Karot Nedir?

KAROT a. (fr. carotte). Denizbil. Birkaç santimetre çapında, uzunluğu birçok dekametreyi aşabilen silindir. Tanecikler yığınının mi...

KAROT a. (fr. carotte). Denizbil. Birkaç santimetre çapında, uzunluğu birçok dekametreyi aşabilen silindir. Tanecikler yığınının mineralbilim, tane boyu ve hız olarak sergilediği düşey değişimler, toprak katkılarını, suların üretkenliğini, Pleyistosen ya da Pliyosen süresince akıntıların hızını ve yönünü etkileyen değişimleri ortaya koyar.


—Kuyuc. Karot matkabı, elmas ya da tungsten karbürü moletlerle donatılmış ve kayaçlardan karot denilen silindirsel örnekler kesmeyi elde eden halka biçimli kuyu açma aleti.





—Mad. oc., Denizbil. ve Petr. san. Karot alıcı adında olan hususi bir kuyu açma aletiyle kesilen ve çekme-bükme işlemiyle arazi tabanından koparıldıktan sonrasında çıkarma aygıtının kancalarıyla delik dışına alınan farazi örneği. (Bk. ansikl. böl.) || Karçt alıcı, karot adında olan arazi örneğini almak için kullanılan hususi ekip. (Bk. ansikl. böl.)


—Kuyu açma esnasında, pano yolları açmada ve yüzeye karot çıkarmada kullanılan takımların, donanımların tümü. (Eşanl. KAROTİYER.) || Karot alma, bir araziden karot adında olan silindirsel bir örnek kesmek işlemi. || Elektriksel karot alma, ELEKTRİKSEL DİYAGRAFb'nin eşanlamlısı. || Yan karot atma, ufak patlayıcı şarjlarıyla yanlamasına fırlatılmış parça taşıyıcı kısa tüplerle bir kuyunun yan çeperinden örnek almayı elde eden işlem. (Aygıt elektrik bağlantıları içeren bir kablo vasıtasıyla sonda deliğine indirilir.)


—Metalürj. Bir eritme fırınının döküm deliğinde katılaşmış metal. || Sıcak kamaralı bir makinede uygulanan tazyik altında dökümde, takımın hava memesine karşılık gelen bölüm.


—Nük. müh. Radyoaktif karot çıkarma, RADYOAKTİF HAVUÇ" çiKARMA'nın eşanlamlısı.


—Polim. Enjeksiyonla kalıplamada, enjeksiyon silindiri memesi ile kalıp girişi arasındaki besleme kanalına doldurulan araç-gereç.


—ANSİKL. Denizbil. Başlıca, pistonlu ve vurmalı (eylemsizlik, patlama ya da titreşim kanalıyla) karot alıcılar ayırt edilir. Stetson-Hill tipi karot alıcılarla sadece 200 m derinliğe kadar karot alınabilir.


—Mad. oc. ve Petr. san. Yatağın türü, yayılımı ve kayaçların mekanik özellikleri mevzusunda ilk değerlendirmeler sondaj ka- rotlarını çözümleyerek gerçekleştirilir.


*Karot alıcı. Lamalı ya da silindirli bir matkabın devindirdiği bir tüpten (karot almayı sağlar) oluşan karot alıcı, matkap yerine kuyu açma çubuğu takımının ucuna tespit edilir; karot alıcının dönüşü onlarca metreye ulaşabilen örnekten istenilen oranda kesmeyi sağlar; takımın tabanında yer edinen tutma sistemiyle kesilen karot dışarı alınır.

Kaynak: Büyük Larousse






 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Karot Nedir?
Karot Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/karot-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/karot-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content