Başta at olmak suretiyle çeki ve taşım için kullanılan hayvanların ayaklarına takılan nal nedir ne işe yarar mevzuları hakkında kısa bilgi v...
Başta at olmak suretiyle çeki ve taşım için kullanılan hayvanların ayaklarına takılan nal nedir ne işe yarar mevzuları hakkında kısa bilgi veren yazımız.
Çeki ve koşum hayvanlarının tırnaklarının aşınmasını önlemek için ayaklarına geçirilen demirlere «nal» denir. At, eşek şeklinde hayvanların ayaklarının yerle teması tırnakları ile olduğundan, hele sert yollarda tırnaklar acele aşınır. Tırnağın büyümesi bu aşınmadan daha yavaş olduğundan, bu şeklinde hayvanları nallamak gerekir.
Nallanacak duruma gelen hayvanların ilkin tırnakları kesilip çevresi temizlenir, sonrasında uygun büyüklükteki bir nal iyice kızdırılır, hayvanın ayağına tam uyabilecek şekle gelinceye kadar dövülür, soğumadan çakılır. Bu işte «mıh» denilen, parmak uzunluğunda, dörtköşe başlı, gövdesi köşeli çiviler kullanılır. Bu tarz şeyleri hayvanın tırnağına çakarken ete kaçırmamaya dikkat etmelidir; yoksa, hayvanın canı yanmakla kalmaz, mikrop kapan yara hayvanı uzun vakit işten alıkoyabilir. Yeter derecede çakılan mıhların uçları dışarıya çıkınca kerpetenle burularak kopartılır, sonrasında da eğelenerek tırnak seviyesine getirilir.
Eskiyen nallar derhal sökülerek yerine yenisi çakılmalıdır. Nal eskimemişse, hayvanın uzayan tırnağı kesilip düzeltilir, eski nal tekrardan çakılır. Buna «kayar» denir.
«Mahmuzlu nal», «buz nalı», «kapalı nal», «alaturka nal» şeklinde birçok nal çeşitleri vardır. Yarış atlarının nalları, hafifçe olması için, alüminyumdan yapılır. Koşu talimatnamesi gereğince, yarışa girecek atların asla eğer olmazsa ön ayaklarının nallı olması gerekmektedir.
YORUMLAR