Silikon Nedir?

POLİSİLOKSAN olarak ta bilinir,iskeletinde karbon (C) yerine ardışık olarak dizilmiş silisyum (Si) ve oksijen (O) atomları bulunan p...

POLİSİLOKSAN olarak ta bilinir,iskeletinde karbon (C) yerine ardışık olarak dizilmiş silisyum (Si) ve oksijen (O) atomları bulunan polimerlerin ortak adıdır. Silikon moleküllerinin çoğunda silisyum atomlarına bağlı metil ya da fenil grupları yer alır. Silikonlar en fazlaca sıvı, reçine ve ya elastomer biçiminde üretilir.
Silikon sıvılar oldukça emin maddeledir. Su, ısı ve yükseltgenlerin etkisiyle bozunmazlar.
Çok iyi elektrik yalıtkanı olmalarının yanı sıra hidrolik sıvılarda ve emülsiyon kırıcı maddelerde, ek olarak dokunma ve kağıt benzer biçimde çeşitli malzemelerinin su geçirgenliğini azaltmakta kullanılır.



Silikon kauçuklar da elektriği yalıtma, kimyasal dayanıklılık ve geniş bir ısı aralığında esnekliği korumak benzer biçimde özellikleri bakımından çok önemlidir. Bunlar en fazlaca koruyucu kılıflarda ve yalıtkan verniklerde kullanılır





  • Silikon Vadisi (Silikon Vadisi Hakkında)


silikon

isim, kimya Fransızca silicone




1 . Kapı, pencere vb.ndeki aralıkları örterek hava ve su geçmesini önlemek amacıyla kullanılan saydam ve yapışkan bir madde.

2 .
Güzel görünmek amacıyla çeşitli organlara eklenen madde.


Silikon
.Org Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Kendisine bir organik grup bağlanmış olan silisyum ile oksijen atomlarının ardışık dizilişinden oluşan polimer. Silikonlar, suya ve oksitlenmeye dayanıklı olup ısıdan da etkilenmez. Sıvı silikonlar su sızdırmazlığı sağlamada, cilâ ve köpük önleyici maddelerde kullanılırlar. Silikon yağlar hem yüksek, hem de düşük sıcaklıklar için elverişli yağlardır. Silikon reçineler, elektrik yalıtkanı olarak kullanılır. Silikon kauçuğu, düşük sıcaklıklarda esneklik gösterir.









Genel olarak yapıştırma ve dolgu işlemleri için kullanılan polimer malzemelere silikon denir. Meydana getirilen işlem sıcak ve soğuk silikon çekme olarak ikiye ayrılır. Sıcak silikon çoğu zaman yapıştırma amaçlı, soğuk silikon hem yapıştırma hem de dolgu amaçlı kullanılır. Koku yapmayan orta derecede bir yapışma sağlar.


Soğuk silikon çekme;

Bu işlemde 280ml-310ml tüplerde silikon araç-gereç satılmaktadır. Saydam ve beyaz renk benzer biçimde alternatifleri bulunur. Tüpler şırınga sistemi benzer biçimde alttan itilerek silikonun çıkması sağlanır. Silikon tüpünün ağzı kapalıdır. Kullanılmadan ilkin kapalı uç kısmının kesilerek hazırlanması gerekir. Ek olarak dar alanlara kolaylıkla uygulama yapmak için uzatma borusu mevcuttur ve bu boru takılarak uygulama yapılır. Silikon tüpler kullanım için silikon tabancalarına yerleştirilir. Bu tabancalardaki tetik mekanizması yardımıyla tabancadaki mil tüpün arka kısmında tazyik oluşturur. Bu da tüpten silikon çıkmasını sağlar. Soğuk silikon daha çok lavabo kenarlarında, pencere, kapı diplerinde suyun boşluklara ve istenmeyen bölgelere gitmesini engellemek için dolgu olarak kullanılır. Uygulanmış olduğu yüzeyde donması ve katılaşması için 1-2 dakika beklemek gerekir. Ek olarak uygulanmış olduğu yere yapışarak boşlukları doldurur. Sıhhatli bir uygulama için dikkat edilecek nokta uygulama yüzeyinin ıslak, yağlı ve tozlu olmamasıdır.



Sıcak silikon çekme;


Bu işlemde elektrikli silikon tabancası ve silikon çubuklar( silikon mum) kullanılır. Silikon mum tabancanın arka yuvasına yerleştirilir. Tabanca prize takıldıktan sonrasında ısınması için 2-3 dakika beklemek gerekir. Tetiğe basıldığında tabancada bulunan rezistans mumu eriterek uç kısmından sıvı silikon çıkar. Mum eridikçe arka yuvadan şarj eder. Uygulanmış olduğu yeri yapıştırarak 15-20 saniye soğuması için beklenmelidir. Çıkan sıcak silikon yapışkan bir yapıdadır ve soğuduğunda istenilen bölgede tutunur. Soğuk silikona gore daha sağlam bir yapışma sağlar. Yüzeysel bir yapışma sağlamış olduğu için, metal, kumaş, cam, plastik benzer biçimde çeşitli malzemeleri birbirine yapıştırmakta kullanılabilir. Yapışan malzemeler sökülebilir yeniden yapıştırılabilir. Silikonun yapışkan ve yalıtkan özelliğinden dolayı istenilen her yerde kullanılabilir. Hediyelik eşya yapanların kullandığı benzer biçimde makinanın arızasını gidermek için bakımcılar da kullanabilir. Kullanımı hayal gücü ile sınırlıdır. Sıhhatli bir uygulama için dikkat edilecek nokta uygulama yüzeyinin ıslak, yağlı ve tozlu olmamasıdır.


Kullanımı esnasında alttaki mevzulara dikkat etmek gerekir.



Silikon tabancasının ve çıkardığı silikonun sıcaklığından dolayı deri ile temas ettirmemek gerekir. Kendinizi yakmayın.

Silikon tabancasının ucu tabancanın kablosuna temas eder ise kabloyu eritebilir ve elektrik kaçırabilir. Çarpılma riskine dikkat edin.

Tabancayı yanıcı bir nesnenin üstüne (halı benzer biçimde) koyarak yangın çıkarabilirsiniz. Ayaklıklı tabancaları tercih edin.





  • Silikon Vadisi (Silikon Vadisi Hakkında)

 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Silikon Nedir?
Silikon Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/silikon-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/silikon-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content