Kırmızı ve yeşil mercimek neden aynı yerlerde yetişmez?

Baklagiller mercimek, mercimek iyi mi bir baklagildir, özellikleri nedir, kırmızı ve yeşil mercimeğin değişik bölgelerde yetiştirilm...

Baklagiller mercimek, mercimek iyi mi bir baklagildir, özellikleri nedir, kırmızı ve yeşil mercimeğin değişik bölgelerde yetiştirilmesinin sebebi nedir?

Kırmızı ve yeşil mercimek niçin aynı yerde yetişmez?

Mercimek






Mercimek (Lens culinaris), baklagiller (Fabaceae) familyasında yer edinen Lens cinsine dahil dört türden biridir. Aslında Lens cinsel içinde bulunan tüm türlerin azca çok mercek şekilli ve yenilebilir tohumları topluca "mercimekler" olarak anılsa da Lens culinaris, "mercimek" denildiğinde en fazla akla gelen ve en sık tüketilendir.

Mercimek Tipleri

Kahverengi mercimek


Çok minik taneleri olan bu kahverengi mercimeğin tatlımsı bir aroması vardır. Pişerken oldukça fazla yumuşamaz ve aromaları içine çekme özelliğine haizdir. Salatalar için 35 dakika, çorbalar için ise 50 dakika pişirmek gerekir.

Kırmızı mercimek


Kabuksuz olan bu mercimeğin, nişasta oranı fazladır. Natural tada haiz olan kırmızı mercimeği salatalar için 8 dakika, püreler ve çorbalar için 10 dakika pişirmelisiniz.

Sarı mercimek


Kabuksuz olan bu mercimeğin nişastalı, hafifçe fındığımsı bir tadı vardır. 8 dakikadan fazla pişirildiğinde dağılır. Püre yapmak için çok uygundur.

Yeşil mercimek


Çok pişirilse bile formu bozulmaz. Yoğun fındığımsı tadı vardır ve aromaları çok iyi emer. Salatalar için 30 dakika, yemekler için 40 dakika pişirilir. Pişirirken kabukları acele patlar. Yiyecek ve püre yapmak için uygundur.

Ek bilgi;


Alıntı

Mercimek, yetişme döneminde yağış, olgunlaşma döneminde de ısı ve kuraklığa gerekseme duyan bir baklagildir.

Kırmızı ve yeşil mercimeğin yetişme ve olgunlaşma döneminde gerekseme duydukları rutubet ve ısı değişik olduğundan değişik bölgelerde yetişirler.





Sebep: İç başlık ve sual düzeni!!






  • Yeşil ve kırmızı renk domateslerden hangisi suya batar?


  • Kırmızı domatesle yeşil domates iyi mi ayırtedilir?


  • Kırmızı yeşil renkli İstiklal Madalyası kimlere verilmiştir?










MERCİMEK (Lens Culunasis Medik)







1. TANIMI VE ÖNEMİ


Mercimek tek senelik,çeşitlere ve çevre koşullarına bağlı olarak 15-75 santimetre içinde değişim gösteren yükseklikte, tek dallı bir gövdeye haizdir. Mercimek kökleri üstünde hava özgür azotunu tespit eden kök yumruları Rhizobium leguminosarum adlı bakteriler tarafınca oluşturulmaktadır. GAP Projesinin uygulanacağı Cenup Doğu Anadolu Bölgesi'nde baklagillerin ekim alanı toplam ekim alanının %'ini kapsamaktadır. Yemeklik dane baklagiller içinde ise kırmızı mercimek ''lik ekim sahası ile birinci sırda yer almıştır.


2.İKLİM VE TOPRAK İSTEĞİ


2.1 İklim İsteği


Mercimek sıcak ılıman ve subtropik bölgelerin ürünüdür. Fakat tropik bölgelerin yüksek kısımlarında ya da serin mevsimlerde de yetişmektedir. Mercimek yemeklik baklagiller içinde kurağa, sıcağa ve soğuğa en dayanıklı olanıdır. Bölgemizde yaz sıcaklıkları erken ve birden geldiğinden, yaz ayları çok sıcak ve yağış olmadığından bölgede yazlık mercimek yetiştirmeyip, kışlık kırmızı mercimek üretimi yapılmaktadır. Optimum çimlenme sıcaklığı 8-13 ºC olup, genel anlamda uzun gün bitkisidir. Vegetasyon periyodu iklime bağlı olmakla birlikte 6-7 aydır.


