Malt Nedir?

MALT biranın ana maddesidir ve başta arpa olmak suretiyle çeşitli tahıllardan elde edilir. Malt üretimi, arpa tanelerinin ıslatılması...








MALT biranın ana maddesidir ve başta arpa olmak suretiyle çeşitli tahıllardan elde edilir. Malt üretimi, arpa tanelerinin ıslatılması, çimlendirilmesi ve kavrulması benzer biçimde üç temel aşamayı kapsar. Taneler, çimlenmeyi hızlan­dırmak için su dolu tanklarda iki gün kadar bekletildikten sonrasında düz bir yüzeye yayılır. Ayrıca, kızışmayı önlemek ve hepsinin aynı anda çimlenmesini sağlamak için sık sık karışÂ­tırılır. Bir süre sonrasında tanelerin bir ucunda kökçükler oluşur ve kavuz denen dış kabukla­rının altında genç bitkicikler belirmeye başÂ­lar. Çimlenme olarak adlandırılan bu süreçte, tanelerin bileşimindeki nişasta da genç bitki-ciklerin gelişmesi için lüzumlu olan şekere ve diğer gıda maddelerine dönüşür. 10-12 gün kadar yerde serili bırakılan arpa taneleri, bitkiciklerin kavuzdan dışarı çıkmalarından derhal ilkin fırınlara alınır ve sıcak hava verilerek kavrulur. Böylece çimlenme sona erdirilir. Tanelerin fırında kalma süresi ve kavurma sıcaklığı istenen malt çeşidine bakılırsa ayarlanırsa da ortalama beklemeye alma süresi dört gündür. Kavrulmuş ve kökçükleri koparılarak ayıklanmış tanecikler sonradan kullanılmak suretiyle depolanır.


Bugün bira sanayisinde bu geleneksel çim­lendirme yönteminin yanı sıra, tanelerin dö­ner tamburlarda ya da karıştırıcılı tanklarda daha kısa sürede çimlendirildiği gelişmiş yön­temler de uygulanır.





Maltın başlıca kullanım alanı bira ve viski üretimidir. Ek olarak, karbonhidratlarca varlıklı kıymetli bir gıda olan malt özütünden de un ve bebek maması hazırlanmış olur.

Kaynak: Temel Britannica







  • Malt alkol ihtiva eder mi?


  • Malt



Malt

MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi





Çimlendirilip sonrasında ısıtılarak kurutulan tahıl (çoğu zaman arpa). Maltlaştırma işlemi 2-4 gün ıslak tutulan tahılın 7-11 gün süresince çimlendirilip 40-45°C'ta kademeli olarak kurutulması ve 80-90°C'ta kısa süreli kavrulmasıyla yapılır. Maltlaştırma esnasında diyastaz enzimi nişastayı şekere dönüştürür. Malt, bira üretiminde kullanılır. İşlem sonundaki artıklar da hayvan yemi olarak işe yarar.



MALT a. (ing. söze ).

1. Bira yapımında kullanılan çimlenmiş ve kavrulmuş arpa.

2. Yeşil malt, kavrulmamış malt. (Bk. ansikl. böl.) || Malt fabrikası, arpanın malta dönüştürüldüğü yapınak. (Bk. ansikl. böl.) || Malt küspesi, gübre ve hayvan yemi olarak kullanılan kurutulmuş arpa filizi. (Malt küspesini hayvan yemi olarak kullanabilmek için yumuşatmak gerekir, bundan dolayı kuru iken sivri ve sert diken biçiminde olur; yumuşatmak için de ya ıslak kepekle ya da pancarla ve pancar küspesiyle karıştırılır.)


*-*Pnömol. Malt işçisi hastalığı, malt tozları içinde çalışan kişilerde bu tozların solunum kanalıyla alınmasından ve bunla- nn akciğer dokusunda alerjik tepkiler doğurmasından ve serumda çökeltici immunkompleksler oluşturmasından ileri gelen akciğer hastalığı.


*-*ANSİKL. Malt, yedek besinler, bilhassa karbonhidrat ve enzimler (çimlenmiş arpa diyastazı) bakımından zengindir. Bira ya da malt unu biçiminde kolay sindirilir ve bundan dolayı destekleyici gıda olarak kullanılır.

Arpanın malta dönüşmesi için çimlenmesi ve bu sırada nişastanın mayalanabilir şekerlere (dekstrin, maltoz) dönüşmesi gerekir.

Malt yapımı, bu iş için kurulmuş hususi fabrikalarda yapılır. Temizlenmiş ve boy- lanna bakılırsa sınıflandırılmış olan arpa taneleri silindir ya da silindir-koni biçimindeki ıslatma kazanlannda ıslatılır. Sonrasında 0,7-1 m yüksekliğinde kütleler halinde 100-300 ton arpa alabilen dikdörtgen ya da daire biçimindeki çimlendirme teknelerine konur. Arpa, burada çimlenirken 5-7 gün süreyle havalandırılır, soğutulur ve nemlendirilir Çıkan filizin boyu tane boyunun dörtte üçünü bulunca çimlendirmeye son verilir. Böylece "yeşil malt†elde edilmiş olur. Yeşil malt, kavurma fırınlarında 60 °C'ta 12-30 saat “kurutulurâ€, sonrasında ısı yükseltilerek 4-5 saat süreyle 80-90 °C'ta "kavrulurâ€. "Ateş darbesi†denilen bu aşamada malta aroma kazandınlmış olur, ondan sonrasında malta çimlenme artıklarından ayrılır; ortaya çıkan ve sivri, sert dikerıcikler halini alan kökçükler malt küspesi olarak hayvan beslenmesinde kullanılır Elde edilmiş saf malt bira yapımı için lüzumlu ana hammaddedir.

Kaynak: Büyük Larousse





  • Malt alkol ihtiva eder mi?


  • Malt


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Malt Nedir?
Malt Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/malt-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/malt-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content