Hipnoz Nedir

hipnoz psikoloji'ye bakılırsa, telkine yatkınlık gösteren bir tür suni uyku ya da uyku-uyanıklık arası haldir. terimi ilk kullanan, grek...

hipnoz psikoloji'ye bakılırsa, telkine yatkınlık gösteren bir tür suni uyku ya da uyku-uyanıklık arası haldir. terimi ilk kullanan, grek mitolojisindeki uyku ilahının adından (hupnos)esinlenen iskoç doktor s.james braid'dir (1795-1860). hipnoz, ruh ve gövde ilişkisinin (sonuçta perispri ve gövde ilişkisinin) gevşemesi sonucunda oluşan bir degajman halidir.
metapsişikteki hipnoz şekilleri
hipnoz hali iki yolla sağlanır: manyetizma yöntemiyle (manyetik uyku) ve hipnotizma teknikleriyle (hipnotik uyku). manyetizma yöntemlerini süjeler üstünde malum anlamda ilk tatbik eden ve bu etkiye "hayvansal manyetizma" adını veren şahıs, canlılar üstündeki manyetizmanın kaşifi sayılan, franz anton mesmer'dir (1734-1815). manyetik hipnoz, hipnotik hipnoza kıyasla hem daha derin ve organik bir degajman halidir, hem de ruhsal incelemeler için, daha yararlı, bolca ve verimli olanaklar sunar. manyetik hipnozda ek olarak hipnotik hipnozda görülen zarar ve çekince olasılıkları pek bulunmaz. manyetik hipnoz hali telkinle oluşmaz ve telkinle ortadan kalkmaz. hipnoz altındaki şahıs yalan söylemesi imkansız. hipnoz altındaki kişiye vicdanına ya da vicdani iradesine uymayan eylemler yaptırılamaz. metapsişikçiler yeterince bilgi, görgü ve deneyime haiz olunmadan hipnoz deneylerine kalkışılmamasını, aksi takdirde tehlikeli ve zararı dokunan neticelerle karşılaşmanın çok olası bulunduğunu belirtmektedirler.
hipnozun üç temel hali
hipnozun derinlik derecelerine ve özelliklerine bakılırsa değişik çeşitleri vardır. başlıca üç hipnoz hali vardır:
• letarji (şarm, telkin, inangaçlık hali): neo-spiritüalizm, hipnozun bu aşamasını “kendiliğinden imajinasyon” aşaması olarak görür. hipnozun bu halinin en belirgin özelliği süjenin telkine şuursuzca yatkınlık özelliğidir. bu haldeki süjede telkin yöntemiyle, beş duyuyu ilgilendiren hipnotik halüsinasyonlar yaratılabilir.
• katalepsi (donma hali) : süjenin gözleri açık olmakla beraber, kasları donma denilen derecede uzun süre durağan(durgun) kalır. organlarını bırakıldığı konumda meblağ. çevredeki gürültüleri duymamakla beraber, müzikten etkilendiği saptanmıştır. telkin alma kabiliyeti azaldığından, emirler sonuçsuz kalır.
• somnambülizm (uyurgezerlik hali): süje kendisi üstündeki denetim kabiliyetlerini birazcık daha bilgili ve kapsamlı olarak yeniden kullanmaya adım atar. telkin direkt doğruya olanaklı değildir, sadece ikna yöntemiyle olanaklıdır. süjede olağan halde görülmeyen bir zeka ve muhakeme kabiliyeti belirir. bu bilinç hali superconscience olarak adlandırılmıştır. somnambülizm hali de emarelerine ve derinlik derecelerine bakılırsa kendi içinde sınıflara ayrılır. hipnozdaki bu suni somnambülizm (somnambulisme provoqué) hali "organik uyurgezer" denilen insanlarda kendiliğinden oluşmaktadır ki, organik uyurgezerler bu haldeyken, zeka gerektiren karmaşık faaliyetlerde bulunabilirler, fakat uyandıktan sonrasında, yapmış oldukları bu faaliyetlerin hiçbirini hatırlamazlar.
hipnozun kullanım alanları
günümüzde spiritüalizmde ve parapsikolojide kullanılmasının yanı sıra, psikoterapide, kriminolojide ve sancısız doğum, sancısız diş çekme (-a.b.d.’ndeki dişçilerin ortalama dörtte birinin uyguladığı belirlenmiştir-), yabancı dili acele öğrenme şeklinde çeşitli amaçlarla birçok alanda kullanılan bir yöntemdir. ek olarak internasyonal istihbaratta da kullanıldığı ileri sürülmektedir. manyetik hipnozla meydana getirilen tedavi sistemine ve uzmanlık alanına kimi ülkelerde biyoterapi adı verilmektedir. bir başka uyku türüne ilaçla (enjeksiyonla) uyku denilmektedir, fakat bu uyku yöntemi metapsişikçilerce, malum hipnoz şekilleri kapsamında ele alınmadığı şeklinde, bu uyku hali de hipnoz olarak ele alınmaz..

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Hipnoz Nedir
Hipnoz Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/hipnoz-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/hipnoz-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content