2.2 Toprak İsteği


Mercimek kumludan ağır killiye kadar olan çok değişik toprak tipleri üstünde yetişmektedir. İyi verim için sıcak, iyi havalanan kumlu-tınlı kireçli topraklar önerilmektedir. Sadece mercimek ağır topraklarda ve hatta kuruyarak taşlanmış killi topraklarda da yetişmektedir. Mercimek Ph:5.5-6.5 olan hafifçe asit topraklarda iyi yetişir. Toprak pH : 5.5-6.5 olan hafifçe asit topraklarda iyi yetişir. Toprak pH sının 9'dan fazla olması halinde kök yumrularının oluşumu gecikir ve verim düşer.


3.YETİŞTİRME TEKNİĞİ


3.1 Ekim Nöbeti


Bölgemizde kuru ziraat alanlarında yer yer münavebeli ziraat sistemi uygulamasına karşın yakın zamanlara kadar çoğu zaman tahıl-nadas sistemi uygulanmaktaydı. Sadece son zamanlarda Mercimeğin kıymet fiyat bulması ve mercimekten sonrasında ekilen buğday ve arpanın verimlerinde de herhangi bir azalma olmadığı görülünce ekim nöbetine mercimek girmiş ve nadas alanları büyük oranda ortadan kaldırılmıştır. Kuru ziraat meydana getirilen yerlerde tahıldan sonrasında tarlayı nadasa bırakmak yerine, mercimek ekmek en karlı sistemdir. Böylece hem mercimek geliri elde etmiş oluruz, hem de tahıl nadas sistemi kadar tahıl verimi elde etmiş oluruz.


3.2 Çeşit





Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafınca bölge için 1983 senesinde yerli populasyondan seçilen Yerli Kırmızı mercimek çeşidinin ya da 1987 senesinde yabancı populasyondan seçerek tescil ettirdiği Fırat-87 mercimek çeşidinin kullanılması önerilmektedir.





3.3 Toprak Hazırlığı


Mercimek yetiştiriciliğinde toprak işlemesi iki değişik yöntemle yapılır. Tahıl hasadını müteakip toprak gölge tavındayken 15-20 santimetre derinlikte ilk sürüm yapılarak anız bozma işlemi yapılır. Sonbahara kadar beklenir. İlk yağmurlar düşüp toprak tencere ulaştığında ve yabancı otlar çimlenmeye başladığında mercimek ekilecek olan ikinci bir toprak işlemeden geçirilir. İkileme kultivatör + tapan ya da gobledisk + tapan formülasyonlarından biri ile yapılarak mercimek için lüzumlu olan tohum yatağı hazırlanmış olur.


İkinci yöntem ise; tahıl hasadından sonrasında anız bozma işlemi yapılmamışsa sonbahara kadar tarla hiçbir işlem yapılmadan bekletilir. Sonbaharın ilk yağmurları düşüp yabancı otlar çimlenmeye başladığında ve toprak tavda iken 15 - 20 santimetre derinlikte pullukla toprak işlemesi yapılır. Bunun arkasından kültivatör + tapan ya da goble disk + tapan kombinasyonlarından birisi ile ikinci bir toprak işlemesi yapılarak ekime hazır hale getirilir.


3.4 Ekim


Mercimeğin ekim zamanı iklim ve çevre koşullarına bağlı olarak değişmekle birlikte, bölgemizde çoğu zaman Ekim ayı ortalarında Kasım ayı sonlarına kadar ekimi yapılmaktadır. Ekim ne olursa olsun mibzerle yapılmalıdır. Ekimde tohumluk olarak yerli çeşit kullanılıyorsa 9 kilo/da tohum kullanılmalıdır. Sadece bu kıymet, tohumun temiz ve çimlenme yüzdesi yüksek olması halinde geçerlidir. Aksi halde tohumluk miktarı bir miktar arttırılmalıdır. Ekim derinliği toprağın her çeşidinde 4-5 santimetre olmalıdır. Ekim sıra arsı mesafeler 15-20 santimetre değerlerinde alınmalı ve mibzerin ekici ayakları bu mesafede ekim meydana getirecek şekilde ayarlanmalıdır.


