Karıştırıcı Nedir?

KARIŞTIRICI a. Karıştırmada kullanılan, karıştırmaya yarayan araçlara ve aygıtlara verilen genel ad. —Bayınd. Bileşenlerini karış...

KARIŞTIRICI a. Karıştırmada kullanılan, karıştırmaya yarayan araçlara ve aygıtlara verilen genel ad.


—Bayınd. Bileşenlerini karıştırma kanalıyla, hidrokarbonlu bir bağlayıcıyla kaplanmış gereçlerin üretilmesini elde eden aygıt. || Kurutucu karıştırıcı, tek bir döner tamburun içinde agregaların kurutulmasını, bağlayıcının eklenmesini ve bunların karıştırılmasını elde eden, yol kaplama gereçlerinin üretiminde kullanılan aygıt.





—Birac. Malt karıştırıcı, malt sanayisinde, çimlenmekte olan arpanın otomatikman karıştırılması için kullanılan alet, (Dikey bir sonsuz vidanın boylamasına ya da dairesel hareketiyle iş görür.)


—Camc. Erimiş metali potada çalkalamaya yarayan metal çubuk. || Tartılmış cam maddelerini alan ve bunların kuru ya da uygun bir halde nemlendirilmiş karışımlarını hazırlayan döner kollu aygıt.


—Elektroakust. işaret karıştırıcısı, HARMANLAYlCl'nın eşanlamlısı.


—Hidr. bağl. Taze betonun bileşenlerini, bunların birbirlerine nazaran yer değiştirmesini sağlayarak benzeşik bir halde karıştırmaya yarayan aygıt. (Dönme ekseni düşey [en yaygın olanlar] ya da yatay olanları vardır. Karıştırıcılar yüksek hızda üretim yapmayı sağlar Betoniyerle aynı işi yapmasına karşılık karıştırma ilkesi farklıdır. Karıştırıcılar betoniyerlerden daha kuvvetli motorlarla donatılmıştır ve daha etkilidir.)


—Isıbil. Metal bir çubuktan oluşan alet; bu aletin sivri ucu mızrak biçimindedir, sadece dirsek biçiminde bükülmüş sivri bir uç ya da dik açılı bir levha da (bu durumda gelberi adını alır) olabilir. (Bk. ansikl. böl.)


—Kim. müh. Çeşitli maddeleri birbiriyle karıştırmaya yarayan aygıt. (Bk. ansikl. böl.) || El ya da bir türbinle çalıştırılan ve çoğu zaman kanatçıklarla donatılmış çeşitli biçimlerde düzenek; karıştırılan ortamın bileşimini, benzeşik bir duruma getirmek amacıyla sıvı ya da katı-sıvı karışımlarını karıp yoğurarak karıştırmaya yarar. || Burgaçtı karıştırıcı, rotorunda palalı bir düzenek ya da çark bulunan ve karıştırma işlemlerinde kullanılan aygıt.


—Metalürj. Isıtılarak yüksekfırınlar ile çe- likhane içinde sıvı dökme demiri depolamaya yarayan, silindir biçiminde, gerektiğinde kaldırılabilir yatay hazne.


—Petr. san. Helis karıştırıcı, bilhassa petrol sanayisinde, bir stoklama deposundaki maddeyi karıştırmada kullanılan aygıt.


—Polim. Termoplastik (ısılyumuşar) malzemeleri homojenleştirmeye, renklendirmeye ve bu malzemelerden gaz gidermeye yarayan aygıt. || Fıçılı karıştırıcı, sızdırmaz kapanma sistemine haiz fıçıların döndürülmesini elde eden düzenek; plastik malzemelerin kalıplanmasında ya da fışkırtılmasında kullanılan granüllerin kuru yöntemle boyanması, çoğu zaman bu fıçılarda gerçekleştirilir.


—Sütç. Peynir yapımında, karıştırma işleminde kullanılan ve elle ya da mekanik olarak çalışan alet. || Yayıktan çıkan tereyağını yoğurmaya yarayan aygıt. (Eşanl. MALAKSÖR.) [Günümüzde sürekli çalışan yayık makinelerinde tereyağı, makineden çıkmadan önce bir yoğurma bölümünden geçer.]


—Şek. san. Pişirme aygıtından çıkan pişmiş şeker kütlesini almaya yarayan, karıştırma düzeniyle donatılmış kap. (Kütlenin yavaş yavaş soğutulmasını ve böylece ihtiva ettiği kristallerin irileşmesini sağlar; bu yolla, santrifüjlemedeki şeker verimi yükselir.)


—Ziraat mak. Serpme icra eden birçok ziraat makinesinde bulunan ve serpilecek maddenin homojenliğini sağlamaya ve akışını kolaylaştırmaya yarayan dönel ya da salınımlı organ. || Şerbet karıştırıcı, gübre şerbetinin içinde yavaş yavaş dönerek katı ve sıvı kısımları birbirine karıştırmaya ve böylece şerbetin pompalanmasını kolaylaştırmaya yarayan kanatlı aygıt.


