Laiklik Nedir? Laik Devletin Özellikleri

Laiklik nedir, tanımlaması ve açıklaması. Laik devletin özellikleri nelerdir? Laiklik ve din hakkında bilgi. LAİKLİK; Devlet ile din işler...

Laiklik nedir, tanımlaması ve açıklaması. Laik devletin özellikleri nelerdir? Laiklik ve din hakkında bilgi.



laiklikLAİKLİK; Devlet ile din işlerinin ayrılığı, devletin, din ve vicdan özgürlüğünün gerçekleşmesi bakımından yansız olmasıdır.



LAİKLİĞİ DOĞURAN NEDENLER



Laiklik, Hristiyanlığın hâkim olduğu batı dünyasında doğmuş ve gelişmiştir.



Hristiyanlıkta kilise her şeyin üstünde tutuluyordu. Hayatın her alanında her şey kilisenin buyruğu altındaydı. Özellikle Katolik Kilisesi Tanrı adına görüş bildirmek hak ve yetkisine sahipti. Katolik anlayışı tam bir ruhbanlık anlayışına dönüşmüştü.



Fransız İhtilali’nden önce Hristiyanlık dünyasında devletin temelini Tanrı’nın hakları oluşturmaktaydı. Yetkisini Tanrı’dan alan kimseler hiç kimseye hesap verme gereği duymamıştı. Kilise ve din adamları; hükümdarları etkileri altına almış, hayatın her alanına hükmetmişlerdi. İnsanların din ve vicdan özgürlüğü kısıtlanmış, kilise ve din adamlarına karşı çıkan herkese işkence yapılmış ve bu kişiler dinden dışlanmıştır.



Kilisenin ve krallığın hayatın bütün alanlarına uyguladığı acımasız ve sert tutum, öze dönüşe neden olmuştur. Siyasi kimliği olan bazı kişiler ve bilim adamları halkı, kiliseye ve onunla birlikte hareket edenlere karşı örgütlemişlerdir. Bunun neticesinde Fransa’da ihtilal olmuş, egemenlik kral ve kiliseden alınarak halka verilmiştir. Laiklik anlayışı, kilisenin ve kralların olumsuz tutumlarına karşı bir tepki olarak ortaya çıkmıştır.



LAİK DEVLET



Laik bir devlette;



***Din ve devlet işleri birbirinden ayrı yürütülür.



***Hangi din ve inanca sahip olursa olsun herkese eşit davranılır.



***Hiçbir kişi ve zümreye ayrıcalık tanınmaz.



***Herkesin din ve vicdan özgürlüğü teminat altına alınır.



***Dinin istismar edilmesine müsaade edilmez.



***Vatandaşlar istediği dine inanabilir, inancının gereklerini yerine getirebilir.



****İnsanların inanç, düşünce ve ibadet hürriyeti savunulur.



LAİKLİK DİN VE VİCDAN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN GARANTİSİDİR.



Din ve vicdan hürriyeti insanın doğuştan getirdiği temel haklardan biridir. Bu nedenle herkes istediği dini benimseme, inancını açıklama ve uygulama hakkına sahiptir.



Laik devletin görevleri arasında;



***Hangi din ve inanca sahip olursa olsun herkese eşit davranmak,



***Din ve vicdan özgürlüğünü teminat altına alarak herkesin dini kanaatlerini söylemesine, inancının gereklerini yerine getirmesine imkân sağlamaktır. Ayrıca devlet hiç kimseyi başka bir dine, inanca ya da mezhebe vb. zorlayamaz.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Laiklik Nedir? Laik Devletin Özellikleri
Laiklik Nedir? Laik Devletin Özellikleri
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/laiklik-1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/laiklik-nedir-laik-devletin-ozellikleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/laiklik-nedir-laik-devletin-ozellikleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content