3.5 Gübreleme


Bölge için 2-3 kilo/da N olarak önerilmektedir. Azotlu gübrelerdeki durumun aksine mercimeğin fosforlu gübrelere olan gereksinimi oldukça fazladır. Bölgede araştırma kuruluşlarınca meydana getirilen emekler sonucunda ekonomik gübre seviyesi 10 kilo/da P2O5 olarak tesbit edilmiştir. Gübrelemede N ve F P2O5 kapsayan diamonyum fosfat gübresinin kullanılması, mercimeğin yetiştiriciliği için lüzumlu olan her iki gıda maddesini karşılama yönünden uygun olmaktadır. Sadece fosforlu gübrelerin tohumla karıştırılarak verilmesi tohumların çimlenme ve çıkışı üstünde negatif tesiri bulunmaktadır. Negatif etkiyi önlemek yönünden gübrelerin tohum sıralarının yan ve birazcık alt kısmına gelecek şekilde (bant halinde) verilmesi uygun olmaktadır.


3.6 Sulama


Mercimek kuru şartlarda yetiştiriciliği meydana getirilen bir bitkidir. Bu yüzden sulama yapılmamaktadır. Ek olarak fazla su ürüne zarar vermektedir. Ek olarak aşırı kurak geçen yıllarda olanak olursa 1-2 su verilebilir.


3.7 Bakım


Mercimek yetiştiriciliğinde üstün verim alınmasını engellemiş olan en mühim unsur yabancı otlardır. Bunun için mercimek ekimi ilk yağmurlardan sonraya bırakılmalı yabancı otlar çimlenip tarla tekrar işlendikten sonrasında ekim yapılamalıdır.





Daha sonraki dönemlerde çıkan otlarla elle ot alımı alınmak suretiyle de savaşım yapılabilir sadece fazla işgücü ve harcama gerekir.





3.8 Hastalıkları, Zararlıları ve Mücadelesi


Yabancı Otlar


Mercimekte ekimden sonrasında, çıkış öncesi olarak kullanılan ilaçlar hemen hemen tecrübe etme safhasında olduğundan tavsiye edilememektedir. Çıkış sonrası uygulanan ilaçlar, mercimek ve yabancı otlar çıkıp mercimeğin 8-10 santimetre, yabancı otların 3-5 yapraklı oldukları devrede kullanılır. Yabancı ilaç mücadelesinde kullanılan ilaçlar şunlardır;



Etkili Madde


Kullanma Dozu Dekara (Preparat)


Diclofob-Methly


200 cc


Flauzifob-Methly


100-200 cc


Dinosebacetate


3000 cc


Mercimek Yeşil Kurdu


Mercimek ve nohutta zarar yapmaktadır. Yumurtalardan çıkan larvalar yumurta kabuğu ile yaprağı kemirerek beslenir, 3 ve 4 dönem larvalar daha çok tomurcuk ve çiçekte zararı dokunan olur. Son dönemlerde kapsülü delerek nohut ve mercimek danelerini bölgeler. Sürvey sonucunda kafi yoğunluk saptanan yerlerde mücadeleye başlanır. İlaçlamalar koruyucu savaşım şeklinde ve larvaların ilk dönemlerinde tek uygulama olarak yapılır.


Mercimek Hortumlu Böceği


Ergin ve Larva dönemlerinde zararı dokunan olur. Erginler bitkilerin ilk gelişme dönemlerinde fazla zarar yaparlar. Yaprakların kanarlarından kemirerek yer yer oyarlar. Larvalar ise bitkinin kök ve nodozitelerinde beslenme yöntemiyle zararı dokunan olurlar. Saldırıya uğramış bitkilerde zayıf gelişme, solma hatta kuruma görülebilir.


Mücadelesi


Kültürel önlemler olarak, bitkilerin hızla gelişmesini sağlamak amacıyla iyi bir toprak işlemesi yapılamalı ve tohumlar fazla derine ekilmeli, münavebe uygulanmalı ve ara yıllarda uygun gübreleme yapılamalıdır.


