Jimnastik Branşları Hakkında Bilgi

Jimnastik branşları, dalları nedir? Jimnastik branşları özellikleri, hakkında bilgi. JİMNASTİĞİN BRANŞLARI Merkezi İsviçre’de bulunan Ulus...

Jimnastik branşları, dalları nedir? Jimnastik branşları özellikleri, hakkında bilgi.



JİMNASTİĞİN BRANŞLARI



Merkezi İsviçre’de bulunan Uluslar Arası Jimnastik Federasyonu (FIG) ve dört kıtanın (ABD, Asya, Afrika ve Avustralya) jimnastik birlikleri jimnastik sporunu resmi olarak üç branşta temsil etmektedirler.



Artistik Jimnastik



Devletimizde eski ismi aletli jimnastik olan bu dalda erkekler 6 alet (yer, kulplu at, halka, atlama beygiri, paralel ve barfiks), bayanlar 4 alet (atlama beygiri, kız paraleli, denge, yer) üstünde yarışma yaparlar. Aletlerin ölçüleri FIG tarafınca belirlenir. Sporda yaşanmış olan devamlı gelişmeler sebebiyle uluslar arası yarışma kuralları her yaz olimpiyatından sonrasında tekrardan belirlenir. Artistik cimnastik, sanatla alakalı ya da sanat cim-nastiği anlamına gelmektedir.



Ritmik Jimnastik



Çağdaş sportif ritmik jimnastik olarak da bilinmektedir. Yalnız bayanların yarıştığı bir branştır. Artistik jimnastikte aletler durağan olmasına rağmen, ritmik jimnastikte taşınabilir aletler kullanılmaktadır. Bu tür şeyler; çember, top, kurdele, ip ve lobuttur. İki yılda bir olmak kaydıyla bir alet iptal edilir ve böylelikle yarışmalar dört aletle yapılır.



Genel Jimnastik



Bu branşta her ülke kendi yarışma kurallarını belirler. Genel jimnastik, müzik eşliğinde özgür spor giysileri ile taşınabilir her türlü aracın kullanılabileceği, içinde dans ve türlü jimnastik araçları olan, hatta belirgin bir temayı işleyen ve güzel duyu görünümü ağır basan grup jimnastiğidir. Takımlar yalnız bay, yalnız hanımefendi olabileceği şeklinde, karma da olabilir. Olimpiyat oyunlarının açılış ve kapanış törenlerinde şov icra eden grupların programları genel cimnastiğe en güzel örnektir. Genel cimnastikte her alette özgür ve mecburi hareketler vardır. Mecburi hareketler, evvelde belirlenmiş hareketlerdir. Bir yarışmaya katılabilmek için ilk olarak mecburi hareketleri, bir süre sonra özgür hareketleri yapmak gerekir. Özgür hareketler, jimnastikçilerin kendilerinin belirledikleri ve sırasını düzenledikleri hareketlerdir; yarışmacıların en başarıya ulaşmış yanlarını öne çıkarmak amacını taşırlar.



1984 yılından sonrasında FIG bünyesine alınan genel jimnastik 60 ülke federasyonu tarafınca kabul edilmiştir.



2 yaşından 80 yaşına kadar bir çok insanoğlunun da kendi isteğiyle yapmakta olduğu bir spor dalı hâline gelmiştir.



Trampolin



Amerikalı George Nissen trampolini, trapezcilerin güvenlik ağı üstüne düşmelerinden esinlenerek 1930 senesinde kendi garajında, metal bir çerçevenin ortasına elâstik bir araç-gereç gererek yapmıştır. Trampolín özgürlük, uçmak şeklinde duyguları sembolize eden bir alettir. Bununla birlikte trampolin akrobatik özellikler taşıyan her spor için bir antrenman aracıdır. 1999 senesinde FIG bünyesine dâhil olan trampolin 2000 Sydney Olimpiyatları’yla birlikte ilk kez olimpiyatlarda yer almıştır. Günümüzde okullarda ders olarak da verilmektedir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Jimnastik Branşları Hakkında Bilgi
Jimnastik Branşları Hakkında Bilgi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/jimnastik-branslar-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/jimnastik-branslar-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content