Türkiye’de Bilardo Tarihi

Bilardo sporunun Türkiye’de doğuşu, gelişimi ve yeri. Bilardonun Türkiye’deki zamanı, tarihçesi hakkında bilgi. TÜRKİYE’DE BİLÂRDO Türk kü...

Bilardo sporunun Türkiye’de doğuşu, gelişimi ve yeri. Bilardonun Türkiye’deki zamanı, tarihçesi hakkında bilgi.



TÜRKİYE’DE BİLÂRDO



Türk kültüründe bilârdo masalarının az sayıdaki ilk örnekleri 19. yy.ın sonlarına doğru saray ve konaklarda görülmeye adım atmıştır. Devrin Harbiye Nazırı Enver Paşa bir bilârdo tutkunuydu. Enver Paşanın hususi istekası günümüze kadar korunabilmiştir. Bununla birlikte Prens Halim de devrin usta bilârdocularından birisi olarak olarak kabul edilmiştir. Bilârdonun zaman içinde gençler içinde yaygınlaşması ile ticarî amaçlı bilârdo salonları açılmıştır. Bu salonların ilk örneği Beyoğlu’ndaki Luxemburg Salonu’dur. Beş kattan oluşan salonda masaları ısıtmak için, şimdiki rezistans sistemleri yerine altlarında mangal yakılmaktaydı.



1915-1935 yılları içinde; Bahriyeli Fuat ve Eczacı Hasan Beyler ile Luxembug Salonu’nun kurucusu Sakallı Niko, 1935-1955 yılları içinde Binbir Ali Bey, Necmi Bey ve Aleko, 1955-1970 döneminde Plâtin Doğan, Sadi Gürses, Sarkis Kalutsyan ve Oral Keçelioğlu, oynadıkları oyunla kendilerinden sonraki kuşağa hocalık yapmış, dönemlerinin ekol oluşturmuş mühim bilârdo ustaları içinde yer almışlardır.



Türkiye’de bilârdo meraklılarının son yıllarda hızla artmasıyla türlü amatör bilârdo kulüpleri kurulmuş ve çağdaş bilârdo faaliyetleri adım atmıştır. Bağımsız Bilârdo Federasyonu ise 1993 senesinde kurulmuş ve ilk federasyon başkanlığını Parlak zeka Eke yapmıştır. Efes Pilsen’in düzenlemiş olduğu Grand Prix istanbul Bilârdo Turnuvası’nın Türkiye’de mühim yeri mevcuttur. 1993 senesinde Türk ve dünya bilârdosuna verdiği hizmet ve katkıdan dolayı Bora Karatay, Dünya Bilârdo Birliği’nin (BWA) ekibine seçilmiştir. Aynı yıl Dünya Şampiyonası ilk kez Türkiye’de (istanbul) yapılmıştır.



7 Şubat 2004’te Belçika’da toplanan 73 bilârdo federasyonunun yetkilileri ve aralarında dünyanın en iyi elli bilârdo sporcusunun bulunmuş olduğu jüri tarafınca dünyanın en büyük bilârdocusu kabul edilen Türk sporcu Semih Saygıner ilk uluslar arası başarısını, 1994 yılının Aralık ayında Belçika’da meydana getirilen BWA Dünya Bilârdo Kupası’nın son ayağında, aralarında R. Ceulemans’ın da bulunmuş olduğu rakiplerin arasından sıyrılarak dünya şampiyonluğunu elde ederek göstermiş ve dünya klâsmanında üçüncülüğe terfi etmiştir. Aynı senenin haziran ayında 11 vuruşta 45 sayı (4090 averaj) ile 3 bant dünya rekorunu kırmıştır. 1995 senesinde resmi federasyonun kurulmasına katkıda bulunmuştur. 1999’da dünya klâsmanında 1 numaraya yükselen Saygıner, kazanılmış olduğu şampiyonlukların ve başarıların yanı sıra dünya bilârdo literatürüne soktuğu kendi adıyla anılan 42 hususi vuruşa haizdir. “Magic Shoots” (Büyülü Vuruşlar), “Magic Prince” (Büyülü Prens) adlarıyla tanınan Saygıner ve Tayfun Taşdemir’den oluşan Türk ulusal ekibi 2004 senesinde dünya şampiyonu olmuştur.



Bir başka başarıya ulaşmış sporcumuz Yılmaz Özcan, 1997 senesinde meydana getirilen Dünya Bilârdo Şampiyonası’nda 3. olmuştur.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Türkiye’de Bilardo Tarihi
Türkiye’de Bilardo Tarihi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/turkiyede-bilardo-tarihi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/turkiyede-bilardo-tarihi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content