Maliki mezhebi ya da Malikilik (Arapça: اÙÙ Ø°Ùب اÙ٠اÙÙÙ ya da اÙ٠اÙÙÙØ©) bir İslam dini fıkıh (İslam hukuku) mezhebi. Adı...
Maliki mezhebi ya da Malikilik (Arapça: اÙÙ
Ø°Ùب اÙÙ
اÙÙÙ ya da اÙÙ
اÙÙÙØ©) bir İslam dini fıkıh (İslam hukuku) mezhebi. Adını kurucusu olan İmam Malik'ten alır.
" Kurucusu İmam Mâlik bin Enes Hazretleridir. Hicrî 93 tarihinde Medine'de dünyaya gelen, H. 179'da gene Medine'de vefat etmiştir. "
Mâlikî mezhebi, ilkin Hicaz halkı tarafınca benimsenmiş ve hacca gelenler vasıtasıyla Şimal Afrika'ya ve o vakit Endülüs denen İspanya'ya yayılmıştır.
İmam Malik'in kendi usulüne nazaran şer'i delillerden çıkardığı hükümlere ve gösterdiği yola Maliki Mezhebi denir. Ehl-i sünnet itikadında olan müslümanlardan, amellerini şu demek oluyor ki yakarma ve işlerini, bu mezhebin hükümlerine uyarak yapanlara Maliki denir. Malikilik olarak da anılır. Maliki mezhebi, İmam Malik bin Enes'in görüşleri Çerçevesinde ortaya çıkmış fıkhi bir yorumdur.
Ehl-i sünnet'e bağlı dört büyük fıkıh mezhebinden birisidir. Maliki mezhebi İmam-ı malik içtihatarına dayanır. Vakit içinde İmam-ı Malik'in talebeleri de onun rivayet ettikleri hadisleri ve görüşleri biriktirerek benimsemiş ve sistemlemiştir. Onun talebeleri de karşılaştıkları meselelerde onun metoduna uygun şekilde fetva verdiler. Böylece maliki mezhebi ortaya çıktı.
Malikilik mezhebi; Fas, Cezayir, Tunus, Sudan şeklinde bazı Afrika vatanlarında yayılarak varlığı günümüze kadar gelmiştir.
YORUMLAR