Pastacılık nedir? Pastacılık iyi mi bir iş iyi mi bir meslektir? Pastacılık ile ilgili özetlemek gerekirse bilgilendiren yazımız. Hamurdan...
Pastacılık nedir? Pastacılık iyi mi bir iş iyi mi bir meslektir? Pastacılık ile ilgili özetlemek gerekirse bilgilendiren yazımız.
Hamurdan yapılıp içine kakao, krema, meyva ezmesi benzer biçimde şeyler katılan, fırında pişirilen tatlılara «pasta», bu işe de «pastacılık» denir.
Pastacılığın çok eski çağlara kadar uzanan bir zamanı vardır. Eski Romalılar pastacılığa büyük ehemmiyet verirler, bu tür yiyecekleri sofralarından noksan etmezlerdi. Şimdiki turtalara, pastalara çok benzeyen pek çok pastaları vardı. Bunların arasından en fazla hamur harcını şarap, süt, zeytinyağı ve biberle karıştırıp yaptıkları pastayı severlerdi. Bundan başka, türlü peynir tatlıları yaparlar, bunlarla sofralarını süsler, misafirlerini ağırlarlardı. Romalılar’ın sevdikleri bir başka pasta çeşidi de yulaf ununu peynirle, balla karışmasını sağlayarak yaptıkları tatlıydı.
Ortaçağ Avrupa’sında pasta yerine, daha çok, çörek, kurabiye, galeta benzer biçimde kuru yiyecekler revaç buldu. Şimdiki pastaclığın meydana gelmesi ise epey yenidir, fakat 150 senelik bir geçmişi vardır.
Şimdiki pastacılıkta kullanılan başlıca araç-gereç un, süt, yumurta, tuz, şeker, su, kakao, çikolata, türlü meyve ezmeleridir. Bir takım pastaların üstüne krema, bazılarına da çikolata konur, üzüm, vişne, portakal kabuğu reçeli vs. benzer biçimde meyva ve meyvadan yapılmış gıda maddeleriyle süslenir.
YORUMLAR