Kazaskerler Nedir

Kazaskerler: (Özet) I. Murat döneminde kurulmuş Fatih döneminde Anadolu ve Rumeli Kazaskerlikleri olmak suretiyle sayıları ikiye çıkarılmış...

Kazaskerler: (Özet) I. Murat döneminde kurulmuş Fatih döneminde Anadolu ve Rumeli Kazaskerlikleri olmak suretiyle sayıları ikiye çıkarılmıştır. Kazaskerler Divan’da büyük davalara bakarlar, kendi bölgelerindeki kadı ve müderrisleri atama ya da görevden alma işlerine karar verirlerdi.


KADIASKER (Kazasker)

Osmanlı Devleti'nde askerî ve hukukî işlerden görevli olan(bugünkü hakkaniyet bağanlığı şeklinde) kadıaskerlik teşkilâtı gerek kelime gerekse meslek olarak uzun bir geçmişe haizdir. Hz. Ömer tarafınca ordugâh şehirlerine atama edilen kadılar sivil olmaktan ziyade askerî bir kimlik taşıyorlardı. Bu sebeple kadıaskerliğin Hz. Ömer tarafınca kurulduğu belirtilmektedir. Abbasîlerde de görülen bu mansıb (makam aşama) Harzemşahlarda Anadolu Selçukluları’ nda Eyyûbîler'de Memlûklülerde ve hatta Karamanlılarda da vardı.

Kadıaskerlik Osmanlı ilmiye teşkilâtı içinde mühim bir mevki idi. Kadıasker terkibindeki "asker" kelimesi müessesenin özelliği açısından ehemmiyet taşır. Zira Şžeyhülislâmlıktan takriben bir yüzyıl kadar ilkin (80 yıl) kurulmuş olan müessesenin kuruluşunda devletin asker ve onların gereksinimlerini karşılamada titizlikle hareket ettiğini göstermektedir. Bununla birlikte Divân-ı Hümâyun âzâsı olan kadıaskerin vazifeleri bir tek askerî saha ile sınırı olan değildi. Kadıaskerler hem de tüm sivil ve adlî işlere de bakıyorlardı. Onlar belli seviyedeki bazı kadı ve nâiblerin tayinlerini de yapıyorlardı. Divan toplantılarında vezir-i âzamın sağında vezirler solunda da kadıaskerler yer alırdı.

Fâtih Sultan Mehmet’in son senelerine kadar yalnız bir kadıaskerlik vardı. Hududların genişlemesi ve işlerin çoğalması yüzünden 1481 senesinde biri Rumeli diğeri Anadolu olmak suretiyle ikiye ayrıldı ve Osmanlı saltanatının sonuna kadar devam etti.
Protokole nazaran daha üstün addedilen Rumeli kadıaskerleri ile daha aşağı bir mevkide bulunan Anadolu kadıaskerinin vazifeleri kanunnâmelerle belirlenmişti. Buna nazaran Anadolu'da bulunan müderris ve kadıların tayini Anadolu kadıaskerinin Rumeli'de bulunan müderris ve kadıların tayini de Rumeli kadıaskeri tarafınca yapılmaktaydı. Görüldüğü şeklinde müessesenin görevleri eğitim ve yargı teşkilatının idaresi ordu ve askerî zümrenin gerek sulh gerekse harp esnasında hukûkî ihtilaflarının (ayrılık) giderilmesi ve davalarının görülmesi şeklinde iki ana grupta toplanabilir.

Divân'daki davaları dinleyen kadıaskerler Salı ve Çarşamba hariç olmak suretiyle her gün kendi konaklarında divân kurup kendilerini ilgilendiren şer'î ve hukukî işlere bakarlardı. Kadıaskerlerden her birinin tezkireci rûznamçeci matlabçi tatbikçi mektupçu ve kethüda olmak suretiyle yardımcıları bulunurdu. Ek olarak her birinin davalı ve davacıyı divâna getiren yirmişer yardımcısı bulunmaktaydı.

Padişah sefere çıkmış olduğu süre kadıaskerler de onunla beraber giderlerdi. Padişah sefere gitmediği takdirde onlar da gitmezlerdi. Bu durumda şer'î muameleleri görmek suretiyle onların yerine "ordu kadısı" atama edilip gönderilirdi. Aynı şekilde padişahlar Edirne'ye gittikleri süre onlar da padişahla beraber gider ve akdedilen divân oturumlarına iştirak ederlerdi.
Bu kuruluş Osmanlı Devleti'nin sonuna kadar devam etmiş Osmanlı hükümeti ile beraber o da tarihe mâl olmuştur.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kazaskerler Nedir
Kazaskerler Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kazaskerler-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kazaskerler-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content