Johann gottlieb fichte Nedir

Johann Gottlieb Fichte : Oberlausitz ( Saksonya) - İ.S.1762 Ufak bir köydeki yoksul bir dokumacının erkek evladıdır Fichte. Dokuz yaşına kad...

Johann Gottlieb Fichte : Oberlausitz ( Saksonya) - İ.S.1762 Ufak bir köydeki yoksul bir dokumacının erkek evladıdır Fichte. Dokuz yaşına kadar dokumacılık ve çobanlık yapmış. Zengin bir çiftlik sahibi talih eseri onun zekasını farketmiş ve himayesine ile birlikte bir okula başlatmış. Fakat bu kişinin ölmesi ile yeniden yoksulluk ve sorun çekmeye başlamış olan Fichte üniversiteyi çok zor bitirebilmiş. Hususi ders vererek para kazanmaya çalışmış olduğu sıralarda bir talebesi yardımıyla Kant'ın felsefesiyle tanışmış ve o günden sonrasında tüm yaşamını onun felsefesini geliştirmeye adamıştır.

Fichte, Kant'ın bir başlangıç yaptığına ve bu başlangıcın bir sisteme kavuşturularak tamamlanması gerektiğine inanmıştır. Bu sisteme ulaşmak için de bir çıkış noktası arar. Ona nazaran bu çıkış noktası sujedir, bilinçtir. Burada iki yol vardır; 1.Objeyi çıkış noktası alabilmek, ki o süre objenin yanında nasıl oluyor da bir suje, bir şuur var olabiliyor sorusu ile karşılaşırız. Ona nazaran bu sual çözümsüzdür ve insanı determinizm ve mekanizme götürür ve bu durumda özgürlük diye birşey olması imkansız. 2.Sujeyi çıkış noktası alabilmek, bu durumda ise bilincin objeyi nasıl tasarımladığı sorusu ile karşılaşırız ve bu probleminin çözümü vardır.

Fichte'ye nazaran bilincin aslı eylemdir. Bu şekilde yola çıkan Fichte Kant'ın yanlış düşünme diye adlandırdığı dialektitiği kullanarak ilerler. Ona nazaran tüm bilgimiz üç adımlı dialektik bir hareketle oluşur. 1. Objeyi "a, a'dır" şeklinde ortaya koyup kavramak. 2. Objeyi "a, non-a değildir" şeklinde diğeri objeler ile karşılaştırarak ayırt etmek. 3. a ve non-a'yı içine alan bir kavram ile sınırlamak. Onun verdiği bir örnek şu şekilde; 1. Altını görüp tanırım. 2. Onu bakırdan ayırt ederim. 3. Onu bakır karşısında şu yada bu nitelikle sınırlanmış bir "maden" olarak kavrarım. Şžimdi "ben" kendi özünü bilmek isterse ilkin kendisini bilmesi, düşünmesi gerekir. Bu ise Fichte'ye nazaran bir eylemdir. Gene sonraki fiil ile "ben", "ben olmayanı" karşısına koymalıdır ki kendisini ayırt edebilsin. Bu "ben olmayan"" 'da tabiat ve tabiatın nedenselliğidir. Bu durumda tabiat kendimizi bilmemizin bir aracıdır. Fakat Fichte'ye nazaran bilmek değildir eylemek esastır. Bundan dolayı bu durumda kalınamaz, "ben" 'in gayesi eylemdir kısaca özgür olan özünü gerçekleştirmek.

Fichte'de ahlak felsefesinin temeli özgürlük sorunudur. Ahlak öğretisinin formunu elde eden özgürlüktür. Fakat bu özgürlük bir fiil dir. İnsan bu fiil ile özgür olur. Bu eylemin gayesi da özgürlük olmalıdır, yoksa fiil dış amaçlara yöneldiğinden özgürlük gerçekleşmez. Bu eylemin uygunluğuna da vicdan karar verir. Vicdan'ın Fichte'de hususi bir yeri vardır. Kant, "Genel bir yasa olmasını isteyebileceğin bir ilkeye nazaran eyle" demişti, Fichte "Vicdanına nazaran eyle" der. Burada Fichte'ye nazaran iyi olan, eyleme halidir, çünkü eyleme geçmek özgürlüğün gerçekleşmesidir. Fena olan ise eylemsizliktir çünkü özgürlüğü yok eder. Fakat buradaki eyleme hali olarak tabii gereklilikler ya da içgüdüler göz önünde bulundurulmaz, bu şekilde eylemler insanı edilgin yapar. Şahıs tabii yönünü aşıp kendi "Ben" 'inden dolayı eyleme geçmelidir ki özgür olabilsin. Tabii yön bu gaye için bir tek bir araçtır.

Kişinin kendisini gerçekleştirmeside üç aşamalıdır. 1. İsteme. Bu aşamada şahıs hazza ve mutluluğa ulaşmaya çalışır, hayvanlar şeklinde çevresinin uyarımlarına bağlıdır, bir tek gereksinimleri karşılayacak araçlara yönelir, iştahını doyurmaya çalışır. Özgür değildir. 2. Egemen olma. Kişinin tek gayesi egemen olmaktır, bir tek iştah yerini egemen olmaya bırakmıştır. 3. Son basamakta şahıs özgür olmak ister. Bu durumda şahıs diğerlerinin hak ve özgürlükleri karşısında kendi haz ve egemen olma arzusunu kendiliğinden, özgür olarak sınırlamayı bilir.

Fichte devlet ve hukuk mevzusunda da özgürlüğü temel alır. Ona nazaran hukukun tümel geçer bir yönü vardır ve bu insanoğlunun ilk ve tabii hakları olduğu fikrine bağlıdır. Kişinin özgürlük hakkı tabii bir haktır ve her şahıs kendi özgürlüğünün başka kişilerin özgürlükleri ile sınırlanmış bulunduğunu kabul etmelidir. Fakat bu şartları sakınan bir güce gereksinim vardır. İşte devlet bu durumda ortaya çıkar. Ona nazaran şahıs, devletin otoritesini kendisi istemeli ve devletin kendisini zorlayacağı yasayı da kendisi seçmelidir. Fakat Fichte, bu şekilde demokratik bir devletteki vatandaşların kendi emekleri ile yaşayabilmeleri ve kaynakları hakça paylaşabilmeleri için devletin dışa kapalı olması icap ettiğini savunur. Devletin ödevi ise yasaya kendiliğinden uyan kişiler yetiştirmektir, bu şekilde zorlayan devlet ortadan kalkacaktır.

Fichte Kant'ın felsefesinden yola çıkmıştır. Felsefesi zaman içinde romantiklerden etkilenmiş ve kendisinden sonraki Alman filozofları için bir kaynak oluşturarak yeni bir akımın doğmasını elde etmiştir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Johann gottlieb fichte Nedir
Johann gottlieb fichte Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/johann-gottlieb-fichte-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/johann-gottlieb-fichte-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content