Maddenin Ortak Özellikleri Kütle Madde miktarı ile büyüklüktür.Kütlenin SI’daki birimini kilogram(kilogram) dır.Sadece kilogram’ın binde kab...
Maddenin Ortak Özellikleri
Kütle
Madde miktarı ile büyüklüktür.Kütlenin SI’daki birimini kilogram(kilogram) dır.Sadece kilogram’ın binde kabul edilen gram (g)’da kullanır.
Hacim
Bir maddenin Atmosferde kapladığı yerdir.Hacim’in birimi metre küp (m3) olarak kullanırız.günlük hayata ve deneylerde Litre (L)olarak kullanırız.
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
Özkütle
maddenin kütlesine ve hacmine baglıdır
Erime Noktası
Bir maddenin katı haleden sıvı hale geçmesidir.Sıvılar için ayırt edicidir.
Donma Noktası
Bir maddenin sıvı halden katı hale geçmesidir. Sıvılar için ayırt edicidir.
Kaynama Noktası
Bir maddenin sıvı halden Gaz haline geçmesidir. Sıvılar için ayırt edicidir.
Yoğunlaşma Noktası
Bir maddenin gaz halinden sıvı hale geçmesidir.Gazlar için ayırt edicidir.
Süblinleşme
Bir maddenin katı halden gaz haline geçmesidir.Katılar için ayırt edici özelliktir.
Etrafımızda çok değişik maddeler vardır.Bu maddelerin aynı yada değişik olduklarını iyi mi ayırt edebilirsiniz.Bu maddelerin yalnız kütlelerini yada hacimlerini ölçmemiz bu tarz şeyleri farklılandırmak için kafi mi?
Bir maddenin değişik bulunduğunu Hacim ve kütlelerini ölçmekle tamamen değişik bulunduğunu söyleyemeyiz. Bunun yanında karşılaştırılan maddelerin erime noktası, kaynama noktası benzer biçimde özelliklerine de bakmamız gerekmektedir. Yalnız kütle ve hacimleri ölçmekle yoğunluk hesabı yaparak kısmen de olsa maddenin aynı ya da değişik bulunduğunu söylemek de mümkündür.
Suyun kaynama noktası 100 oC dir. Su kaç oC de buharlaşır? Buharlaşma vakasını açıklayarak, kaynama noktası ile karşılaştırmasını yapınız.
Suyun kaynama noktası 100 oC olması demek Suyun bu noktanın altında buharlaşmayacağını göstermez. Su devamlı donma noktasının üstünde buharlaşır. Suyun Kaynama noktası dış Basınca karşı meydana getirilen bir işlemdir. Su dış tazyik ile aynı düzeye ulaştığında kaynamaya adım atar. Su donma noktasının haricinde dışarıdan almış olduğu ısıyı değerlendirerek kaynama noktasına bakmaksızın buharlaşma işlemini gerçekleştirir.
Göller ve nehirler kışın donarlar, fakat içlerindeki yaşam devam eder. Bu iyi mi gerçekleşir Buzun yoğunluğu suyunkinden azdır ve bundan dolayı buz su üstünde yüzer. Isı iletimi mevzusunda fena bir iletken olan buz, Suyu aşağıda yalıtır ve bu suyun sıcaklığının donma noktasının altında kalmasını sağlar. Aslında bu şekilde olması işimize gelir, bu sebeple en üstten en alta kadar tüm su hacmi donacak olsa, su içindeki yaşam tamamen yok olurdu. Üstelik Isı 0 o C’ın birazcık üzerine çıktığında, buz tabakasının üst kısımları erimeye başlamaz. Bunun sebebi buzun kimi zaman erime noktasının üzerindeyken bile yarı emin katı halde kalabilmesidir. Bu durum buzun saflık derecesiyle ilgilidir.
YORUMLAR