Bilhassa yumurtalarından havyar yapılması sebebi ile oldukça kıymetli bir av balığı olan Mersin Balığı özellikleri ve türleri ile ilgili bil...
Bilhassa yumurtalarından havyar yapılması sebebi ile oldukça kıymetli bir av balığı olan Mersin Balığı özellikleri ve türleri ile ilgili bilgiler.
Yumurtasından kara havyar meydana getirilen büyük bir balıktır. Şimal Yarım küresi’nde soğuk ve ılık denizlerin 150 metre kadar derinliğindeki sularında yaşar. 20’den çok çeşidi olan bu balıkların sırtları koyu esmer, boz, ya da siyah olur, karınları gümüş benzer biçimde parlak beyazdır. İki yanında, iri, ak kemik pullarından çıkıntılar vardır.
Mersin balıklarının kıyılarımızda yaşayanlarının uzunluğu 2 metre kadardır. Uzunluğu 6 metreye varan mersin balıkları da vardır. Mersin balıkları dipteki deniz hayvanlarını yiyerek beslenirler. Kışı kıyıların az derin yerlerinde geçirirler, mart ulaşınca, yumurtlamak suretiyle, tatlı sulara girerler. Yumurtalar 1-3 mm. çapındadır. Dişisi bu tarz şeyleri çakıllı kumlu, taşlı bölgelere bırakır. Yumurtaların gelişmesi 3-10 gün kadar sürer. Baharda yumurtlamak suretiyle nehirlere giren mersin balıklarını balıkçılar avlarlar, hemen hemen gelişmemiş yumurtalarından havyar yapılır.
Mersin balıklarının kıyılarımızda yaşayan türleri şunlardır:
Mersin morinası. — Boyu 3 m., hattâ daha uzun olur.
Şip balığı. — Boyu 2 m. kadardır.
Çukaçiga balığı. — |3oyu 1 m. kadardır.
Rusmersini (karaca balığı). — Boyu 2 metre kadardır. Burrçu kısa, yuvarlaktır
Kolan balığı. — Boyu 3 m. kadardır. Burnu sivridir.
YORUMLAR