Kaburga Nedir?

Kaburga 1. isim, anatomi Eğe kemiklerinin oluşturduğu kafes. "Yüreğinde coşku büyüdü büyüdü, göğsüne sığmayan bir gürültü kab...

Kaburga
Ad: kaburga.jpg


1. isim, anatomi Eğe kemiklerinin oluşturduğu kafes.
"Yüreğinde coşku büyüdü büyüdü, göğsüne sığmayan bir gürültü kaburgalarını parçalayacaktı." - H. Z. Uşaklıgil

2. Eğe



3. denizcilik Gemilerde dış kaplamanın dayandığı iskelet.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • kaburgaları çıkmak (ya da sayılmak)


MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi







  • Kaburga kemikleri hangi çeşit kemiklerden oluşmuştur?


  • Sağ kaburga altı, baldır ve ayaklardaki şiddetli ağrıların sebebi ne olabilir?


  • Rüyada Kaburga Kemiği Görmek



KABURGA a. (esk. türkç. kaburka'dan)

1. insanda, sırt omurları ve göğüs kemiği ile beraber göğüs kafesini gerçekleştiren ve her iki yanda 12'şer tane olan içe doğru içbükey yay şeklindeki çok uzun kemiklerin her biri. (Eşanl. EĞE.) [Bk. ansikl. böl.]

2. Kaburgaları çıkmak, sayılmak, aşırı seviyede zayıf durumda olmak, iskelete dönmek.





—Anat. Kaburga-omur eklemi, kaburga başı ile omur gövdesi arasındaki eklem. |j Kaburga yayı, kemiksi kaburgalarla, kaburga kıkırdaklarının oluşturduğu tüm.


—Denize. Bir geminin ana yapısını oluşturan postaların tümü.


—Havc. Bir uçağın beden yapısına giren ve beden eksenine dik konumda yerleştirilen parça.


—Kasapl. Kaburga eteği, kasaplık sığırın, göğüs kemiğininin ucundan buta kadar olan, göğüs ve kann çeperinin alt kısmı.


—Mak. san. Kaburga yapısı, dökümle ya da la elde edilmiş bir parçanın (mesela bir makine gövdesi) kaburgalarından oluşan iskelet.


—Mim. Bir tonozu inşa etmek ya da bir bezeme oluşturmak amacıyla bu tonozun altına örülen, doğrusal ya da eğrisel izdüşümlü, silmek kemer biçiminde unsur. (Eşanl. NERVüR.) || Bir tonoz örgüsünün yontulmasıyla oluşturulan dekoratif kabartma. || Bir kubbenin iç ya da dış yüzeyini yükseklik yönünde bölümlere ayıran çıkıntılardan her biri. || Bir sütunda yiv oluklarını birbirinden ayıran şerit silme. || Ana kaburgalar sivri kemer çaprazlı bir tonozun ayrıtları altına yerleştirilen kaburgalar. || Çapraz tonoz kaburgası - OJİv. || ikincil ya da yan kaburga, alevli gotik üsluounda bir tonozda, bağlama kemerlerini tonozun mesnet noktalarına bağlayan kaburgalardan her biri.


—Bir tonozun dilimleri altına kafes biçiminde gerilen kaburgalar. || Yelpaze kaburgalar, kilit- taşı ya da bir mesnet üstüne merkezlenen kaburgalar.


—Saraç. Koşum takımında kaltağı oluşturan iki yan tahtadan her biri.


—ANSİKL. Anat.

