Kâh Nedir?

KÂH bağ. (fars. gâh). Yinelemeli olarak, kimi kez, kimi zaman, kimi süre: Kâh burada kâh Ankara'da bir türlü bir yere yerleşem...

KÂH bağ. (fars. gâh). Yinelemeli olarak, kimi kez, kimi zaman, kimi süre: Kâh burada kâh Ankara'da bir türlü bir yere yerleşemedi. Kâh ağlıyor, kâh gülüyor, ne yapacağını bilemiyordu.

KÂH a. (fars. kâh). Esk.




1. Köşk.

2. Yüksek bina.

3. Sema.

4. Kâh-ı dâd-güsteri, adalet sarayı sarayı.


—Esk. gökbil. Kâh-ı mah, Akrep burcu. || Kâh-ı satın alan, Yay ve Balık burcu; Jüpiter küresi.


KÂH
sonek (fars. -kâh). Esk. Kimi sözcüklerin sonunda “azaltan", “eksilten" anlamıyla yer alır: cankâh (canı azaltan), düşmenkâh (düşman azaltan), vb.


KÂH
a. (fars. kâh, keh). Esk.

1. Saman, kuru ot.

2. Kâh-ban, harman bekçisi. || Kâhdan, samanlık. || Kâh-gil, samanla çamurun karıştırılmasıyla elde edilmiş sıva. || Kâh-rüba ya da keh-rüba - KEHRüBA. || Kâh-şân ya da keh-keşan - kımsız kalan köşkler ve kasırlar, 1943'te yıktırıldı ve bu kesim askeri kuruluşlara bırakıldı. İstanbul'a yönelik iç göçler esnasında en fazla göç alan kesimlerden biri oldu; bilhassa işçilerin yerleştiği bir gecekondu mahallesi olarak hızla gelişti.


—Ed. Cafer Çelebi Hevesname'sinde (1493-1494) Kâğıthane'nin güzelliklerini dile getirir. Sadece canlandırılan tabloda mesirenin kendine özgü nitelikleri çok sınırlıdır: geniş sahrayı servi, şimşir, çınar, ardıç, söğüt ağaçları kaplamıştır. Dallarda bülbüller öter. Derenin iki yanı çimenliktir; burada laleler, güller açmıştır. Cafer Çelebi, Kâğıthane'nin güzelliğinin cenneti unutturduğunu söyler. Nef'i bir gazelinde XVII. yy. başlangıcında Kâğıthane'nin gezinti yeri olarak büyük ilgi gördüğünü anlatır: "Mahşer olmuş sahnı Kâğıthane dünya bundadır / Cennete dönmüş güzellerle temaşa bundadır" (Kâğıthane alanı mahşer yeri şeklinde olmuştur, tüm dünya burdadır. Güzellerle cennete dönmüştür, görülecek yer olmuştur). Evliya Çelebi mesirenin XVII. yy.'daki durumunu anlatırken "Hiçbir teterrücgâhta (gezinti yerinde) bu Kâğıthane şadmanlığı (luğu) şeklinde şadmanlık olmamıştır" der. Lale devrinde Sadâbâd- adıyla anılmaya süregelen Kâğıthane Nedim'in birçok şiirine de bu adla mevzu oldu (Örn. Sadâbâd'ı vasfeden kaside, Sadâbâd'ı nitelik zımnında Ahmet lll'e kaside vb.) Vehbi, izzet. Nahifi, Sami şeklinde divan şairlerine de mevzu olan Kâğıthane'nin Tanzimat'tan sonraki periyodu Çaylak Tevfik'in İstanbul'da bir yıl yapıtında anlatılmıştır. Kâğıthane sefası adlı karagöz oyunu da bu mesirede geçer.

Kaynak: Büyük Larousse







  • Koroner Arter Hastalığı (KAH)


kâh

bağlaç (kâ:h) Farsça
  • Kimi zaman, kimi zaman, bazen, gâh:
"Kâh sık, kâh seyrek ağaçlı bahçelere, pencerelerinde tek tük ışıklar yanmaya süregelen köşklere bakıyordu."- M. Yesarî.




"İstanbul bu yüzden kâh gazsız, kâh elektriksiz ve kâh kömürsüz kalabilir."- B. Felek.


kâh ingilizcesi
  • sometimes, at one time





  • Koroner Arter Hastalığı (KAH)

 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kâh Nedir?
Kâh Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kah-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kah-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content