Marley'in Juice Crew'unun elemanları Big Daddy Kane, Kool G Rap, Bizler Markie ve Master Ace bunlara örneklerdir. Los Angeles şu demek oluyor ki West tarafında ise Ice-T, DJ Afrika Islaam ve Dr. Dre'nin World Class Wreckin Crew grubu Hiphop kültürünün köklerini atmaya başladılar. Bu devrin en hit albümleri şunlardı; Whodini - Whodini 1983, Run Dmc - Run Dmc 1984, LL Cool J - Radio 1985, Schooly D - Saturday Night 1986, Eric B Rakim - Paid in Full 1986, BDP - Criminal Minded 1987, Public Enemy - Yol Bumrush The Snow 1987, Jungle Brothers - Straight Out the Jungle 1987. De La Soul'un Three Feet High Rising albümünden sonrasında tarzda değişmeler başladı. Bu grup türünün haricinde değişik sample'lar kullanarak Rap'i özgünleştirdi. Albümün prodüktörlüğünü 'Prince Paul' yapmıştı. Prince Paul, Stetsasonic'in DJ'iydi. 1988'de Public Enemy'nin 'It Takes A Nation of Millions To Hold Us Back' çıktı. Bu albümle piyasa sarsıldı. Rap zamanı bu kadar sert bir albüm görmemişti. Albümün ilk single'ı 'Rabel Without A Pause' oldu. Böylelikle Hiphop kültüründe Black Power diye adlandırılan zenci hareketi periyodu başladı. Public Enemy bu albümle Rap'in yalnız parti müziği olmadığını, bir felsefe ve toplumsal hareket bulunduğunu gösterdi.
Bundan sonrasında fanatik kitlesi kendine nazaran müziği kanalize etti ve politikaya girdi. West tarafında ise NWA'nın Straight Outta Compton albümü piyasaya çıktı. NWA ilk kez er tarzında tavır sergileyen gruptur. Public Enemy ise 1989 senesinde Fear Of A Black Planet adlı albümünü sürdü piyasaya. Albümün politik içinde ne olduğu ve görüşleri yüzünden çok tepki aldılar. Aynı biçim müzik meydana getiren X-Clan, Boogie Down Production, Poor Righeous Teachers, Paris ve Brand Nubian şeklinde gruplar piyasa girmeye başladı. Fakat büyük bölümü plak şirketleri tarafınca baskı altına alındılar ve kontratları iptal edildi. 90'lı yıllara gelindiğinde ise Gangstarr, A Tribe Called Quest ve De La Soul yeni Rap standardının öncü grupları oldular. Söz olaral daha yumuşak ama her insana hitap edebilecek kadar dikkatli biçim olarak daha Jazzy olan bu gruplar Hiphop kültürünü büyük kitlelere ulaştırdı. Brand New Heavies şeklinde gruplar diri enstrümanların üstüne meşhur Rapper'lar ile birlikte çalıştılar. Bundan sonra Hiphop kültürünü her tür müzik dinleyen insan anlamaya başladı. Devrin mühim albümleri şu şekilde sıralanabilir; Ultra Magnetic Mc's - Critical Beatdown 1989, JVC Force - Doin Damage 1989, Gangstarr - No More Mr Nice Guy 1989, 3rd Bass - Cactus Album 1989, A Tribe Called Quest - Paths Of Rhythm 1990. Bu tarihten sonrasında Rap türlere ayrılmaya başladı; Old School, New School, Miami Bass, Next School, Gangsta Rap şeklinde. Diğeri türler de Rap'ten gittikçe artan oranda etkilenmeye başladı. Mainstream denilen genel piyasadaki müzik aletlerinden, meydana getirilen müziğe kadar her şey içinde Rap'ten bir parça barındırmaya başladı.





Günümüzde bir takım kişiler tarafında Rap ve Hiphop sözcükleri eş anlamlıymış şeklinde kullanılmakta. Fakat "Hiphop Nedir" yazımızda da açıkladığımız şeklinde, Rap bir müzik seçimi, Hiphop ise bu müzik tarzını da içinde bulunduran bir kültür, bir yaşam biçiminin adıdır. Çok yanlış olarak kulanıldığı şeklinde Hiphop melodik ve yavaş, Rap ise sert ve süratli bir müzik türü değildir.


Türkiye'de Hip hop ve alt dalları gelişmeye devam ediyor en mühim dalıda rap underground graffiti ve break dance başta geliyor...



hiphop






Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi






  • K-HipHop Vol. 1


  • Hiphop Legend Party


  • Hiphop kültürü nereden gelmiştir?



Hip hop, Afrika ve Latin ABD kökenli ABD'li gençler içinde yaygın bir yaşam şekli, alt kültür ve popüler kültür.


DJ Kool Herc, Grandmaster Flash the Furious Five, ve Afrika Bambaattaa'nın çalışmalarıyla başladığı söylenir.





Kavram çoğu zaman bu yaşam biçiminin aynı adla anılan müzik tarzını akla getirir. 70'li yılların sonlarında ABD - New York'un Bronx ve Brooklyn semtlerinde doğmuştur.


Bazılarınca, gençliği depolitize etmek amacıyla bilhassa yaratıldığı ve desteklendiği ileri sürülür. Gelir, eğitim ve kültür seviyelerin az olduğu ve Bronx şeklinde semtlerde doğması bu cemiyet sınıfının sisteme karşı tepkisi olarak da algılanabilir.


Amerikan kültürüne özgü bu akım, dünyanın başka bölgelerinde de gençler içinde ilgi çekmektedir. Hip hop yaşam tarzının temelinde para, mücevher, otomobil ve giysiler şeklinde heybetli zenginlik ve statü sembollerine odaklanır.


Hip hop kültürün başlıca dört unsuru, MC (Rap), DJ (Disc jockey), Breakdance, Graffiti (Aerosol Art)'dır.


Hip Hop müziğin altyapısı, çoğu zaman elektronik aletler ya da bilgisayarlar yardımı ile yaratılan; davul, bas ve sentezleyici döngülerinden oluşur. Beat ismi verilen altyapı, süratli ve konuşma tarzında vokal ile birleştiğinde Hip Hop müzik ortaya çıkar. Hip Hop çoklukla armoni kaygısı taşımaz, mühim olan ritim ve uyaktır. (İng: rhyme).


Hip Hop dansı, Brezilya kökenli müdafa sanatı 'Capoeira'(Kapoeyra)dan esinlenilerek ortaya çıkarılmış olan bir dans türüdür.




Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Hiphop Kültürü
Hiphop Kültürü
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/hiphop.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/hiphop-kulturu.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/hiphop-kulturu.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content