Sofralarımızın vazgeçilmez balıklarından birisi olan Palamut Balığı ile ilgili olarak kısa ansiklopedik bilgilerin yer aldığı sayfamız. De...
Sofralarımızın vazgeçilmez balıklarından birisi olan Palamut Balığı ile ilgili olarak kısa ansiklopedik bilgilerin yer aldığı sayfamız.
Denizlerimizde çok bulunan, eti lezzetli bir balıktır. Bu bakımdan, en çok avlanan balıkların başında gelir. Üzeri mavimsi kurşunidir. Karın taraflarına doğru inildikçe renk açılarak beyazlaşır. Sırtta 7-10 tane eğrilemesine çizgi vardır. Kıyılarımızda yaşayanlarının ortalama boyu 35-40 santim kadardır. Aralarında 70 santime kadar olanlarına da rastlanır.
Palamut balıkları, kalabalık sürüler halinde, denizin yüzüne yakın orta derinlikteki sularda gezerler, gerekince, düşmanlarından hızla kaçabilirler. Kendilerinden boyca küçük olan hamsi, sardalya, çaça gibi balıkları yiyerek beslenirler.
Palamut balıklarının üremeleri yumurta ile gerçekleşir. Marttan Ağustosa kadar olan devrede yumurtladıkları yumurtalardan 4-5 günde yavrular çıkar, Bunlar başlangıçta hızla gelişirlerse de, tam olarak gelişmeleri 3-4 yıl kadar sürer.
Palamutlar, büyüklüklerine göre, «kestane palamudu», «çingene palamudu», «palamut», «torik», «sivri», «altıparmak», «piçuta» gibi değişik adlar alır. Siyah etli bir balık olan palamut enine kesilen dilimler halinde yağda kızartılarak yenir ve oldukça da lezzetlidir.
YORUMLAR