Oyma Nedir?

Oyma isim 1 . Oymak işi. 2 . Bir nesnenin yüzeyini hususi araçlarla oyarak ya da delerek türlü biçimler verme. 3 . Ağaç yong...

Oyma

isim





1 . Oymak işi.

2 .
Bir nesnenin yüzeyini hususi araçlarla oyarak ya da delerek türlü biçimler verme.


3 .
Ağaç yongası:

"Gürgen altına vardım / Oyma alırım oyma"- Halk türküsü.

4 . Oyularak meydana getirilen süsleme:

"Boyalı ve kabarık oymaları birer çiçek demetini hatırlatan bir yalı vardı."- A. Ş. Hisar.

5 . (ödat) Oyularak yapılmış:

"Balkon kapısı önünde, ağaç gövdesinden oyma bir saksılık."- A. Ağaoğlu.

Birleşik Sözler

  • oyma akıl
  • oyma baskı
  • ağaç oyma









  • Kuş Tüyü Oyma Sanatı Resimleri


  • Meyve Çekirdeği Oyma Sanatı


  • Rüyada Oyma Görmek



OYMA a.

1. Oymak eylemi.

2. Oyularak meydana getirilen süsleme: Koltuğun oymaları.





—Cerr. Yüzeysel bir yarmadan sonrasında dışarı alınan kapsüllü bir uru hususi çıkartma yöntemi.


—Grav. Oyma kalemi, ağaç ya da maden kazıma işleminde kullanılan çok ince çapla. (Kesiti oval halde olabilir, ucu köşeli ya da sivridir.)


—Sonbahar. sant. Oyma sanatı. Oyma işleri.


—Jeomorfol. Alttan oyma, bir engebenin temelden oyularak yıkılması. (Bk. ansikl. böl.)


—Mak. san. Kopyalı oyma tezgâhı, bir gravürün kopyasını çıkarmaya yarayan tezgâh. (Bk. anskil. böl.)


—Marangl. Testere, dekupaj ve şerit testere makinesiyle ahşaba şekil vermek, kalınlığını tümüyle almak işlemi. || Çevreleyen bölümlerinde kabartmalar meydana getirmek için minik yüzeyli pano ve levhaların bazı bölümlerinin kalınlığını azaltmak işlemi. (Bk. ansikl. böl.) || Kafes oyma, ince bir levhanın (mesela, kontrplak kaplama) kalınlığını dolu ve boş bölümler oluşacak halde tümüyle çıkararak meydana getirilen oyma. (Kafes oyma, dekupaj ve minik kasnaklı şerit testere makinesiyle yapılır.) || Yuvarlatarak oyma, masif bir parçayı istenen eğim, kavis ve yuvarlaklıkta keserek meydana getirilen oyma. (Bilhassa, koltuk, iskemle, masa ayak-kayıt ve arkalıklarının, kulp ve askıların hazırlanmasında uygulanır. işlem darlamalı şerit testere makinesinde gerçekleştirilir.)


—Metalürj. Oyma masası, akımla metal kaplama (galvanoplasti) uygulamalarında mum ya da gutta-perka üstüne izlerin kazınarak işlendiği tezgâh.


—Oftalmol. Göz oyma, görme siniri kesilerek göz küresinin çıkartılması. (Sakatlayıcı olan bu ameliyattan sonrasında suni bir göz takılması gerekir.) || Gözçukuru oyma, gözçukurunun yumuşak kısımlarının, göz- kapaklarıyla beraber çıkartılması. (Bu ameliyat kemikzarı yerinde bırakılarak ya da kemikzarı alınarak gerçekleştirilebilir Göz çukurunu tümüyle boş bırakan bu ameliyat kötücül ur olgularında uygulanır.)


—Süslem. sant. Kafes oyma - KAFES.


—Ferz. Nakış, dantel ya da kumaştan bir motifin çok sık bir dikişle kumaşa aplike edildikten sonrasında altta kalan kısmın kesilip çıkarılmasıyla elde edilmiş motif.


♦ sıf. Oyularak yapılmış şey için kullanılır: Oyma kapı. Oyma yazı.


—Denize. Oyma kayık, kalınca bir ağaç kütüğünü oyarak meydana getirilen ilkel tekne.


—ferz. Oyma aplike yapmak, bir süs motifini kumaş üstüne oyma aplike tekniğiyle uygulamak.


—ANSİKL. Jeomorfol. Irmaklarda, yamaçların alt bölümünün alttan oyulması çoğu zaman ot köklerinin saçaklarıyla tutunan üst bölümün çökmesine neden olur. Bu vaka daha çok, su akıntısının çarptığı içbükey kıyılarda etkili olur. Akıntı, bu halde toplanan malzemeyi boşaltacak kadar kuvvetli değilse bu tarz şeyleri derhal yakınında aşağıçığırdaki dışbükey kıyıya biriktirir ve böylece menderesler oluşur.


—Mak. san. Bir gravürün kopyası aynı boyutlarda; büyütülerek ya da küçültülerek çıkarılabilir. Kopya çıkarma oranı, bir taraftan freze bıçağını tutan mili, öteki taraftan da kopyası çıkarılacak nesneyle temas halindeki yoklayıcıyı taşıyan bir koşutkenarın uzunluk/genişlik oranı değiştirilerek belirlenir. Kopyalı oyma tezgâhına çoğu zaman elle kumanda edilir; sadece kimi kez, bazı tiplerde bulunan yeni geliştirilmiş bağlama düzenlerinin yardımıyla kopya çıkarma işlemi bütünüyle otomatikman da gerçekleştirilebilir. Metalürji sanayisinin değişik sektörlerinde, ekip yapımında yaygın olarak kullanılan bu tezgâhlar, bilhassa maoalyacılıkta kesitleri küçültülen torna tezgâhının olmazsa olmaz yardımcısıdır.


