Osmanlı Divan Teşkilatı

Osmanlı Devletinde divan (hükümet) teşkilatı hakkında bilgi. Divan üyeleri kimlerdir ve divan üyelerinin görevleri nedir? DİVAN (HÜKÜMET) ...

Osmanlı Devletinde divan (hükümet) teşkilatı hakkında bilgi. Divan üyeleri kimlerdir ve divan üyelerinin görevleri nedir?



Divanı Hümayun Üyeleri ve Görevleri



DİVAN (HÜKÜMET)



Divanın iki en önemli belirgin özelliği vardı :



1. En üst düzeyde yönetim örgütüydü.



2. En yüksek mahkeme idi.



İlk zamanlardan 17. Yüzyılın sonlarına kadar Divan, Osmanlı yönetiminin başlıca merkezi organıydı. Divanda tüm devlet ve ülke işleri ile halka ait hukukî, malî ve örfî işler hakkında kararlar alınır, yüksek mahkeme olarak şikayetler karara bağlanırdı.



Divan; Yükselme döneminde haftada dört gün toplanırdı. XVII. Yüzyıldan itibaren haftada iki gün toplanır oldu.



Bununla birlikte, eski Türk geleneklerinden gelen ayak divanı kurulurdu. Ayak divanında padişah, halk ve askerlerin şikayetlerini dinlerdi.



Galebe divanında ise elçiler kabul edilirdi.



Divanda, padişaha ait yetkileri kullanmak suretiyle şu üç kolun temsilcileri vardı:



1. Seyfiye : Yürütme enerjisini temsil ediyordu. Bu kolun divandaki temsilcileri sadrazam ve vezirlerdi.



2. İlmiye : Yargı enerjisini uygulayanların divandaki temsilcileriydi. Medreseden yetişen bilgili kişilerden oluşuyordu. Kazasker ve Müftü (Şeyhülislam) bu kolun divandaki temsilcileriydi.



ilmiye mensupları kaza (yargı) öğretim (öğretim) ifta (fetva verme) görevlerini yerine getirirlerdi.



3. Kalemiye : idarî ve malî bürokrasiyi oluşturuyordu. Bu kolun divandaki temsilcileri nişancı ve defterdarlardı.



DİVAN ÜYELERİ



Sadrazam (Başvezir)



Padişahtan sonrasında en yetkili kişiydi. Fatihten itibaren sadarazamlar padişahın direkt doğruya vekili kabul edildiler. Padişah adına iş yürüttüklerini göstermek suretiyle kendilerine padişahın mührü verilirdi.



Sadrazamlar, kendi konaklarında devletin ikinci derecedeki işlerini yürütmek için haftada bir çok gün ayrı bir meclis toplarlardı.


Vezirler



Devlet işlerinde sadrazama yardım ederlerdi. Fatih zamanında vezirlerin sayısı 4’tü. Bu tür şeyler, divanın tabii üyeleriydi. Sonradan vezirlerin sayısı çoğaltıldı.



Kazaskerler



Önceleri divanda bir kazasker vardı. 1480’de Rumeli ve Anadolu Kazaskeri olmak suretiyle sayıları ikiye çıktı. Bu tür şeyler, büyük davalara bakarlar, bölgelerindeki kadı ve müderrislerin (profesör) atamalarını yaparlardı. Kazaskerler aslen şeyhülislam’m yardımcılarıydı.



Müftü (Şeyhülislam)



Kanunî devrinde divanın tabii üyesi oldu. Müftüler, yapılacak işlerin (harp, sulh, idam) din ve şeriata uygun olup olmadıklarına karar verirlerdi. Müftülerin bu kararlarına fetva denirdi.



Müftü, XVIII. yüzyıldan itibaren şühhülislam adıyla anılmaya başlandı.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Osmanlı Divan Teşkilatı
Osmanlı Divan Teşkilatı
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/divani-humayun.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/osmanl-divan-teskilat.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/osmanl-divan-teskilat.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content