İlkbaharın gelişi tabiatın canlanması kısaca Nevruz ile ilgili yazı / kompozisyon İlkbahar kim bilir mevsimlerin en güzelidir. Kış ayını te...
İlkbaharın gelişi tabiatın canlanması kısaca Nevruz ile ilgili yazı / kompozisyon
İlkbahar kim bilir mevsimlerin en güzelidir. Kış ayını terk ederken resmen donmuş olan tabii yaşam tekrardan yaşama merhaba dercesine büyük bir coşku ile tekrardan doğuşu yaşar. Olurya değişik yarım kürelerde değişik zamanlarda yaşansa dahi bizim ülkemizin yer almış olduğu Şimal Yarımkürede 21 Mart ile 22 Haziran tarihleri içinde yaşanmaktadır.
Eski kültürler incelendiğinde yeni senenin başlangıcının nhep 21 Mart ya da 22 Mart’a müsavi geldiği görülür. kısaca atalarımız aslen yeni senenin başlangıcı olarak Bahar aylarının başlangıcını kabul etmişlerdir. Bu sebeple binlerce senedir bu günler Yeni Gün ya da Nevruz olarak kutlanmaktadır. Hem de yalnız bir halka ait bir bayram olarak değildir Balkanlardan Orta Asya’ya kadar türlü öykü ve destanlara bağlı olarak ama hep aynı günde Nevruz kısaca Baharın gelişi kutlanmaktadır.
Baharın gelmesi bununla birlikte insanların üstünde görkemli güzel değişikliklerinde olmasını sağlamaktadır. Her ne kadar bahar yorgunluğu ve alerjen etkisinde bırakır bir takım kişileri negatif etkilese dahi bahar aylarında insanlarda kendilerini iyi hissederler. Geriye kalan sık sık hastalanmazlar içleri coşku dolu olur ve genel anlamda yeni aşklar ya da yeni işler hep bu mevsimde başlar. İnsanın içi içine sığmaz papatya denen o görkemli çiçek ve kelebekler hep bu mevsimde olur. hele yeşil erik yok mu derhal ağzımızın sulanmasını nasıl durdurabiliriz.
Kısaca İlkbaharın gelişi bir mutluluk gösterisidir ve bu mutluluk her insana yalnız insanoğluna değildir tüm canlılara aittir.
YORUMLAR