Organ Bağışı Nedir?

Organ bağışı nedir? Organ nakli nasıl olur? Organ bağışının önemi, Sıhhat kontrolünde kullanılan cihazlar hakkında bilgi. ORGAN BAĞIŞI NEDİ...

Organ bağışı nedir? Organ nakli nasıl olur? Organ bağışının önemi, Sıhhat kontrolünde kullanılan cihazlar hakkında bilgi.



ORGAN BAĞIŞI NEDİR?



Kişinin hayatta iken kendi iradesi ile ölümünden sonrasında doku ve organlarını, başka insanların kullanımı için izin vermesine organ bağışı denir.



Devletimizde kalp, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas şeklinde organların nakli gerçekleşmektedir.



Bununla birlikte kalp kapağı, gözün kornea tabakası, kan ve kemik iliği dokuları da başarı ile naklediliyor.



18 yaşını doldurmuş her insan organlarını bir doktorun onayı ile bağışlayabilir. Organ bağışı meydana getiren kişiler bağış kartını sürekli yanında taşımalıdır.



Günümüzde organ bağışının haricinde bir de sıhhatli insanoğlu ya da beynimiz ölümü gerçekleşmiş kişilerin organları, bu organları vazife yapmayanlara nakledilmektedir. Bu vakaya organ nakli ismi verilir.



Sıhhatli kişiler organ nakli yaparken ama hayatlarını tehlikeye atmayacak şekilde organ parçası ya da böbrek şeklinde çift organlardan birisini bağışlayabilirler.



Günümüzde karaciğer ve pankreas parçası nakli ve böbrek nakli rahatlıkla yapılabilmektedir.



Bir takım hastalıkların ise hemen hemen çaresi bulunamadığından hastalar hayatlarına engelli olarak devam ederler. Bu insanların bizim şeklinde yaşama hakkı bulunduğunu bilmeliyiz. Bu insanların yaşama sevinçlerine ve çabalarına karşı devamlı saygılı olmalıyız. AİDS, lösemi, böbrek hastaları, fizyolojik engelliler ya da kalıtsal hastalığı olanlar da bu gruba girmektedirler.



Bugün tıpta, sıhhatli yaşama ya da hastalık sebeplerini evvel keşfetmek için bir takım teknolojik aygıt kullanılmaktadır.



Ekranda görülen pencereden bazıları alt tarafta verilmiştir:



Bilgisayarlı Tomografi

X ışını kullanarak vücudun incelenmesi esasına dayanan bir alettir. Bu alete uzanmış olarak giren hasta hareket etmezken aygıt 360°lik bir dönme ile her yönden görüntüleri alır. Bu görüntüler bilgisayarda gözlenip çıktısı alınabilir. Bu yöntemde kullanılan X ışını vücuda zarar verebilir.



Manyetik Rezonans

Bilgisayarlı tomografiden değişik olarak ses dalgaları ile çalışır. Vücudun değişik bölgelerine gönderilen ses dalgaları yansıdıktan sonrasında ultrason aleti şeklinde görüntüye dönüştürülür.



Endoskopi

Sindirim sistemi organlarının incelenmesi için kullanılan mikrokamera cihazıdır. 8-10 mm lik bir boru ile ağızdan içeri sokulan aygıt ortalama 1,5 m kadar içeriye girebilir. Uç kısımdaki aydınlatma ve kamera ile kaydedilen görüntüler, bağlı bulunmuş olduğu ekrandan izlenebilir.



Ultrason

Vücuda yüksek frekanslı ses dalgaları yollayarak iç organların görüntülenmesini sağlar. Geri yansıyan ses dalgaları cihazda görüntüler oluşturur.



Ultrason hamilelikte bebeğin gelişimi ve sıhhat takibinde, karaciğer ve böbrek hastalıklarının teşhis ve tedavisinde, adam ve kadının üreme sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Organ Bağışı Nedir?
Organ Bağışı Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/organ-bags-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/organ-bags-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content