İslâm Aklı Kullanmayı ve Bilimi Teşvik Eder

İslâm Aklı Kullanmayı ve Bilimi Teşvik Eder mevzusu ile ilgili yazılmış mevzuya açıklık getiren ve açıklayan yazımız. İslam’ın en belirgin ...

İslâm Aklı Kullanmayı ve Bilimi Teşvik Eder mevzusu ile ilgili yazılmış mevzuya açıklık getiren ve açıklayan yazımız.



İslam’ın en belirgin özelliklerinden biri de okuma, araştırma ve bilime büyük ehemmiyet vermesidir. Zira Kur’an’ın ilk kelimesi “oku” (Alâk Suresi, 1-5.ayetler) emri, hiçbir sınırlama getirmeden her şeyi okumayı içine almaktadır. Başka bir sürü ayeti ve Peygamberimizin hadisleri de dikkate alındığında okuma, aklı kullanma ve öğrenmeye dair çok sayıda emirle karşılaşırız.



“Asla bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” (Zümer Suresi, 12. ayet) ayeti, bilgi sahibi olan bir kişinin, bilgi sahibi olmayan bir şahıs ile kıyaslanmasını dahi doğru görmemektedir. Çünkü karşılaştırma ama birbirine benzer şeyler içinde olur. Kur’an ise bilen ile bilmeyeni birbirine benzemeyen kimseler olarak görmüş olduğu için kıyaslanmasını dahi iyi karşılamamaktadır.



Gene Kur’an, akıl etme, aklı kullanma, öğrenek alma, düşünme, ileriyi görme benzer biçimde bir sürü mevzuda insanı teşvik etmektedir.



Sevgili Peygamberimiz de ilim (ilim) mevzusunda şu şekilde buyurmaktadır:



“İlim ve hikmet, mü’minin yitiğidir. Her nerede bulursa alır.” “Dünyayı isteyen ilme sarılsın, âhireti isteyen ilme sarılsın, hem dünyayı hem âhireti isteyen gene ilme sarılsın.” “İlim öğrenmek her müslümana farzdır.” “İlim Çin’de dahi olsa alınız.”



Müslümanlar İslam’ın ilme verdiği önemi algı ettikleri için yüzyıllar boyu sürecek bir uygarlık meydana getirmişlerdir. Bu uygarlık, bir süre sonra Garp medeniyetinin gelişmesine öncülük etmiştir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: İslâm Aklı Kullanmayı ve Bilimi Teşvik Eder
İslâm Aklı Kullanmayı ve Bilimi Teşvik Eder
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/islam-akl-kullanmay-ve-bilimi-tesvik.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/islam-akl-kullanmay-ve-bilimi-tesvik.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content