*insanda. Kaburgalar yukarıdan aşağıya doğru sayılır; birincisi boyunla göğsün birleştiği yerde, on İkincisi sırt-bel bölgesi hizasındadır üç çeşit kaburga vardır: gerçek kaburgalar (1,'den 7.'ye kadar) kıkırdaklarla göğüskemiğine bağlanır: yalancı kaburgalar (8, 9, 10) ön uçlarıyla alttaki kaburga kıkırdağına bitişir; kıkırdakları boşta kalan özgür kaburgaların (11, 12) ön uçları boşta kalır. Bir kaburganın arka ucunda, şu kısımlar bulunur: karşısındaki omurla eklemlenen baş, boyun ve omurun enine çıkıntısıyla eklemlenen tümsek çıkıntı. Her kaburganın kendine özgü biçimi vardır. Bilhassa birinci kaburga daha geniş ve daha kısa olup yukarıdan aşağıya doğru yassıdır Bu kaburga, plevra kubbesi ve boynun tabanındaki organlarla bağlantıları bakımından cerrah için büyük ehemmiyet taşır. Kaburgaların iç yüzeylerinde bir oluk bulunur, bu oluğun iki dudağına kaburgalar arası kaslar yapışır ve içinden de kaburgalar arası damarlar ve sinirler geçer Kaburgalara birçok kas yapışır, diyafram bunların en önemlisidir.


*Hayvanlarda. Kaburga sklerotom kökenli bir iskelet parçasıdır Arkada omurgaya dayanır, karın yönünde miyotomları birbirinden ayırır. Omurgalılarda başlıca iki çift kaburga dizisi bulunur: her bölüt yatay miyo- sept içinde bir çift sırt ve somatoplöre yakın bir çift karın kaburgası ihtiva eder. Çoksaçaklıgiller ile bazı kemikli balıklar her ikisine de haiz iken; ötekilerde bir tek bir tanesi yerinde kalmıştır. Kıkırdaklı balıklarda kaburgalar kıkırdaksıdır; diğeri omurgalılarda 2 ya da 3 unsur halinde azca çok kemikleşirler Balıklarda kaburgalar karın tarafında özgür halde bulunur ve kılçıklardan güçlükle ayırt edilir Dörtayaklılarda kaburgalar, karın yönündeki göğüskemiğine (gerçek kaburgalar) ya da daha önde bulunan kaburgalara (yalancı kaburgalar) bitişebilir, karın tarafında özgür de kalabilir (özgür kaburgalar). Kertenkelelerin, kuşların ve memelilerin birinci omurlarında kaburga yoktur. Çoğu zaman dört ayaklılarda, memelilerin bel bölgesini oluşturan bölümde, kuyruksokumu üstü omurlarda kaburga bulunmaz. Balıklarda kaburgalar vücudun yan kaslarına desteklik eder.

Kaynak: Büyük Larousse




kaburga ingilizcesi


1. rib cage.

2. rib.

3. frame (of a timber ship).

4. arch. rib (of a vault).

-larý çýkmak/sayýlmak to be all skin and bones.

- kemiði rib.


Kaburga

Göğüs kafesini oluşturan kemikler. Yassı ve uçları uzundurlar. İnsanda 12 çifttir. Arka uçları omurlara eklemlidir. üstteki 7 çiftinin ön uçları göğüs kemiğine, ondan sonraki 3 çiftin ön uçları ise birbirlerine bağlanarak 7. kaburga çiftine eklenirler. 11. ve 12. kaburga çiftinin (son iki çift) ön uçları bir yere bağlanmaz, serbesttir. Kaburgalar, çok esnek olmakla beraber, dışardan bir çarpma ya da tazyik sonucu kırılabilirler. Fakat kaynaması en kolay kemiklerdir.


Kaburgalar (Costea)

Göğüs kemiğinin her iki yanında 12 tane kaburga vardır. İnce ve yassı kemikler olup dışa doğru bükülü durumdadır, arkada göğüs omurları ile eklem yapar. Yukarıdan ilk yedi çift göğüs kemiği ile eklem yapar. 8 , 9 ve 10 çiftler 7. çifte bağlıdır. 11 ve 12. çiftlerin ön uçları özgür durumda bulunur. Kaburgaların ön uçları kıkırdak yapıdan oluşmuştur. Bu durum esneklik sağlamış olduğu için solunumu kolaylaştırır.

DEVAMI





  • Kaburga kemikleri hangi çeşit kemiklerden oluşmuştur?


  • Sağ kaburga altı, baldır ve ayaklardaki şiddetli ağrıların sebebi ne olabilir?


  • Rüyada Kaburga Kemiği Görmek


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kaburga Nedir?
Kaburga Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/48239d1461807867-kaburga-nedir-kaburga.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kaburga-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kaburga-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content