Kimyasal Savaşım


Bitkilerin 5-10 santimetre boyda oldukları dönemde tek uygulama olarak yapılır.


Apion


Erginleri yapraklarda minik, delikçikler açarak zarar yapar. Erginler yapraklarla beslenmesine rağmen aslolan zarar tepe tomurcuklarında yaşayan larvaları tarafınca yapılmaktadır.


Larva bitkinin gelişme gözünü kurutur. Bitkilerde büyümede durgunluk ve yan gözler verme zorunluluğu doğar.



Bu şekilde bitkiler kafi kapsül veremediğinde direkt olarak verimde düşme olur. Şiddetli ziyan olmuş bir tarla uzaktan duman renginde görülür ve bitkiler kısa ve bodur bırakılırlar.





Mücadelesi


Derin sürüm, münavebe ek olarak tarla içinde ve çevresinde kışlamaların uygun barınak ve nebat bırakmamak gelecek senenin ergin populasyonunu azaltabilir.


Kimyasal mücadelede hedef kışlamış erginler olduğundan ergin çıkışlardan sonrasında yumurtlama başlamadan ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlamada geç kalındığında yumurta larva sayımı esas alınmalıdır. Kontrollerde hem ergin hem de larva bulunursa her ikisini etkileyen bir ilaç kullanılmalıdır. İlk ilaçlamadan 20 gün sonraki kontrollerde larva ya da ergin yoğunluğu savaşımı gerektirecek düzeyde olursa ikinci bir ilaçlama yapılmalıdır. Bu zamanda sitonalarında (Hortumlu Böcek) aynı tarlada yoğun olması durumunda her ikisini etkileyen bir ilaç seçilmelidir.

Mercimek Tohum Böceği


Kışı ergin olarak tane içinde mercimek ambarının kuytu köşelerinde mercimek yığını içinde ve tarlada nebat artıklarında taşlık kayalık yerlerde geçirir. Nisan ayından itibaren çıkışlar adım atar. Mayıs ayında çiftleşmeler olur ve arkasından yumurtalarla, yumurtadan çıkan larva tarlada çiçek yada kapsül üstüne yerleşir. Tohumu delerek tohum içinde ortalama 30 günde larva gelişimini tamamlar. Pupa ve ergin olur. Böylece danede zarar yapmış olur. Delikli danelerin çimlenme gücü düşer. Satış fiyatı düşer ve gıda kıymeti azalır.


Mücadelesi:


Koruyucu Önlemler:


Temiz tohum kullanılmalıdır. Hasat ve harman geciktirilmeden yapılmalı, tarlada kalan artıklar derine gömülmeli ya da yakılmalıdır.



Kimyasal Gübreleme:


Tarlada yılda tek döl veren baklagil böceklerine karşı mücadeleye çiçeklenme başlangıcında başlayarak 10 gün ara ile 2 ilaçlama yapılmalıdır.





Koruyucu İlaçlama:


Ambarda döl vermeye devam eden türlerin zararlarını ve çıkan erginlerin ertesi yıla geçişlerini önlemek amacıyla fümigasyona doğal olarak tutulmuş ürüne, ürün ambara konurken uygulanır.


3.9 Hasat, Harman ve Depolanması


Hasat zamanında danedeki rutubet oranının azca olması istenir. En uygun zamanı bitkilerin sardığı sadece tam olarak tam olarak kurumadığı zamandır. Bölgemizde hasat zamanı mayıs ayı ortasında başlayıp sonuna kadar devam eder. Hasatta gecikildiği taktirde meyveler dökülmekte ve ürün kayıpları olmaktadır. Bu şekilde oluşan ürün kayıpları % 50'ye kadar ulaşabilmektedir.


Bölgemizde mercimeğin tırpan, davet biçme makinası ve biçerdöverle hasat edilmiş olduğu görülmektedir. Bu üç yöntemle hasatta da tarlanın düz ve taşsız olması gerekir. Mercimek ekiminden sonrasında merdane geçirilmesi toprak yüzeyinin düz olmasını sağlamaktadır. Hasat edilen 3 sıra birleştirilir her gün aktarılarak 7-10 gün süreyle kurutulur. Ondan sonra harman yerlerine taşınarak harman edilir, temizlenir, çuvallanır. ürün ya derhal satışa sunulur yada baklagillerin depolanmasına uygun koşullarda depolanır.



