Isı ve Enerji Konu Anlatımı

Isı ve enerji konu anlatımı. Alev, ısı, sıcak soğuk farkı ve kavramları nelerdir? Hayat ve hareket kaynağımız ısı ve enerji hakkında bilgile...

Isı ve enerji konu anlatımı. Alev, ısı, sıcak soğuk farkı ve kavramları nelerdir? Hayat ve hareket kaynağımız ısı ve enerji hakkında bilgiler



Bilirsiniz, kimi cisimler sıcaktır, kimileri de soğuk. Cisimler hep aynı sıcaklıkta da kalmaz, örneğin, ateşin üzerine koyduğumuz tenceredeki su önceleri soğukken, gittikçe ısınmaya başlar, işte hangi cismin ne kadar sıcak ya da soğuk olduğunu anlamak için o cismin sıcaklığını ölçeriz.



Sıcaklık termometre adını verdiğimiz ölçü aletleriyle ölçülür. Sıcaklık birimi derece’dir. Arı suyun, deniz kıyısındaki donma noktası 0 derece (0 C°), kaynama noktası da 100 derece kabul edilmiş, termometrenin bu iki noktasının arası 100 eşit parçaya bölünmüştür. Böylece her çizgi arası 1 santigrat derecesi (C°) olan bir termometre elde edilmiştir.



VÜCUT SICAKLIĞI : ATEŞ



Hangi cismin olursa olsun sıcaklığını ölçmek istersek termometreden yararlanırız. Kullanıldığı yere göre çok çeşitli termometreler yapılmıştır. Çoğunlukla civalı termometrelere rastlanır. İnsanlarla hayvanların vücut sıcaklıklarını ölçmek için hasta termometresi yapılmıştır. Hasta termometresi de cıvalıdır. Normal bir insanın vücut sıcaklığı 36 C° ile 37 C° arasında değişir. Hastalandığımız zaman sıcaklığımız artar, «ateşlendik», ya da «ateşim çıktı» deriz. Ateşimizin ne kadar yükseldiğini hasta termometresi ile anlarız.



ISI KAYNAĞIMIZ : GÜNEŞ



Soğuk cisimlerin sıcaklığını da termometre ile ölçeriz. Sıfır santigrat derecesinin altındaki sıcaklıkları gösterirken başına eksi (-) işaretini koyarız.



Soğuk bir cismi ısıtırsak sıcaklığı yükselir. O zaman cisme ısı enerjisi vermiş oluruz. Demek ki:



Bir cismi ısıtmak istersek ona dışarıdan ısı vermemiz gerekir. Isı veren cisimlere ısı kaynağı deriz.



En doğal ısı kaynağımız güneştir. Bütün canlılar varlıklarını güneşin verdiği ısı enerjisine borçludur. Bundan başka yapay yolla da ısı elde edebiliriz. Genellikle odun, kömür, gaz, benzin gibi yakıtları yaktığımız zaman onlardan ısı alırız. Bu ısıyı çeşitli yerlerde kullanırız. örneğin ya evimizi ısıtırız, ya da yemeklerimizi pişiririz.



ISI ENERJİYE DÖNÜŞÜR



Isı enerjisini başka enerjilere dönüştürerek çeşitli işler yapar, makineler çalıştırırız. Tekniğin ilerlemesi, yeni yeni buluşların birbirini izlemesi hep ısı enerjisinin başka enerjilere dönüştürülmesi sonunda başarılmıştır, örneğin buhar makinesi’nde, yakıtlardan elde ettiğimiz enerjiyi mekanik enerji’ye dönüştürürüz, bu enerjiyle trenleri, gemileri, fabrikaları çalıştırırız. Motor adını verdiğimiz makineler de gene bir yakıtın verdiği ısı enerjisini mekanik enerjiye dönüştürürler. Motorlarla daha küçük değerde iş yaparız, örneğin, otomobili, küçük bir makineyi çalıştırırız.



Isı birimi kalori’dir (kal).



1 gram suyun sıcaklığını 1 C° yükseltmek için vermemiz gereken ısı 1 kaloridir. 1000 kaloriye 1 kilokalori(Kkal) denir.



ISINMA ISISI NEDİR?



Her cismin aldığı ısıya göre sıcaklığının yükselmesi aynı değildir. Bu ayrımı belirtmek için ısınma ısısı tanımlanmıştır.



Bir cismin 1 gramının sıcaklığını I C° yükseltmek için verilmesi gerekli olan ısıya, o cismin ısınma ısısı denir.



Bu tanıma göre arı suyun ısınma ısısı l’dir. Bakırın 0,09; camın 0,20; hidrojen gazının 3,4’tür. Bir cismin ısınma ısısını ölçmek için kalorimetre kullanılır.



YANMA ISISI NEDİR?



Yakıt adı verilen cisimleri yaktığımız zaman ısı elde ederiz. Şu var ki, her cismin verdiği ısı aynı değildir. Biz elbette ki çok ısı veren yakıtları kullanmak isteriz. Yakıtları bu bakımdan ölçmek için de yanma ısısı tanımlanmıştır.



Bir cismin 1 gramını yakınca aldığımız ısıya yanma ısısı denir.



Kömürler yanma ısıları epeyce büyük olan yakıtlardandır. Onların da çeşitleri vardır, örneğin antrasit adını verdiğimiz kömürün yanma ısısı 8.000 kal/gr. dır; mangal kömürünün ise 6.700 kal/ gr. dır. Odun ise bize ancak 5.000 kal/gr. verir. Sıvı yakıtların yanma ısısı genellikle daha büyüktür, örneğin mazotun, petrolün 11.000 kal/gr., otomobil benzininin 11.500 kal/gr. dır.



alev



ISI NASIL YAYILIR?



SICAK-SOĞUK ALIŞVERİŞİ



MAŞA ATEŞTE NİÇİN KIZAR?



SAHAN NİÇİN BAKIRDAN YAPILIR? TERMOS NİÇİN SOĞUK TUTAR?



GÜNEŞ BİZİ NASIL ISITIR?



OCAK DA GÜNEŞ GİBİ



YAZIN NİÇİN AÇIK RENK ELBİSE GİYİLİR?



ISININ CİSİMLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ



ERİME VE DONMA



EN TEMİZ SU DAMITIK SUDUR



DÜDÜKLÜ TENCERE NE ZAMAN ÖTER?

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Isı ve Enerji Konu Anlatımı
Isı ve Enerji Konu Anlatımı
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/alev.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/is-ve-enerji-konu-anlatm.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/is-ve-enerji-konu-anlatm.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content