Kaput Nedir?

kaput (I) isim, askerlik Fransızca capote 1 . Asker paltosu: "İsli tavana bakarak kaputumun düğmelerini iliklemeye başlad...


kaput (I)
isim, askerlik Fransızca capote

1 . Asker paltosu:



"İsli tavana bakarak kaputumun düğmelerini iliklemeye başladım."- Ö. Seyfettin.

2 . Otomobil, kamyon vb. motorlu taşıtlarda motoru örten açılır kapanır biçimdeki kapak.

3 . Prezervatif.






kaput (II)
isim Almanca Kaputt

1 . İskambilde el vermeden yenme.

2 . ödat, halk ağzında Fena, bozuk.





KAPUT, -tu a. (fr. capote).

1. Eskiden askerlerin soğuktan korunmak amacıyla giyindikleri yün ya da abadan yapılmış, palto benzeri uzun kıyafet. (Günümüzde bunun yerine “parka" kullanılmaktadır.)

2. PREZERVATİF'in eşanlamlısı.





—Denize. Vardiya kaputu, mürettebatın soğuk havalarda vardiya tutarken giydirilmiş olduğu, boyu dizi geçmeyen, hususi olarak yapılmış su geçirmez palto.

KAPUT, -tu a. (alm. kaputt, fena, ber- bat'tan).

1. iskambil oyununda rakibine asla el vermeden onu yenme.

2. Kaput etmek, kâğıt oyununda karşısındakine hiçbir sayı vermemek. || Kaput gitmek, oyunda asla sayı alamamak; sınaviarın tümünde başarısız olmak (arg.). || Kaput olmak, kâğıt oyununda tek sayı dahi alamamak. || Kaputu kesmek, yırtmak, oyunda bir tek sayı olsun almak, sınavlarda bir dersten de olsa başarıya ulaşmış olmak (arg.).

♦ sıf. İskambil oyunlarında el yapmayan oyuncu için kullanılır.

KAPUT -tu a (fr. capot'dan). Bir otomobil karoserisinin, motora ulaşmak için kaldırılabilen, çelik ya da alüminyum saçtan yapılmış kısmı.


—ANSİKL. Başlangıçta kaput, motor organlannı gizleyen kolay bir koruma öğesiydi Hava akımı, akkorlukla ateşlemeyi elde eden brülörterin çalışmasını engelleyeceğinden kaputu havalandırmak düşünülmüyordu.

Bugün kaput birçok amaca yanıt verir. bu amaçlardan en mühim ikisi, iç havataneflrma ve hızı engellemeyecek biçimlerin araşbnknasıdıt Serinletici motorun arkasında bükmüyorsa, kaput sızdırmazdır. Hava direncini azaltmak için kasanın profili hesaplanırken kaputun eğimi de göz önünde bulundurulur.

Eskiden 3 menteşeli 4 öğenin, sonrasında 1 menteşek 2 öğenin çevresinde açılıp kapanan kaput günümüzde bir astarla berkitilmiş, motor bölmesini örten tek bir sac levhadan oluşur Kaputlar ya önden ya da arkadan açılır ve dengeyi sağlayacak bir düzenek ihtiva eder Önde de güvenliği elde eden kilitleme sistemi vardır.

Kaynak: Büyük Larousse






 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kaput Nedir?
Kaput Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kaput-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kaput-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content