Mandal Nedir?

İsim : mandal Arapça . mandÂ¥l 1. Kapı vb. şeyleri kapalı tutmaya yarayan, döner tahta ya da metal parça. 2. İpe serilen çamaşır...


İsim: mandal
Arapça. mandÂ¥l

1. Kapı vb. şeyleri kapalı tutmaya yarayan, döner tahta ya da metal parça.



2. İpe serilen çamaşırı tutturmak için kullanılan yaylı kıskaç.
3. Ut, kanun, keman vb. çalgıların tellerini geren düğme.


Kaynak: TDK








180px Red clothespin

Plastik bir mandal




Mandal, bir nesnenin kurutulması, çalıştırılması, açılıp kapatılması amaçlarını gerçekleştirebilmek için dizayn edilmiş vasıta. Bilhassa malum yaygın anlamıyla mandal, ıslak çamaşırların bir ip üstüne serilerek kurutulması için çamaşırların ipe tutturulmasını sağlar. Plastik, ahşap ya da demirden yapım edilebilmektedir.


MANDAL a. (yun. mandalon'dan).

1. Kapı, pencere kanadı, dolap kapağı vb. şeyleri kapalı tutmakta kullanılan tahtadan ya da metalden yapılmış hareketli parça.

2. Yıkanmış çamaşırları ipe tutturmakta kullanılan tahtadan ya da plastikten yapılmış kıskaç. (Çamaşır mandalı da denir.)


*-*inş. Duvar içine gömülmüş düşey bir yatak çevresinde dönen ve bir pancurun kanatlarını açık tutmaya yarayan minik metal lama. || Giyotin pencereyi açık konumda tutmaya yarayan döner parça. || Güvenlik mandalı, katlanan sürme bir pencerenin açıklık derecesini sınırlandıran güvenlik organı.


*-*Kilitç. Bir yay yardımıyla yerinde tutulan ve göbeğe oturan kol demiriyle hareket ettirilen şevli sürgü. (Kilitleme esnasında, şevli kısım kendiliğinden karşılığa girerek kilidin oynamasını önler. Mandal, bir düğme, bir kol ya da bir anahtarla geriye çekilir.)! Mandal yayı, mandalı devamlı dışarıda tutarak karşılığa oturmasını elde eden yay.


*-*Mak. san. Mandal çarkı, çevresinde, bir tırnağın dayanması için hususi biçimli dişler bulunan çark. (Bir tırnakla temas ettiğinde devindirici bir organın almaşık hareketini, değişmez yönlü, kesintili bir dönme hareketine dönüştüren tersinmez bir mekanizma oluşturur.) [Eşanl. TIRNAK ÇARKI]


*-*Müz. BURGU'nun eşanlamlısı. || Kanunda, dip eşikten sonrasında yerleştirilmiş, koma aralıklarını elde etmeyi elde eden minik metal parça. (Her tel takımında, o takımın akordunu bir tam tona değin değişterecek sayıda [6-7 hatta 8 tane] mandal vardır. Bunlar yatık durumdayken tele dokunmazlar; kaldırılınca telin boyunu belli seviyede kısaltırlar, dolayısıyla o tel ekibi belli seviyede tizleşir. Kanun mandalı, XIX. yy.'ın sonlarında kullanılmaya başladı. Önceleri, telin boyu başparmağın tırnağıyla kısalttırdı.)


*-*Sil. Güvenlik mandalı, ateşlemeyi engellemek için, tetiği durdurmaya yarayan mandal.


*-*Sirk. Çadır mandalı, çevre direklere asılı halatları tutturmak ve çadırı germek için ana direğin çevresinde toprağa çakılan kazık.

Kaynak: Büyük Larousse




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Mandal Nedir?
Mandal Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/180px-Red_clothespin.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/mandal-nedir_18.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/mandal-nedir_18.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content