KAROTEN a. (fr. carotâne; carotte, ha- vuç'tan). Org. kim. Formülü C^Hjg olan birçok izomer tetraterpensel hidrokarbonun genel ...
KAROTEN a. (fr. carotâne; carotte, ha- vuç'tan). Org. kim. Formülü C^Hjg olan birçok izomer tetraterpensel hidrokarbonun genel adı; havucun turuncu rengini verir.
—ANSİKL. Doğada çok yaygın olarak bulunan karotenler, halkalı ya da halkasız eşlenik polienlerdir. Karotenlerin en önemlisi, 3-karoten ya da başka bir deyişle A provitaminidir. 0-karoten organizmada iki molekül retinole ya da A vitaminine bölünür; iki halka ile on bir çifte bağ ihtiva eder.
—Boyarmad. Karaten, Avrupa Ekonomik topluluğu'nca belirlenen E 160 kod numarasıyla boyarmadde olarak hazır çorbaların, şarküteri ürünlerinin, sosların renklen- dirilmesinde kullanılır.
—ANSİKL. Doğada çok yaygın olarak bulunan karotenler, halkalı ya da halkasız eşlenik polienlerdir. Karotenlerin en önemlisi, 3-karoten ya da başka bir deyişle A provitaminidir. 0-karoten organizmada iki molekül retinole ya da A vitaminine bölünür; iki halka ile on bir çifte bağ ihtiva eder.
—Boyarmad. Karaten, Avrupa Ekonomik topluluğu'nca belirlenen E 160 kod numarasıyla boyarmadde olarak hazır çorbaların, şarküteri ürünlerinin, sosların renklen- dirilmesinde kullanılır.
Kaynak: Büyük Larousse
YORUMLAR