—Marangl. Kalınlığın azaltılması geniş bir yüzey üstünde yapıldığı süre oyma “zemin†adını alır. Oyma tamamen kapalı olduğu süre, kısaca her yanı, kendisiyle bir tüm oluşturan kabartmalarla çevrili olduğu süre, oymayı elde etmek için panonun tümünü oyma telemiyle oymak gerekir. Bu zorluktan kaçınmak için pano, kiniş, lamba ve kordon rendesiyle biçimlendirilmiş çıtalarla çerçeveleme yoluna gidilir.

Kaynak: Büyük Larousse











Çepeçevre kesme ya da parçalara ayırma işlemine dekupaj denir. Dekupaj testereleri, zor ve desenli kesimleri kolaylıkla hayata geçirmeye yarayan elektrikli el aletleridir. Mesela ahşap bir plakanın üstüne çizilen çiçek deseni dış kenarlarından kesilerek çiçek şekli çıkartılabilir. Öteki testerelerle karşılaştırıldığında, daha artistik ve dekoratif kesimler hayata geçirmeye yarar. Daire testerelerle kesimini yapamayacağınız köşeleri, dekupaj testereler ile kolay ve süratli şekilde kesebilirsiniz. Hem zamandan hem de malzemeden tutum sağlar. Ek olarak bir plakanın ortasından biçim çıkartılacak ise bunu matkapla istenilen şeklin bir kenarından dekupaj bıçağının girebileceği genişlikte delik delinebilir. Bu delikten başlayarak plakayı fazla kesip biçmeden ve parçalamadan istenilen biçim kolaylıkla sağlanabilir.



Önceleri dekupaj tekniğinde, el testereleri ya da kıl testereler şeklinde ince ve minik bıçaklı testereler kullanılmaktaydı. Bunların yerini süratli ve kolay imalat açısından dekupaj testereleri almıştır. Sadece eski tip el testereleriyle dekupaj işleriyle uğraşanlar mevcuttur. Bir çok marangozun atölyesinde dekupaj testeresi bulunmaktadır. Birçok malzemeyi(plastik, metal, ahşap vb.) kesmeye yarayan bu testerelerin her materyal için değişik bıçakları bulunmaktadır. Bir çok dekupaj testeresinin üstünde hız, sert kesim ya da yumuşak kesim ayarları da vardır. Hız ayarının yapılabiliyor olması, kesim için belirlenen malzemenin istenilen şekilde kolaylıkla kesilmesini sağlar. Kesilen malzemenin masa üstünde gerilmiş ve durağan(durgun) tutmak gereklidir. Bu hem malzemenin muntazam bir halde kesilmesi hem de kesilen parçaların düşerek kişilere zarar vermesini önler. İşkence denilen sabitleme takımları malzemeyi sabitlemek için kullanılabilir. İnce parçalardan şekilli şekilde parçalar çıkarılması için ideal bir alettir.


Dekupaj testeresiyle kesim yapmak el becerisi gerektiren bir iştir. Eğer testereyi kaydırırsanız istediğiniz kesimi sağlayamayabilirsiniz. Ek olarak büyük ve derin kesimler, ileri dereceli beceri gerektirir ve ilk başlangıçta gözden çıkarabileceğiniz eşyalarla işe adım atmak daha iyi olabilir. Eğimli kesim meydana getiren tipleri de mevcuttur. Bunlar ile 45 dereceye kadar kesim yapılabilir.


Dekupaj testeresi kullanımında güvenlik önlemleri almak şarttır. Bu önlemler; işe başlamadan ilkin yapılması ihtiyaç duyulan kontroller, kullanım talimatlarının dikkatlice okunmuş olması, koruyucu baret, kulaklık, gözlük, eldiven, toz maskesi giyilmesi, bıçağın titrekliğinin kontrolü, gerekiyorsa bıçağın değiştirilmesi, güvenli emek verme ortamının sağlanması gereklidir. Kesim yaparken bir tezgah kullanılması da hem güvenlik açısından hem de muntazam kesimler yapabilmek için oldukça gereklidir. Dekupaj testeresinde bıçak değişimi ayar şeklinde işlemler esnasında fişinin takılı olmamasına dikkat ediniz. Kesilecek araç-gereç cinsine ve kalınlığına gore bıçak seçimi önemlidir. Ek olarak bıçakların fırlamaması için tam oturduğundan güvenli olunmalıdır. Kesim yapılacak araç-gereç üstünde başka malzemeler ve aletler olmamasına itina gösteriniz. Testere bıçaklarını takarken eldiven kullanmak elinizin kesilmesini önler. Ek olarak kesim esnasında testerenin kablosunun kesim bölgesinden olabildiğince uzak tutarak kablonun kesilmesinin önüne geçebilirsiniz.





  • Kuş Tüyü Oyma Sanatı Resimleri


  • Meyve Çekirdeği Oyma Sanatı


  • Rüyada Oyma Görmek


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Oyma Nedir?
Oyma Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/oyma-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/oyma-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content