—Teknol. Karıştırıcı aygıt. (Karıştırıcılar çoğu zaman palalar içeren silindirsel bir tank biçimindedir; bu palalar kaçık merkezli bir dönme devinimi yaparak ürünleri birbirine iyice karıştırır.) [Eşanl. MALAKSÖR ]


—Telekom. Gösterim karıştırıcısı, kazayla ya da isteyerek, bilhassa radyo kökenli yayını bozan karıştırıcı.


♦ sıf. Bir yerde, bir toplulukta kargaşalık çıkaran, ortalığı birbirine katan kimse için kullanılır; fitneci, arabozucu.


—Teknol. Mekanik bir araçla iki ya da birçok ürünün iyice karışmasını elde eden bir aygıt için kullanılır.


—ANSİKL. Isıbil. Karıştırıcı, ızgara üstündeki yanmayı canlandırır Kimi fırınlarda karıştırıcı, işlenen malzemeyi, alevden daha iyi etkilenmesini sağlamak ve kütle halinde katılaşmasını önlemek için karıştırmada kullanılır.


—Kim. müh. Gaz karıştırıcılarında, birbirine koşut ya da kesişen iki gaz basma borusu ya birbiriyle karşılaştırılır ya da yüksek girdaplı mahalli bölgeler oluşturmak suretiyle gazlara karmaşık bir yol izlettirilir (levhalı karıştırıcılar). Katı ya da hamurumsu ürünler için, içinde devinimli parçalar bulunan (şerit, sarmal, vida, bıçak, rotor) durağan(durgun) tanklardan ya da bir dönme ekseni çevresindeki çeşitli biçimlerde (çift koni, küp, üçgen prizma, V biçiminde ikili tank, tambur vb.) ve devinimli tanklardan oluşan karıştırıcılar kullanılır. Diğeri karıştırıcı türlerinde bir türbin ya da akışkan yatak ilkesinden yararlanılır. Öte taraftan sıvılar için değişik karıştırıcılar kullanılır.


—Metalürj. 2 000 t'a kadar dökme demir alabilen bu aygıt, yüksekfırından her üç saatte bir dökülen dökmedemirin bileşim dalgalanmalarını azaltmayı sağlar Vagonlara monte edilen ve kapasiteleri 125 ile 6001 içinde değişen karıştırıcı potalarla doldurulur; bu potalar biçimlerinin uzunluğuna nazaran değişik adlar alırlar.


—Savunm. Gösterim karıştırıcıları kullanma görevi elektronik harp birliklerine verilir. Her radyo aygıt sınıfı için hususi karıştırıcılar vardır.

Baraj karıştırıcıları, çoğu zaman nakliye uçaklarına yerleştirilen çok kuvvetli aygıtlardır ve geniş coğrafi bölgelerde düşman radarlarını etkisiz hale getirmeye yarar. Özkorunum karıştırıcıları harp uçaklarına yerleştirilen, daha zayıf güçte aygıtlardır. Bunlar güdümlü mermilerin özgüdüm sistemlerine ve uçaksavar donanım radarlarına karşı kullanılır. (ANTİRADAR.)


—Telekom. Kasıtlı gösterim karıştırıcısı, bu amaçla hususi olarak yapılmış bir radyo vericisi ya da kendine özgü enerji membaı olmayan edilgin bir karıştırıcı1dır. Enerji tasarrufu isteniyorsa, her iki halde de karıştırıcının karıştırılacak işaretin ayırtedici özelliklerine uyarlanması gerekir. Bu açıdan en iyi karıştırıcı, karıştırılacak işaretin ayırtedici özelliklerine istatistiksel olarak özdeş özellikte işaret yayımlayan vericidir: mesela bir telsizi karıştırmak için bir ses işareti, radarı karıştırmak için ise daha çok darbe yayımlayan yanıtlayıcı bir verici kullanılır. Edilgin karıştırıcı çoğu zaman bir yansıtıcıdır. Mesela askeri radarlara karşı şeritle karıştırma yoluna gidilir; bu amaçla korunacak bölge göklerine uçakla, obüsle ya da füzeyle bolca oranda çok ince, iletken metal şeritler fırlatılır ve bunlar bir yankı engeli oluşturur.

Kaynak: Büyük Larousse







karıştırıcı

isim, teknoloji, teknik





1 . İki ya da daha çok maddeyi birbiri içinde dağıtmaya, karıştırmaya yarayan araçların genel adı, mikser.

2 . Çeşitli gıda maddelerini karıştırma ya da çarpma işinde kullanılan vasıta ya da alet, mikser.

3 . ödat, mecaz Ortalığı birbirine katan, fitneci, müfsit.


karıştırıcı ingilizcesi
  • mixer; mixing; seditious, mischief-making




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Karıştırıcı Nedir?
Karıştırıcı Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/karstrc-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/karstrc-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content