Markalama Nedir?

MARKALAMA a. Markalamak eylemi, —işlem. Delme işlemini bir nokta kalemiyle ya da bir matkap ucuyla başlatma. || Bir markalama tezg...

MARKALAMA a. Markalamak eylemi,


—işlem. Delme işlemini bir nokta kalemiyle ya da bir matkap ucuyla başlatma. || Bir markalama tezgâhında meydana gelen işlem. || Ham bir parça üstüne, bu parçanın plana uygun olarak işlenmesini elde eden öğeleri (eksen çizgileri, çevre çizgi leri) çizmek işlemi. (Bk. ansikl. böl.) || Optik markalama, çok büyük sac parçalar bilhassa de vapur teknelerinin sacları için kullanılan ve arıçizimin (epür), ışık izlerini, gerçekleştirilecek biçimin gerek büyüklüğüyle yere yansıtarak uygulanan markalama yöntemi. (Dolayısıyla, sacların oksijenle ya da öteki herhangi bir yöntemle kesimi ışık izi süresince gerçekleştirilir.)





—Kuşç. Kütüğe kaydedilmiş bir halkayı bir kuşun kanadına ya da ayağına takma işlemi. (Markalama, kafi sayıda yakalanmaları koşuluyla, kuşların her yakalanış larında kışlama ya da üreme bölgeleri, yu vaya dönüşleri, göç yollan, coğrafi dağı lımları, ortalama ömürleri, nüfus yoğunlukları, vb. üstüne bilgi sağlar.)


—Marangl. ve Doğramac. Evvelde tasarlanmış ya da arıçizimle gösterilmiş yapım öğelerinin boyutunu, şeklini ve birleştirme biçimini çizgilerle iş parçası üstüne aktarmak işlemi. (İşlem, metre, şablon, çekül, pergel, çizecek, nişangeç, marangoz kalemi vb. şeklinde çeşitli aletlerle gerçekleştirilir.) || Arıçizimden markalama, enine birleştirme çizgilerini belirlemek için iş par çalarını arıçizim üstüne getirerek meydana getirilen işaretleme. || Nişangeçle markalama, diş dibi, zıvana, kiriş, birleştirme çizgileri şeklinde bir yüze koşut çizgileri nişangeçle belir lemek işlemi. || Şablonla markalama, masif klasik mobilya öğelerini (mesela, ayak, kayıt, arkalık vb.) hazırlamak ve birleştirme çizgilerini belirlemek için şablonla parça üstüne aktarılan çizim.


—Nük. müh. Bir molekülü, bir ürünü, bir malzemeyi markalamaya dayanan işlem. (Markalama, böylece markalanmış moleküllerin, ürünlerin ya da malzemelerin davranışını, kullanılan radyonüklitin [radyoaktif izleyici ya da markalayıcı] yaymış olduğu ışımayı algılayarak izlemeye olanak verir. Markalanmış moleküllerin biyolojide ve tıpta mühim ve çok sayıda uygulamaları vardır; markalanmış ürünlere ve malzemetere ilişkin uygulamalar daha çok Yer bilimlerinde ve sınai araştırmalarda görülür.)


—Teknol. DAMGALAMA'nın eşanlamlısı.


—AnsİKL. İşlem, işlenmiş yüzeylerin ham parça ile arakesitlerini belirleyebilmek için bir karşılaştırma düzleminden hareket edilir (pleyit ya da banko); parça düzlem üstüne doldurularak işkencelerle, kamalarla, vidalarla, vb.) tespit edilir. Markalama, markalanacak kısmı çizgilerin daha görünür olmasını elde eden bir sıvayla kapladıktan sonrasında bir çizecek, kumpas vb.'nin yanı sıra cetvel, mlıhengir, gönye şeklinde ölçü aletleriyle gerçekleştirilir.

Markalama, bilhassa mühim parçalar sözkonusu olduğunda (büyük motorların karterleri. makinelerin ya da türbinlerin gövdeleri vb.) itina gerektiren bir işlemdir; bu işlem esnasında kaldırılacak talaş, ham parça üstüne olabildiğince iyi şekilde dağıtılmalıdır.

Markalama tek tek ya da minik seriler halinde üretilen parçalara uygulanır; daha büyük seriler için markalamanın yerini işleme mastarları alır.

Kaynak: Büyük Larousse







  • WLM Eş Markalama Ile alakalı Sorular Iyi mi Ele Alınmalıdır?









üretilen ürün üstünde meydana getirilen çizme, işaretleme işlemlerinin tümüne markalama denmektedir. Başka bir ifadeyle; bir ürün üstüne direkt ya da dolaylı olarak yazı yazma işlemidir.







ürün üstünde markalama işlemini iki şekilde tanımlayabiliriz.



- ürünü izlemek ya da benzerlerinden ayırmak için üstünde işaretleme (sayı, yazı vb.) yapmak.


- ürünü işlemek için (bükmek, kesmek vb.) üzerini işaretlemek.


ürünü izlemek ya da benzerlerinden ayırmak için meydana getirilen markalamada; ürünlerin üretim süreçlerinde ya da satış sonrası alan kişi tarafında izlenebilmesi amaçlanır. Bu tip markalama işleminde, ürün üstüne tarih, saat, parti numarası, hammadde bilgisi, operatör ya da makine bilgisi, şirket amblemi vb. işaretlemeler yapılarak ürünün üretim aşamasında ve sonrasında takip edeni sağlanır. Bu işlemin aslolan amacı; satış sonrası hizmetlerde alan kişi memnuniyeti sağlayarak, ürünün tüm aşamalarını geriye dönük denetim sağlanabilmesidir. Artan ürün çeşitliliğine bağlı olarak müşterilerin istediği ürünü, hammaddesine kadar sıkıntısız olarak üretildiğini belgelemek için büyük yarar ve kolaylık sağlamaktadır. ürünün izlenebilme zorunluluğun ve alan kişi beklentilerinin artması, değişen teknolojinin gelişmesiyle markalamanın önemi her geçen gün daha da artmaktadır.


ürünü işlemek için meydana getirilen markalamada; ürünü hatasız işleme için yapılır. ürünü bir sonraki prosese hazırlar. ürün üstünde bükülecek kesilecek noktalar işaretlenir. ürün bu işaretlemeye bakılırsa işlem görür. Kesme, bükme ve gibi…


Markalama Sistemleri, temelde klasik ve dijital markalama olarak ayrılmaktadır.


Klasik markalama sistemi, kişilerin el yordamıyla yapmış olduğu markalamadır. Numaratörler, markalama kalemleri, asitle yakma, boya ile boyama, mürekkep kaşeleri kullanılarak yapılır. Maliyetinin düşük olmasına karşın, kullanımlarının sınırı olan olması, yeterince süratli olmaması, sık ayarlama gerektirmesi şeklinde sebeplerden birçok kullanım alanında yerini dijital sistemlere bırakmıştır.


Dijital markalama sistemine, bir aygıt yardımıyla ürün üstünde otomatik işaretleme yapma işlemi diyebiliriz. Bu işleme lazer markalamada diyebiliriz. Bu ürünlerin ilk etapta yatırım maliyetleri yüksek olsa bile işletme maliyetleri düşük olduğundan kısa sürede yatırım maliyetlerini karşılayabilir.


Dijital markalama sistemleri; lazer markalama makinaları, inkjet markalama cihazları, nokta vuruşlu ya da kazımalı pin markalama sistemleri olarak örnek verilebilir.




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Markalama Nedir?
Markalama Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/markalama-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/markalama-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content