Kırmızı mercimek Yeşil mercimek

İkiside sıhhatli, kolesterolü ve kan şekerini dengeleyen, ayrıca şişmanlatmayan birer lif ve protein deposu... Demir, potasyum, magnezyum ve B vitaminleri (bilhassa B12) içeriyorlar. Ek olarak kırmızı mercimek selenyum ve antioksidan açısından da varlıklı.


Netice: Kırmızı mercimek yeşile gore daha besleyici. Zafer gene kırmızının...


Mercimek ve tüm kuru baklagiller uygun koşullarda saklanmazlarsa, böceklenir ve küflenirler. Bozulmayı önlemede en mühim nokta, rutubet kontrolüdür. Fazla nemli olmayan yörelerde taneler bez torbalarda saklanır. Çok nemli yörelerde; iyice kurutulduktan sonrasında naylon torbalarda, dışarının nemi tanelere girmeyecek şekilde kapatılarak, serin yerlerde saklanmalıdır. Bozuk ve kırık taneler, yabancı maddeler, hasat edilirken tarladan gelen zararlılar da bozulmayı hızlandırır. Hasattan sonrasında yıkanıp iyice kurutulan mercimek, bozulmadan uzun süre saklanabilir. Tanelerin arasına iri tuz eklenmesi, nemi çektiğinden dolayı dayanıklılığı sağlar.


Kahverengi mercimek (mignon mercimek)


Çok minik taneleri olan bu kahverengi mercimeğin tatlımsı bir aroması vardır. Pişerken oldukça fazla yumuşamaz ve aromaları içine çekme özelliğine haizdir. Salatalar için 35 dakika, çorbalar için ise 50 dakika pişirmek gerekir.

Kırmızı mercimek


Kabuksuz olan bu mercimeğin, nişasta oranı fazladır. Natural tada haiz olan kırmızı mercimeği salatalar için 8 dakika, püreler ve çorbalar için 10 dakika pişirmelisiniz.

Sarı mercimek


Kabuksuz olan bu mercimeğin nişastalı, hafifçe fındığımsı bir tadı vardır. 8 dakikadan fazla pişirildiğinde dağılır. Püre yapmak için çok uygundur.

Yeşil mini mercimek (puy mercimeği)


Çok pişirilse bile formu bozulmaz. Yoğun fındığımsı tadı var ve aromaları çok iyi emer. Salatalar için 30 dakika, yemekler için 40 dakika pişirebilirsiniz.


1. MERCİMEK TARIMININ ÖNEMİ:

Yemeklik tane baklagiller içinde yer edinen mercimek, ihtiva ettiği protein oranının yüksek olması sebebiyle insan beslenmesinde mühim bir yere haizdir. Kurak bölgelerde ekim nöbetine girerek hem üreticiye hem de ülke ekonomisine ek gelir sağlamaktadır. Kışlık ve yazlık ekime ıygun mercimek çeşitleri bulunmaktadır.


2. TOPRAK HAZIRLIĞI:

Gerek kışlık gerekse yazlık yetiştirilecek mercimekte toprak hazırlığı, hububat hasadından sonrasında sonbaharda soklu pullukla 15-20 santimetre derinliğinde ilk sürümün yapılmasıyla adım atar. Kışlık ekimde, sonbaharda ekimden ilkin kazayağı tırmık ekibi ile ikinci sürüm yapılarak tohum yatağı hazırlanmış olur. Bilhassa kışlık ekimlerde hububat sapları ekimde sorun yarattığından, hububat hasadında anız yüksekliğinin fazla bırakılmaması gerekmektedir.

Yazlık ekimlerde ise güz sürümünden sonrasında tarlaya ilkbahara kadar hiçbir işlem yapılmadan beklenir. Ekimden ilkin kazayağı tırmık ekibi ile ikinci sürüm yapılarak toprak ekime hazır hale getirilir.


