Sofralarımızın vazgeçilmezlerinden olan Mercimek bitkisi ile ilgili olarak genel ve kısa bilginin yer aldığı yazımız. MERCİMEK , (Lat. Len...
Sofralarımızın vazgeçilmezlerinden olan Mercimek bitkisi ile ilgili olarak genel ve kısa bilginin yer aldığı yazımız.
MERCİMEK, (Lat. Lens esculenta). İkiçenekliler sınıfının Baklagiller familyasından bir bitkidir.
Akdeniz ülkelerinde ilk çağdan bu yana yetiştirilir. Beyaz çiçekli 1 yıllık bir tarım bitkisi olan mercimeğin yuvarlak ve yassı olan tohumu besin maddesi olarak kullanılır. Alçak boylu, sarılgandır. Genellikle mart-nisan aylarında ekildiği gibi sonbaharda da ekildiği yöreler vardır. Ekim tarihine göre hasadı hazirandan ağustosa kadar yapılır. Yem bitkisi olarak da yetiştirilir. Mercimek tanelerinden yemek ve çorba yapılır. Yüksek oranda protein, karbonhidrat, az miktarda su, madensel maddeler ve çok az miktarda yağ içerir.
YORUMLAR