Osmanlı periyodunun ünlü minyatür ve süsleme sanatçılarından olan Levni ile ilgili genel bilgiler LEVNİ, minyatür ve süsleme sanatçısı (Ed...
Osmanlı periyodunun ünlü minyatür ve süsleme sanatçılarından olan Levni ile ilgili genel bilgiler
LEVNİ, minyatür ve süsleme sanatçısı (Edirne ? – İstanbul 1732). Aslolan ismi: Abdülcelil.
Genç yaşta İstanbul’a geldi. Saraya girerek nakkaşhanedeki zamanının ünlü ustalarından ders görmüş oldu. Müzehhip (süslemeci) olarak yetişti ve icazet aldı. Bir süre sonra kendini tümüyle minyatür sanatına adadı, kısa sürede sarayda başnakkaş oldu. Osmanlı klasik minyatürünün son büyük temsilcisi sayılan Levni’nin minyatürlerinde barok bakımdan zamanını aşan yenilikler görülür. Bu tür durumlar mekanda derinlik gösterme uğraşı, yüzlerin değişik ifade özelliklerini vermeye yöneliş, gövde hareketlerine kıvraklık kazandırmak, mevzunun belirgin bir noktada toplanmayıp resmin bütününe yaymaya yönelik kompozisyon anlayışı ve renk uyumuna gösterilen itina olarak özetlenebilir.
En mühim eseri Vehbi Surnamesinde yer edinen 137 minyatürdür. Kitapta III. Ahmet’in şehzadelerinin 1720’deki sünnet düğünü şenlikleri anlatılır. Levni, bu minyatürlerinde türlü esnaf loncalarının geçit törenlerini, gündüz ve gece eğlencelerini, su üstünde meydana getirilen gösterileri, düğün şölenlerini canlandırarak yaşamış olduğu devrin toplumsal yaşamına mühim seviyede tanıklık eder. Levni Albümü adıyla tanınan bir başka eserinde yer edinen 43 minyatüründe periyodunun giysilerini en iyi şekilde yansıtan Osmanlı hanım ve erkekleriyle Avrupalı ve İranlı tipleri betimlenmiştir. Osmanlı padişahlarının portreleriyle sanatçının diğeri minyatürleri Padişahlar Albümünde biraraya toplanmıştır. Eserleri Topkapı Sarayı Kütüphanesi’nde saklanır. Levni edebiyatla da uğraştı, şiirler yazdı. Genellikle halk şiiri geleneğini sürdürür. Türk atasözleriyle deyimlerine yer vererek yazılmış başarıya ulaşmış bir şiirin de onun olduğu kabul edilir.
YORUMLAR