3. GüBRELEME:

Mercimek, köklerinde yer edinen ve Rhizobium adında olan bakterilerin oluşturduğu yumrucuklar ile havanın özgür azotunu toprağa bağlar. Bu sebeple oldukça fazla azot ihtiyacı bulunmamaktadır. Bitkinin ilk gelişme devresinde gerekseme duyduğu en uygun gübre dozları saf madde olarak 2-2.5 kilo/da azot ve 5.5-6.5 kilo/da fosfor'dur. Bu miktarlar 12-14 kilo/da DAP gübresine karşılık gelmektedir.

Gübre toprağa ekim esnasında mibzerle verilmeli, eğer ekim serpme yapılacak ise toprak yüzeyine serpilerek kazayağı ya da diskaro ile toprağa karıştırılmalıdır.


4. ÇEŞİT VE TOHUMLUK:

Kırmızı mercimek Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kışlık, yeşil mercimek ise Orta Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Geçit Bölgelerinde yazlık olarak yetiştirilmektedir.

İyi bir tohumluk, çimlenme gücü yüksek, dolgun taneli ek olarak hastalıksız ve herhangi bir sebeple zarar görmemiş olmalıdır. Ziraat ve Köyişleri Bakanlığına bağlı çeşitli araştırma enstitülerinde yüksek verimli, kaliteli, hastalık ve zararlılara dayanıklı, değişik bölgelere uygun kışlık ve yazlık, yeşil ve kırmızı mercimek çeşitleri geliştirilmiştir. Bunların belli başlıları aşağıda verilmektedir.


Kışlık tescilli mercimek çeşitleri: Fırat -87,Kayı-91, Sazak-91, Seyran, Kafkas, Ziraatçi, Özbek'tir.


Yazlık tescilli mercimek çeşitleri: Sultan-I, Malazgirt-89 Erzurum-89, Alidayı ve Meyveci-2001.


5. EKİM:

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kışlık mercimek ekimi Kasım, Orta Anadolu ve Geçit Bölgelerinde ise Ekim ayında yapılmaktadır. Yazlık mercimek ekimleri erken ilkbaharda Şubat sonu Mart başlangıcında yapılmalıdır. Eğer yazlık çeşitler kışlık olarak ekilir ise soğuktan zarar göreceklerinden verim alınamaz. Kışlık çeşitlerin kıştan ve soğuktan etkilenmesi söz mevzusu değildir. Trakya'da çoğu zaman yazlık çeşitler Mart ayı başlangıcında ekilmektedir. Ekimdeki gecikme verim yitirilmesine yol açmaktadır. Mercimek ekimi çoğu zaman buğday için kullanılan mibzerle yapılır.

Gerek kışlık gerekse yazlık mercimekte dekara atılacak tohum miktarı ekilecek tohumun iriliğine göre değişiklik gösterir. Tohumluk temiz ve çimlenme gücü yüksek ise, kışlık mercimek için m2 ye 250-300 tane, yazlık mercimek için ise m2 ye 175-225 tane atılmalıdır. Dekara atılacak tohum miktarı iri taneli pul mercimek için kışlıkta 14-15 kilo, yazlıkta 10-12 kilo içinde değişmiş olur. Minik taneli mercimekte ise bu miktar kışlıkta 8-10 kilo, yazlıkta 7-8 kilo civarındadır.


6. BAKIM:

Kışlık mercimek ekimini sınırlandıran en mühim unsur yabancı otlardır. Mevcut yabancı ot öldürücüler ile etkili denetim yapılamamakta bu da verimin düşmesine niçin olmaktadır. Yabancı ot mücadelesinin iyi yapıldığı durumlarda kışlık mercimeğin verimi yazlık mercimeğe gore % 50 daha çok olmaktadır. Orta Anadolu Bölgesinde yazlık olarak yetiştirilen mercimekte bir kere ot alımı çok yararlı olmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde tarlalar çoğu zaman büyük olduğundan elle ot alımı ekonomik değildir bundan dolayı ilk sürümün pullukla derin, ikinci sürümün ise yağmurdan sonrasında yabancı otlar çimlenirken yapılması yabancı otlarla savaşım açısından önemlidir.


