Batı Anadolu, Trakya, Doğu Anadolu, Karadeniz ve Orta Anadolu yemeği olan keşkek, çoğu zaman düğün ve bayramlarda meydana getirilen, ...
Batı Anadolu, Trakya, Doğu Anadolu, Karadeniz ve Orta Anadolu yemeği olan keşkek, çoğu zaman düğün ve bayramlarda meydana getirilen, Anadolu'da yörelere gore farklılıklar göstermekle beraber temel olarak yarma buğday ve etten oluşan geleneksel bir yemektir.
Keşkek yemeği bilhassa Merzifon , Sivas, Manisa, Çanakkale, Edirne, Keşan, Balıkesir, Kandıra, Sinop, Tokat, Muş, Samsun, Bafra,Ordu, Çankırı, Denizli, İzmir, Uşak, Aydın, Muğla, Afyon, Amasya, Çorum ,Yozgat, Silifke, Karabük, Ağrı ve Antalya şeklinde şehirlerde bilinir ve tüketilir. Ağrı'da Hellise adiyla da bilinir. Anadolu' da keşkek daha çok düğün yemeği olarak bilinir. Merzifon Belediyesi Türk Patent Enstitüsü'ne yapmış olduğu coğrafi tescil kaydı ile, 2015 senesinde "coğrafi işaret belgesi" almıştır. Bu belge ile yemeğin adı Merzifon keşkeği olarak tescil edilmiştir. Yemeğin ülke genelinde noktası belirlenmiştir.
Düğünden bigün ilkin ıslatılan buğday, düğün günü sabahtan büyük kazanlar içinde kaynatılmaya başlanır. Kaynatılan buğdaylar ve etler büyük kazanlar içine alınıp tokmaklar yardımıyla kazanın içine vurarak malzemenin iyice erimesi sağlanır. Bu işleme keşkek dövmek denilir. Geleneksel olarak düğün aşçıları tarafınca hep beraber imece usulü ile yapılır. Yorucu bir iş olan keşkek dövme işlemi sonucu etler ve buğday eriyerek özdeşleşir. Et, tahıllarla iç içe geçmiş, neredeyse tamamen yemeğin içinde erimiş durumdadır. Ne kadar uzun süre ve kuvvetle dövülürse o denli iyi olduğu söylenir. Çok iyi dövülmüş keşkeğe "sakız şeklinde keşkek" benzetmesi yapılır. Lifleri iyi ayrılmış etin buğday özüyle birleştiği, cıvık şeklinde değil fakat kaşıkla tabaktan çekince uzayan bir keşkek, hakkaten de sakız şeklinde uzar. Günümüzde sırf keşkek dövmek için tasarlanmış keşkek mikserleriyle dövülüyor olsa da geleneksel yöntemlerle dövüleni devamlı daha makbul sayılır. Bu yüzden köylerde çoğu zaman geleneksel olarak tokmaklarla dövülmeye devam etmektedir. Güveç, tencere ya da büyük kazanlarda odun ateşinde pişirilir. Gene yöreye gore değişmekle beraber kırmızı biber, salça, soğan ve yağdan oluşan bir sosla servis yapılır.Çoğu zaman dana etiyle yapılır fakat tavuk etiyle de yapılabilir. Yöresine gore keşkek, yanında haşlanmış tavuk, salçalı nohut yemeği, pirinç pilavı, bulgur pilavı ve ayran ile servis edilir. Çoğu zaman kemikli dana etinden meydana getirilen keşkeğin üstüne, kırmızı biber ve tereyağından hazırlanmış sos dökülür. Bazı yörelerde etsiz pişirilir ve üstüne tereyağı sosu dökülür. Sinop Ayancık ve çevresinde kurutulmuş kırık mısır ve barbunyadan meydana getirilen değişik bir keşkek türü de pişirilir. Kastamonu, Çanakkale ve Bafra'da yaygındır.
Rüyada Keşkek Görmek
YORUMLAR