Jimnastik Hareketleri – İsimleri – Hakkında Bilgi

Jimnastik hareketleri nelerdir? Bayan ve erkek jimnastik hareketleri isimleri, kullanılan malzemeler, özellikleri, hakkında bilgi. Jimnasti...

Jimnastik hareketleri nelerdir? Bayan ve erkek jimnastik hareketleri isimleri, kullanılan malzemeler, özellikleri, hakkında bilgi.



Jimnastik Hareketleri – İsimleri – Hakkında Bilgi



KULLANILAN MALZEMELER



Jimnastikçiler, esnek bir maddeden yapılan ve tek parça olan “leotard” denilen bir giysi giyerler. Erkeklerin giydiği atlet biçimindedir, bayanlarınki ise uzun kolludur. Ayrıca erkekler yer ve atlama beygirinde şort giyebilirler, diğer aletlerde jimnastik pantolonu giymek zorunludur.



Kız paraleli, halka ve barfikste deriden yapılan ellikler kullanılarak gerek ellerin yıpranmaması, gerekse daha iyi bir kavrama yapılması sağlanmış olur. Ellerdeki yağ ve terleri alarak kaymaları engellemek ve ayrıca ellerin alete yapışmasını önlemek amacıyla hareketlerden önce magnezyum karbonattan yapılan toz ellere sürülür. Ayakların kaymasını önlemek için de ayaklar, bir kutu içinde duran reçine tozuna basılır. Bayanlar genelde çıplak ayakla yarışırlar. Ancak son derece ince ayakkabılar ya da çorapların kullanılmasına da izin verilir.



ERKEKLER



Yer Hareketleri: Özel plâstik bir maddeyle kaplanmış 12×12 m’lik kare şeklindeki bir alanda yapılır. Hareket serisinde süre en az 50, en çok 70 saniyedir. Seri 50 saniyeden az ya da 70 saniyeden fazla olursa jimnastikçinin alacağı toplam puandan kesinti yapılır. Yer hareketlerinde birçok hareketi arka arkaya kesintisiz yapmak gerekir; sporcunun hareketler arasında gereğinden fazla boşluk vermesi puan kesintisine neden olur. Hareketler tam bir uyum içinde yapılmalı ve bütün alana yayılmalıdır. Serbest ve zorunlu hareketler bir bütün içinde sergilenmeli, jimnastikçinin dengesini, ustalığını, gücünü, sıçrayışlarını, kipe, burgu ve saltolarını en iyi şekilde ortaya çıkarmalıdır.



Temel hareketlerde gövde, kollar ve bacaklar teknik açıdan düzgün olmalıdır. Yer hareketlerinde temel hareketler şunlardır;



a. Kollar yukarıda başla,

b. Öne takla,

c. Geriye takla,

d. Çember,

e. Ters cephe duruşu,

f. Kartal duruşu,

g. Sırtta mum duruşu,

h. Baş amudu,

ı. Eller yerde L oturuşu,

i. L oturuşu, temel esneklik,

j. Belden öne esneme,

k. Köprü,

l. Sol bacak önde makas,

m. Sağ bacak önde makas,

n. Yana makas,

o. Omuz esnetmesi,

p. Amut.



Atlama Beygiri: 1.35 m yükseklikte ve 1.60 m uzunlukta, şişkin, yumuşak yüzeyli, deri kaplı ve tahtadan ayakları bulunan uzun bir kutuya benzeyen bir alettir. Atlamada daha fazla yükseliş sağlamak amacıyla bir sıçrama tahtası kullanılır. Bu tahta, beygirden herhangi bir uzaklığa yerleştirilebilir. Atlama beygiri müsabakalarında bayanlar yan beygirden, erkekler uzun beygirden atlayış yaparlar. Beygir atlama, birbirinden önemli altı aşamadan oluşur:



1. Koşu

2. Sıçrama

3. Birinci uçuş

4. Beygire temas

5. ikinci uçuş

6. Yere konuş



Bu aşamalar mümkün olduğu kadar bir bütün hâlinde yapılmalıdır. Koşu pistinin uzunluğu 20 metreyi aşamaz. Sıçrama tahtasına kadar süren koşu değerlendirilmez. Sıçrama hareketini takiben birinci uçuş hareketi başlar. Jimnastikçinin alet boyunca 2.50 m’den fazla, aletten de 1 m yukarıda olacak şekilde sıçraması gerekir. Atlayışlar iki elle destek alınarak yapılır. Uçuş açısı oldukça önemlidir. Ellerin atlama beygirinden ayrılmasından düşüşe kadar olan süre ikinci uçuş hareketidir. Bu uçuşta atlayış zorluk derecesi, erişilen yükseklik ile uçuş hareketinin uzunluğu ve yüksekliği açısından atlayışın etkinliği ortaya konmalıdır.