7. HASAT VE HARMAN:

Orta Anadolu ve Geçit Bölgelerinde mercimekler limon sarısı rengini aldığında ve taneler iki parmak arasına alındığına ezilmiyorsa hasat zamanı gelmiş anlama gelir. Hasat elle yolunarak ya da tırpanla biçilerek yapılmaktadır. Hasat edilen bitkiler 5-6 gün yığınlar halinde tarlada kuruması için bekletilir ve hemen sonra harman makinesinde harmanlanır.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ise mercimek tırpan, traktörün kuyruk milinde hareket eden biçme makinesi ile ya da biçerdöver ile hasat edilir. Biçerdöverle hasat yapılacaksa mercimeklerin tamamen kuruması beklenmelidir. Fakat gereğinden fazla beklenirse tane dökülmeğe adım atar. Hasat için en uygun vakit sabahın erken saatleridir.


9. DEPOLAMA:

Harman sonunda elde edilmiş taneler selektörleme işlemine doğal olarak tutularak içindeki yabancı maddeler (taş, toprak, kırık tane v.s.) temizlenir. İlaçlanan depolara ürün konularak, ek olarak zararlılara karşı fümige edilmelidir.


10. SONUÇ:

Gerek aile tüketimi için ya da gerekse ticari amaçla mercimek yetiştiriciliğinde bulunulan bölgeye gore piyasada tutulan, kolay pişen, leziz doğru çeşitleri, olabildiğince erken İlkbaharda ince olarak hazırlanmış toprağa ekip, iyi bakım yapılarak verimli, kaliteli ürün elde etmek mümkündür.



: TARIM KÖY İŞLERİ BAKANLIĞI



Bu ileti 'en iyi yanıt' seçilmiştir.
Mercimek



Mercimek (Lens culinaris), baklagiller (Fabaceae) familyasında yer edinen Lens cinsine dahil dört türden biridir. Aslında Lens cinsel içinde bulunan tüm türlerin azca çok mercek şekilli ve yenilebilir tohumları topluca "mercimekler" olarak anılsa da Lens culinaris, "mercimek" denildiğinde en fazla akla gelen ve en sık tüketilendir.

Mercimek Tipleri

Kahverengi mercimek


Çok minik taneleri olan bu kahverengi mercimeğin tatlımsı bir aroması vardır. Pişerken oldukça fazla yumuşamaz ve aromaları içine çekme özelliğine haizdir. Salatalar için 35 dakika, çorbalar için ise 50 dakika pişirmek gerekir.

Kırmızı mercimek


Kabuksuz olan bu mercimeğin, nişasta oranı fazladır. Natural tada haiz olan kırmızı mercimeği salatalar için 8 dakika, püreler ve çorbalar için 10 dakika pişirmelisiniz.

Sarı mercimek


Kabuksuz olan bu mercimeğin nişastalı, hafifçe fındığımsı bir tadı vardır. 8 dakikadan fazla pişirildiğinde dağılır. Püre yapmak için çok uygundur.

Yeşil mercimek


Çok pişirilse bile formu bozulmaz. Yoğun fındığımsı tadı vardır ve aromaları çok iyi emer. Salatalar için 30 dakika, yemekler için 40 dakika pişirilir. Pişirirken kabukları acele patlar. Yiyecek ve püre yapmak için uygundur.

Ek bilgi;


Alıntı

Mercimek, yetişme döneminde yağış, olgunlaşma döneminde de ısı ve kuraklığa gerekseme duyan bir baklagildir.

Kırmızı ve yeşil mercimeğin yetişme ve olgunlaşma döneminde gerekseme duydukları rutubet ve ısı değişik olduğundan değişik bölgelerde yetişirler.




Sebep: Ek bilgi eklendi!






  • Yeşil ve kırmızı renk domateslerden hangisi suya batar?


  • Kırmızı domatesle yeşil domates iyi mi ayırtedilir?


  • Kırmızı yeşil renkli İstiklal Madalyası kimlere verilmiştir?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kırmızı ve yeşil mercimek neden aynı yerlerde yetişmez?
Kırmızı ve yeşil mercimek neden aynı yerlerde yetişmez?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/krmz-ve-yesil-mercimek-neden-ayn.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/krmz-ve-yesil-mercimek-neden-ayn.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content