Paslanma Olayı Nasıl Gerçekleşir?

Pas nedir? Niçin bir takım yüzeyler pas meblağ? Paslanma vakası iyi mi gerçekleşir? Pas ve paslanma hakkında bilgi. PAS Madenlerin oksitle...

Pas nedir? Niçin bir takım yüzeyler pas meblağ? Paslanma vakası iyi mi gerçekleşir? Pas ve paslanma hakkında bilgi.



PAS



Madenlerin oksitlenince yüzeylerinde bağladıkları tabakaya «pas» denir. Ayrıca, türlü madenlerin pası ayrı ayrı renkte olur: Demir pası siyahımtırak kırmızı, bakır pası yeşil olur.



En hızlı paslanan maden demirdir. Havadaki su buharı ile oksijen, karbondioksit (karbon gazı) demiri çabucak paslandırır. Demir, bir katman pasla kaplandıktan sonrasında, havayla daha az temas etmiş olduğu için, bundan sonraki paslanması daha yavaş olur. Yalnız, uzun süre açıkta kalan bir demir parçasında pas yavaş yavaş madenin içine kadar işler, sonunda demir çürür.



Paslanma vakası, kimyada, «elektriksel pil», ya da «galvanik piller» kuramı ile açıklanır: Meydana gelen pasla (demirin oksidi ile) demir kısmı içinde elektriksel değerler değişmiş olduğu için bir gerilim farkı meydana gelir, bu gerilim farkından o bölümde bir elektrik akımı doğar. Bu akımla doğmuş olan iki kutup içinde iyon akımı başlar, oksijen iyonları bu şekilde derinlere kadar iner, metal halindeki demiri oksit haline getirir.



Paslanmayı, bu nedenle aşınmayı (korozyonu) önlemek için çok türlü tedbirler alınabilir. Bu tedbirlerin esası madenle hava temasını kesmektir. Bu sebeple maden yağlanır; üstü türlü boyalarla kaplanır; galvanizlenir (çinko ile kaplanır); havaya dayanıklı bir madenle elektrik yardımıyla kaplanır (nikelâj, kromaj). Su içinde kalan demir kısımlar (bilhassa gemilerin dip kısımları) üstüne «tutya» denilen çinko çubuklar eklenmiş olur.



Bir madenin üstündeki pası gidermek için benzin kullanılır. Pas benzinde erir, altından madenin kendisi çıkar. Pasları gidermek için daha başka kimyasal maddeler de vardır. Elbiselerdeki pas lekelerini çıkarmak için de türlü usuller kullanılır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Paslanma Olayı Nasıl Gerçekleşir?
Paslanma Olayı Nasıl Gerçekleşir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/paslanma-olay-nasl-gerceklesir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/paslanma-olay-nasl-gerceklesir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content