Paralel: Yerden 1.75 m yükseklikte, 3.50 m uzunluğunda, genişliği isteğe göre ayarlanabilen birbirine paralel iki esnek bardan oluşur. Paralel bar hareketleri diğer aletlerdeki hareketlerden farklı olarak pek çok değişiklik gösterebilir. Bu nitelikteki paralel hareketleri iki kısma ayrılır:



1. Elan hareketleri

2. Duruş hareketleri



Elan hareketleri de kolların duruşuna göre üç kısımdan oluşur:



a. Gergin kollarla eller üzerinde dayanma durumunda

b. Koltuklarda

c. Asılışta



Kulplu Beygir: Atlama beygirine benzer. Farklı olarak üzerinde tahtadan ya da benzer bir maddeden yapılmış iki kulp vardır.



Kulplar 41-44 cm mesafe ile ve birbirine parelel olarak yerleştirilmişlerdir. Kulpsuz aletin yerden yüksekliği 1.10 m, kulpların yüksekliği ise 12 cm’dir. Kulplu beygirde serbest hareketler açık salınımlar, çift bacak ve tek bacak devirleri yapılır. Hareketler kesintisiz ve duraksız uygulanır ve beygirin her bölümü kullanılır. Bu alette hareketler bedeni bir dayanma noktasından diğerine aktarma sureti ile yapılır. Bacakların bitişik, gergin ve ayak parmaklarının ileriye bakmasına özen gösterilir. Kulplu beygirde uygulanan başlıca hareketlere aşağıdaki çalışmalar temel oluşturur:



a. Beygir öndeyken ellerle dayanma duruşu

b. Beygir arkadayken ellerle dayanma duruşu

c. Beygir bacaklar arasındayken ellerle dayanma duruşu

d. Flanke geçişi

e. Yan geçiş

f. Cephe beygire bakarak geçiş



Halka: Yarışma salonunun tavanından sarkan tellere bağlanmış, yerden 2.55 m yükseklikte ve 13 cm çapında serbestçe sallanan iki halkadan oluşan bir alettir. Halka, aletli jimnastikte halkaların sabit olmaması nedeniyle en fazla kuvvet gerektiren branş olarak kabul edilir. Hem güç, hem de denge hareketlerinin önemli olduğu halka branşında bu hareketler, omuz eklem kaslarının esnekliğiyle sağlanır.



Halkada güce dayanan hareketlerin başlıcaları şunlardır:



a. Düz asılış

b. Omuzlar çevrili ters asılış

c. Gergin kollarla dayanma

d. L duruşu

e. Mum duruşunda belden bükülme hareketi

f. Amut



Barfiks: Çelikten yapılmış olup yerden 2.55 m yükseklikteki direkler üzerine sıkıca yerleştirilmiş 2.40 m uzunluktaki bir bardan oluşur. Ayrıca kalın köpükten bir minder, jimnastikçinin güvenliğini sağlamak ve hareketlerini kolaylaştırmak amacıyla barın altına yerleştirilir. Barfikste vücut, el ve onun tutma yerindeki sabit dönme merkezi etrafında hareket eder. Burada vücudun bağlantılarının her değişimi hız değişimlerini de sağlar. Barfikste büyük salınımlı el değiştirmeler, burgulu iki eli birden bırakıp sonra yeniden barı yakalamaya dayanan seriler seyirciye büyük heyecan verir. Sporcu sunum sırasında hareketler arasında boşluk bırakmamalı, hareketleri birbirine bağlayan bir program yapmalıdır.



BAYANLAR



Atlama Beygiri: Atlama beygirinin yerden yüksekliği 1.20 m’dir. Beygir erkeklerdekinin aksine yan olarak kullanılır. Atlayışlar her iki elin desteğiyle yapılabilir. Koşunun uzunluğu bireysel olarak ayarlanabilir. Yarışma; 1a’da (zorunlu serilerde) bir atlayış, 1b’de (serbest bireysel yarışmada) iki atlayış biçimindedir. Atlayışlar aynı veya farklı olabilir. Daha iyi olan atlayışın notu geçerlidir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Jimnastik Hareketleri – İsimleri – Hakkında Bilgi
Jimnastik Hareketleri – İsimleri – Hakkında Bilgi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/jimnastik-hareketleri-isimleri-hakknda.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/jimnastik-hareketleri-isimleri-hakknda.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content