Nijerya İle İlgili Bilgiler

Nijerya’nın coğrafi konumu, fiziki özellikleri, iklimi, ekonomisi, yaşam koşulları, genel özellikleri hakkında maddeler halinde bilgiler. N...

Nijerya’nın coğrafi konumu, fiziki özellikleri, iklimi, ekonomisi, yaşam koşulları, genel özellikleri hakkında maddeler halinde bilgiler.



Nijerya



✓ Cenup kıyısı Gine Körfezi’nde yer edinen Nijerya, Benin, Nijer, Kamerun ve Çad ile komşu olan bir Orta Afrika ülkesidir.



✓ Nijerya genel olarak şimal topraklarını içine alan platolar ile cenup yarısını kapsayan geniş ovalık alanlardan meydana gelmiştir.



✓ 4° -14°Şimal paralelleri içinde bulunan Nijerya’da ekvatoral iklim özellikleri görülür. Ülkenin güneyi denizden karaya doğru esen nemli ve sıcak güneybatı musonlarının tesiri altındadır. Isı değerleri yıl içinde 22° – 32°C arasındadır. Yağış ortalaması ise 2500 mm. dir. Ülkenin kuzey-güney doğrultusunda iklim değişimlerine bağlı olarak nebat örtüsü farklılık gösterir. Kıyı şeridi ve Nijer nehri deltası süresince mangrov ormanları, nemli tropikal ormanları, savanlar ve stepler görülmektedir.



✓ Afrika Kıtası’nın en kalabalık ülkesidir. Nüfus bölgeler içinde dengeli dağılmamıştır. Nüfus cenup ve batı kesimlerde fazladır, km2 ye 142 şahıs düşer. En büyük kenti olan Lagos Orta Afrika’nın en büyük kentlerinden birisidir. Başkenti Abuja şehridir.



✓ Nijerya’da nüfusun büyük çoğunluğu geçimini tarımla sağlar. Buğday ve pirinç üretimi ihtiyacını karşılamada palmiye yağı, kakao, kauçuk, pamuk, yerfıstığı, soya fasulyesi üretim ve ihracatında dünya birincisi, fıstık üretiminde ise dünya ikincisidir. Kauçuk üretiminde dünya yedincisidir.



✓ Küçükbaş hayvan sayısı bakımından dünyada önde gelen ülkelerdendir.



✓ Ülkenin en mühim yeraltı zenginliği Nijer deltası doğusundaki petrol ve doğalgaz yataklarıdır. Nijerya Afrika petrol rezervlerinin 1/3’ine haizdir. Ülke ihracatının % 90’dan fazlasını ham petrol oluşturur. Petrol haricinde kalay ve kolumbit de ülke dışına satılır. Kolumbitin dünyadaki başlıca üreticisi Nijerya’dır.



✓ Ülkedeki başlıca endüstri kolları dokumacılık, besin ürünlerini işleme ve petrole dayalıdır. Sanayinin bir çok Lagos ve çevresinde toplanmıştır.



İLGİLİ RESİMLER

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Nijerya İle İlgili Bilgiler
Nijerya İle İlgili Bilgiler
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/nijerya-ile-ilgili-bilgiler.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/nijerya-ile-ilgili-bilgiler.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content