Matematikçi Salih Zeki Kimdir?

Türk matematikçilerinden olan Salih Parlak zeka yaşamı, emekleri ve eserleri ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. S...

Türk matematikçilerinden olan Salih Parlak zeka yaşamı, emekleri ve eserleri ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



Salih ZekiSALİH ZEKİ (1864 – 1921 )



Büyük bir matematik bilginimizdir. İstanbul’da hayata merhaba dedi. Anasız-babasız kalmış olduğu için 10 yaşlarında Darüşşafaka’ya verildi. 1882’de Darüşşafaka’yı birincilikle tamamlamış oldu, ilkin Posta ve Telgraf Fen Şubesine girdi. 1884’te Paris’e gönderildi. Orada elektrik mühendisliği öğrenimini tamamlayarak 1887’de İstanbul’a döndü. Posta ve Telgraf idaresinde elektrik mühendisliği yapmış oldu.



1895’te Gözlemevi müdürü olan Salih Zekî, 1908 İnkılâbı’ndan sonrasında Maarif Meclisi üyeliği, 1910’da Tevfik Fikret’in yerine, Galatasaray Lisesi Müdürü, 1912’de Maarif Müsteşarı, 1913’te de Darülfünun (Üniversite) Umum Müdürü oldu. Sonraları Darülfünun’da yalnız profesörlük yapmış oldu. Ölümüne yakın akıl hastalığına uğrayarak, tedavi altında bulunurken öldü.



Salih Parlak zeka, ilim faaliyetinde olmasıyla birlikte, öğretim faaliyetinde da yurduna çok yararlı olmuştur. Darüşşafaka’da, Mülkiye’de, Mühendis okullarında matematik ve fizik okutmuş, sonraları tüm çalışmalarını üniversitede toplamıştır.



İlk eseri, o tarihlerde liselerde ders kitabı olarak senelerce okutulan «Hikmeti Tabiîye» (fizik), «Hendese» (geometri) kitaplarıdır. Üniversitedeki derslerine ait kitapları senelerce okutulmuştur.



Salih Parlak zeka’nin en mühim iki eseri, «Kamusu Riyaziyat» ile «Asarı Bakiye»dir. Uzun çalışmaların sonucu olan bu iki eseri tamamlandığı halde tüm ciltleri basılmış değildir. Bununla birlikte Henri Poincare’den çevirilmiş olduğu dört kitap da basılmıştır. Salih Parlak zeka Bey uyanık fikirli bir ilim adamıydı. Çağının tüm ilim mevzuları üstünde, dergileri, gazetelerde yazıları, cebirle ilgili kalem tartışmaları vardır. Fikirleri açık, yazısı güçlü, dili temizdir.



Üç kez evlenen Salih Parlak zeka Bey’in ikinci eşi romancı Halide Edip (Adıvar)dır. Ölümünden kısa bir süre ilkin Halide Edip’ten ayrılarak üçüncü kez evliliğe ilk adımını atmıştı.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Matematikçi Salih Zeki Kimdir?
Matematikçi Salih Zeki Kimdir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/salih-zeki.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/matematikci-salih-zeki-kimdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/matematikci-salih-zeki-kimdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content