Mondros Ateşkes Antlaşmasının Önemi

30 Ekim 1918 tarihinde imzalanmış olan Mondros Ateşkes Antlaşmasının koşulları ve önemi hakkında maddeler halinde bilgiler. MONDROS ATEŞKES...

30 Ekim 1918 tarihinde imzalanmış olan Mondros Ateşkes Antlaşmasının koşulları ve önemi hakkında maddeler halinde bilgiler.



MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI (30 EKİM 1918)



Ateşkesin İmzalanması



I. Dünya Savaşı, Bağlaşma Devletleri’nin yenilgisiyle sonuçlanınca önce Bulgaristan savaştan çekildi. Bulgar kralı ülkesini terketti.



Daha sonra Almanya ve Avusturya-Macaristan ateşkes önerisinde bulunarak savaşı sona erdirdiler. Her iki ülkede de rejim değişikliği oldu. Cumhuriyet ilan edildi.



Osmanlı Devleti’nde savaşın kaybedildiğini gören İttihat ve Terakki ileri gelenleri yurt dışına kaçtılar. Yeni kurulan hükümet, Anlaşma Devletleri’ne başvurarak ateşkes istedi.



Anlaşma Devletleri adına hareket eden İngiliz Amirali ile Deniz Bakanı Rauf Bey’in başkanlığındaki Türk heyeti arasında Limni’nin Mondros Limanı’nda yapılan görüşmeler sonucunda Mondros Ateşkes Antlaşması imzalandı.



Ateşkes’in Koşulları



1. Karadeniz’e giriş için Çanakkale ve Karadeniz boğazlarının açılması ve Karadeniz’e geçişin güvenlik altına alınması için Çanakkale ve Karadeniz istihkâmları müttefiklerce işgal edilecektir.



2. Sınırların korunması ve iç güvenliğin sağlaması için gerekli görülecek askeri kuvvetten fazlası derhal terhis edilecektir.



3. Anlaşma Devletleri, güvenliklerini tehdit eden bir durumla karşılaşırlarsa, yurdun önemli stratejik bölgelerini işgal edebileceklerdir (7. Madde).



4. Anlaşıklar, Osmanlı tersane ve limanlarındaki bütün gemi ve tamir araçlarından yararlanacaklardır.



5. Hükümet haberleşmesi dışında telsiz, telgraf ve kablolar Anlaşma Devletleri’nin memurları tarafından denetlenecektir.



6. Bütün demiryollarına Anlaşma Devletleri’nin denetleme subayları memur edilecektir.



7. Orduya ait silahlar, cephane, donatım ve taşıt araçları Anlaşıkların emrine verilecektir.



8. Altı ilde (Erzurum, Van, Harput, Diyarbakır, Sivas, Bitlis) karışıklık çıkarsa, bu illerin herhangi bir bölümünü müttefikler işgal edebileceklerdir.



9. Anadolu dışındaki cephelerde bulunan birlikler derhal teslim olacaklardır.



Mütareke’nin önemi



a. Bu antlaşma ile Osmanlı Devleti fiilen ortadan kalkmış oluyordu.



b. Boğazların işgali ile Anadolu ve Rumeli’nin bağlantısı kesilmiş, İstanbul tehlikeye düşmüştü.



c. Anlaşıklar, tek taraflı kararlarıyla ülkenin stratejik noktalarını işgal etme hakkını elde etmiş oluyorlardı. Bu da Türklerin elinde kalması gereken Anadolu’nun da işgaline yol açmış oluyordu.



d. Ayrıca Toros tünellerinin işgal edilmesi, telsiz, telgraf ve kabloların denetim altında tutulması ülkenin tümüne yönelik bir işgalin, ilk işaretleriydi.



e. Altı ilde karışıklık çıkarsa buraların da işgal edileceği ifadesi, ilerde kurulması tasarlanan Ermenistan Devleti’ne yurt sağlama isteğini yansıtıyordu.



Bu, görünürde bir ateşkes antlaşması olmasına karşın gerçekte; ateşkesten öte, kesin bir antlaşma niteliğindeydi. Osmanlı Devleti’nin yok edilmesi, tarih sahnesinden silinmesi sonucunu yaratan koşullar taşıyordu.



Ateşkes Nasıl Karşılandı?

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Mondros Ateşkes Antlaşmasının Önemi
Mondros Ateşkes Antlaşmasının Önemi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/mondros-ateskes-antlasmasnn-onemi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/mondros-ateskes-antlasmasnn-onemi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content