Kalp krizi Kalp krizi ya da enfarktüs; kalbin koroner arterlerinde gerçekleşen bir bozukluk sonrası meydana gelen yetersizlik sonucu şiddetl...
Kalp krizi
Kalp krizi ya da enfarktüs; kalbin koroner arterlerinde gerçekleşen bir bozukluk sonrası meydana gelen yetersizlik sonucu şiddetli göğüs ağrısıyla ortaya çıkan ve ölümle neticelenmesi ihtimaller içinde fizyolojik vaziyet. Bütün ülkelerde en başta gelen ölüm sebeplerindendir.
Kalp, insanlarda dinlenme hemen dakikada 60-80 kez tüm vücuda kan pompalayan kuvvetli bir pompadır. Tüm vücudun kan ihtiyacını karşılarken kendisinin de beslenmesi için kanı kullanımı gerekir. Kalbin kendini besleyen damarların ( koroner arterler ) dolaşım bozukluğunda koroner yetersizlik meydana gelir. Koroner yetersizlik durumları koroner damarlardaki darlıkların tipine, derecesine ve yerine nazaran değişiyor. Bazıları anjina seviyesinde kalırken bazılari krize dönüşebilir. Kalp krizi birden oluşur.
Genel anlamda fizyolojik aktivite esnasında ortaya çıkan ve dinlenmekle geçen göğüs ağrıları-sancıları (anjina) ilk uyarılardandır. Eforlu EKG ile kalp damarlarının fonksiyonelliği değerlendirilebilinir. Anjinasız da kalp krizleri sık görülmektedir. Kalp damarları birdenbire olarak tıkanırsa kalp krizi ortaya çıkar.
Kalbi ya da kafayı besleyen damarlar, kolesterol (kan yağları), başka yağlar, kalsiyum ve kandaki bir takım maddelerin birleşerek oluşturdukları tabakalar (plaklar) yüzünden daralabilir. Kalp krizi, bu daralmaların, vakit içinde tam bir tıkanıklığa dönüşmesiyle oluşabilir.
Bir takım emareleri bulunmakta ve dikkat edildiğinde yaşam kurtarıcı olabilmektedir. Bunlardan biride başlıcaları;
Göğüs kafesinin orta bölgesinde bir çok dakikadan uzun devam eden baskı, sıkışma, ağırlık, huzursuzluk, Adrenalin deşarjı ve ölüm hissi.
Omuzlara, boyuna ya da kollara yayılan göğüs ağrısı-sancısı;
Aritmiler
Kafa dönmesi, baygınlık, bayılma, bulantı, [[soğuk terlemeyle birlikte göğüs kafesi şikayetleridir.
YORUMLAR