İpek Yolu Nedir? İpek Yolu Ne Demektir? Anlamı

1 İpek Yolu İngilizcesi 3 Ortaya Çıkış ve Tarih Özet: “İpek Yolu Nedir? İpek Yolu Ne Anlamına gelir? Anlamı” başlıklı yazımızda İpek Yol...


  • 1 İpek Yolu İngilizcesi



  • 3 Ortaya Çıkış ve Tarih


  • Özet: “İpek Yolu Nedir? İpek Yolu Ne Anlamına gelir? Anlamı” başlıklı yazımızda İpek Yolu nedir, İpek Yolu ne anlamına gelir, İpek Yolu kelimesinin tanımı, İpek Yolu ticareti, İpek Yolu neresidir şeklinde İpek Yolu hakkında ayrıntılı detayları göreceksiniz.



    Özet: “İpek Yolu Nedir? İpek Yolu Ne Anlamına gelir? Anlamı” başlıklı yazımızda İpek Yolu nedir, İpek Yolu ne anlamına gelir, İpek Yolu kelimesinin tanımı, İpek Yolu ticareti, İpek Yolu neresidir şeklinde İpek Yolu hakkında ayrıntılı detayları göreceksiniz.


    Özet: “İpek Yolu Nedir? İpek Yolu Ne Anlamına gelir? Anlamı” başlıklı yazımızda İpek Yolu nedir, İpek Yolu ne anlamına gelir, İpek Yolu kelimesinin tanımı, İpek Yolu ticareti, İpek Yolu neresidir şeklinde İpek Yolu hakkında ayrıntılı detayları göreceksiniz.


    İpek Yolu İngilizcesi



    İpek Yolu kelimesinin İngilizce karşılıkları ise hemen aşağıdaki gibidir



  •  İpek Yolu – The Silk Road

  • İpek Yolu Hakkında Ayrıntılı Bilgi



    İpek Yolu, (Arapça: طريق الحرير: Çince: 丝绸之路; Farsça: جاده ابریشم; Rusça: Великий Шёлковый Путь; Kırgızca: Zhibek Zholu) Çin’den başlayarak Anadolu ve Akdeniz vesilesiyle Avrupa’ya kadar uzanan ve dünyaca ünlü tecim yoludur. İpek Yolu bir tek tüccarların değildir, bununla birlikte doğudan batıya ve garptan doğuya bilgelerin, orduların, fikirlerin, dinlerin ve kültürlerin de yolu olmuştur.



    ipekyolu



    Milattan yüzyıllar ilkin Mısırlılar, bir süre sonra da Romalılar, Çinlilerden ipek satın alırlardı. Ulaşım ise, bir süre sonra İpek Yolu ismi verilen güzergahı izleyen kervanlarla sağlanırdı. İpek endüstrisi, eski çağlardan bu yana bir sürü milletin hayatında çok mühim bir yer tutmuştur. Uzak Şark’dan gelen ipek ve baharat, Garp dünyası için, internasyonal ilişkilerde mühim bir rol oynamıştır. İpek, bununla birlikte Şark kültürünün Garp tarafınca tanınmasını da elde etmiştir. Şark’nun ipeği ile baharatınınkervanlarla batıya taşınması, Çin’den Avrupa’ya ulaşan tecim yollarını oluşturmuştur. Orta Çağda, tecim kervanları, şimdiki Çin’in Şian kentinden hareket ederek Özbekistan’ın Kaşgar kentine gelirler, burada ikiye ayrılan yollardan ilkini izleyerek Afganistan ovalarından Hazar Denizi’ne, öbürü ile de Karakurum Dağları’nı aşarak İran üstünden Anadolu’ya ulaşırlardı. Anadolu’dan deniz yolu ile Akdeniz ve Karadeniz (Tirebolu) limanlarından ya da Trakya üstünden kara yolu ileAvrupa’ya giderlerdi.



    Doğudan batıya doğru gelişen bu ticari harekette daha önceki çağlardan bu yana kullanılmakta olan bir yol şebekesinden yararlanılmıştır. Yoğun bir biçimde ipek, porselen, kâğıt, baharat ve kıymetli taşların taşınmasının yanında kıtalar arasındaki kültür alışverişine de imkân elde eden bu binlerce kilometre uzunluğundakikervan yolları süre içinde İpek Yolu olarak adlandırılmıştır. İpek Yolu Asya’yı Avrupa’ya bağlayan bir tecim yolu olmasının ötesinde, 2000 yıldan bu yana bölümde yaşayan kültürlerin, dinlerin, ırklarında izlerini taşımakta ve muhteşem bir tarihsel ve kültürel zenginlik sunmaktadır.



    Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarını kazanmalarından sonrasında, İpek Yolu’nun hem bir tecim yolu, hem de tarihsel ve kültürel kıymet olarak tekrardan canlandırılması gündeme gelmiş, bu yol süresince inşaa edilmiş ve bundan sonra kullanılmayan yapıların, yeni işlevler kazandırılarak korunmaları ve yaşatılmaları için emekler adım atmıştır.



    İpek Yolu türlü Türk uygarlıklarının ekonomik membaı olmuştur.



    Orta Asya bölgeleri ile devamlı bağlantılar var olmuştur. Mesela; Çin ile Avrupa içinde en eski zamanlardan bu yana, minimum Tunç Devrinden bu yana bağlantılar vardı. İlk zamanlarda maden elde etme ve işleme mevzusunda bilgi alışverişine ve ticari malların değişimine dayanmış olan bu bağlantılar, diplomatik ilişkilerin kurulmasını ve iki kültürün birbirini tanımasını da elde etmiştir. Fakat, arabulucular yolu ile gerçekleştirilmiş olan bu bağlantılar bir süreklilik göstermemiş, uzun soluklu kopukluklar yaşanmış, tecim ve bilgi alışverişinin uzun bir süre gerçekleşmediği dönemler de olmuştur.



    Çin’in batıya doğru genişlemesi, İpek Yolu’nun şark sınırının tamamen açılmasında mühim bir etken olmuştur. İmparator Vudi (M.Ö. 142–87) döneminde Han İmparatorluğu sınırlarını nerdeyse iki katı kadar genişletmiştir. Sınır tehditlerine karşı düşman bölgelerini salgın ederek karşılık veren İmparator Vudi, ordularını kuzeye, güneye ve batıya göndererek bir sürü devleti boyunduruk altına almış, Hiung-nu zaferi ile de Orta Asya’nın tüm kontrolünü ele geçirmiştir. Vudi’nin birlikleri, Pamir dağlarını ve Fergana şehrini de işgal ederek, Çin ile Garp arasındaki tecim yollarını açmıştır. İpek Yolu üstünden gerçekleşen tecim yardımıyla Hun İmparatorluğunun başkenti Batılı seyyahlar ve Garp’dan gelen lüks mallarla dolup taşmaya adım atmıştır.



    Doğuda barışın yargı sürdüğü zamanlar, Garp bir harp alanı idi. Romalılar ile Partlar içinde uzun zamandan bu yana yaşanmış olan problemler, birinci Roma İmparatoru Augustus’un diplomatik başarısı ile son bulmuş, iki taraf içinde bir sulh süreci adım atmıştır. Bu sulh süreci, İpek Yolu’nun garp kısmının daha güvenli olmasını ve Uzak Şark ile meydana getirilen ticaretin canlanmasını elde etmiştir. Geç Antik Çağ döneminde Şark Roma, kısaca Bizans ile Sassani İmparatorluğu arasındaki tecim Roma-Pers Savaşları sebebiyle büyük seviyede engellenmiştir.



    İpek Yolu, bir başka yükselme periyodunu, Perslerin İpek Yolu üstündeki hâkimiyetine son veren Tang Hanedanlığı döneminde yaşamıştır. İkinci Tang İmparatoru Taizong, Orta Asya’nın büyük bir kısmını ve Ziraat Vadisini kontrolü altına almıştır. Bizans İmparatorluğu, 7. yy.da Asya’daki bir takım topraklarının Müslümanlar tarafınca ele geçirilmesiyle İpek Yolu ile bağlantısını ara sıra koruyabilmiş ve uzun süre Şark’dan gelen malların ana aktarma yeri olarak işlev görmüştür. Tang döneminden sonrasında İpek Yolu üstündeki tecim trafiği azalmaya adım atmıştır. Bunun sebebi, Beş Hanedanlık döneminde Tang Hanedanlığı’nda iç istikrarın korunamaması ve tecim yollarının güvenliğinin azalmasıdır. Avrupa ile Asya arasındaki tecim veba salgınları sebebiyle de uzun süre askıya alınmış ve gerçekleşmemiştir.



  • Yiyecek Nedir? Yiyecek Ne Anlamına gelir? Anlamı


  • Ev Nedir? Ev Ne Anlamına gelir? Anlamı


  • Iyi sabahlar Nedir? Iyi sabahlar Ne Anlamına gelir? Anlamı
  • YORUMLAR

    Ad

    Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
    ltr
    item
    Ders Kitapları Konu Anlatımı: İpek Yolu Nedir? İpek Yolu Ne Demektir? Anlamı
    İpek Yolu Nedir? İpek Yolu Ne Demektir? Anlamı
    http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/ipekyolu.jpg
    Ders Kitapları Konu Anlatımı
    https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ipek-yolu-nedir-ipek-yolu-ne-demektir.html
    https://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ipek-yolu-nedir-ipek-yolu-ne-demektir.html
    true
    5083728687963487478
    UTF-8
    Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content