Karaciğer ve Karaciğer Hastalıkları Hakkında Bilgi

Karaciğer ile ilgili bilgiler. Karaciğer ne iş yapar ne şeklinde özellikleri vardır? Karaciğer hastalıkları ile ilgili de bilgiler. KARACİĞ...

Karaciğer ile ilgili bilgiler. Karaciğer ne iş yapar ne şeklinde özellikleri vardır? Karaciğer hastalıkları ile ilgili de bilgiler.



KaraciğerKARACİĞER, karın boşluğunun sağ yanında, büyük bir iç salgı bezidir. Ağırlığı 1,5-2 kilo kadardır. Sağ, sol, orta olmak suretiyle, üç parçadır; sol parçası mideye doğru uzanır. Karnın iç zarı (periton) karaciğeri örter.



Karaciğer çok mühim işler görür. Barsaklardan vücuda geçen bir takım besinler, kan da-marlariyle, karaciğere gelir. Karaciğer, bir lâboratuvar şeklinde, bu besinlerde türlü değişimler yapar. Ayrıca, albüminli gıdaları türlü maddeler haline getirmiş olduğu gibî, şekerli maddeleri organik nişasta haline getirip depo eder, kanda şeker azaldıkça bu depodan yavaş yavaş kana şeker verir, vücudun şeker dengesini sağlar.



Barsaklarda bir takım zehiril gazlar olur. Bu tür durumlar karaciğere gider, orada değişikliklere uğrarlar, zehirli olmaktan çıkarlar.



Karaciğer safra bakımından da büyük bîr iş görür. Safra kesesi karaciğerin alt yanında, öndedir. Bu kesenin içi safra doludur. Karaciğer hücresi safra yapar, günde 1 litreyi bulan bu safra onikiparmak barsağına geçer. Barsaklarda yağların, yağlı besinlerin sindirimini sağlıyan, safradır. Bununla birlikte, safranın barsaklar içindeki maddelerin kokuşmasını önlemek şeklinde mühim bir ödevi daha vardır. Barsaklarda hareket uyandıran, böylelikle sindirime yardım eden de safradır.



Karaciğer, şekerden başka, besinlerdeki demirli maddeleri de depo eder. Bununla birlikte, kanın tazelenmesini, kan cevherlerinin meydana gelmesini sağlıyan da karaciğerdir.



Karaciğer Hastalıkları



Mikroplar, kan yollarından, barsaklardan karaciğere gelmiş olarak türlü iltihaplar yapabilirler. Bu iltihaplar ya aniden patlak verir, ya da yavaş yavaş başlayıp kurnaz bir gelişme gösterir. Kanlı basur (dizanteri) şeklinde, barsaklarla ilgili bir takım hastalıklar karaciğer iltihaplarının başlıca sebepleri arasındadır.



Bu iltihaplar, yerine gore, ayrı ayrı emareler gösterir. İltihap safra yollarında olursa safra bağırsağa akamaz, kana karışır, «sarılık» denen hastalık ortaya çıkar.



Bir takım iltihaplarda da karaciğerin hücreleri bozulur. O süre, karaciğer bazan büyür, bazan ufalır. Hücreler harap olarak yerlerini bir bağdokusu alır. Bunun üstüne, karaciğer işini göremez olur, «karaciğer yetersizliği» kafa gösterir. Hastanın iştahı kaybolur, vücut zayıflar, sindirim iyi olmaz. Gene bu bozukluklardan dolayı «şeker hastalığı» ortaya çıkar. Bu hastalıkta, kandaki glikozun artması yüzünden, hasta çok su içme ihtiyacını duyar, çok yiyecek yer, idrarı artar.



Karaciğer bozukluklarından ileri gelen hastalıklardan birisi de «siroz» dur. Bu hastalık karaciğerin büyümesinden, ya da körelmesinden, kısaca işini göremez duruma düşmesinden ileri gelir.



Karaciğerin bu türlü hastalıkları, yerine, sebeplerine gore ayrı ayrı tedavi usullerine lüzum gösterir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Karaciğer ve Karaciğer Hastalıkları Hakkında Bilgi
Karaciğer ve Karaciğer Hastalıkları Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/karaciger.png
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/karaciger-ve-karaciger-hastalklar.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/karaciger-ve-karaciger-hastalklar.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content