Pasteur Kimdir?

Dünyaca ünlü ilim insanı şarbon, kuduz şeklinde hastalıkların aşısını bulan pastörizasyon denilen yöntemi bulan Louis Pasteur yaşamı ile ilg...

Dünyaca ünlü ilim insanı şarbon, kuduz şeklinde hastalıkların aşısını bulan pastörizasyon denilen yöntemi bulan Louis Pasteur yaşamı ile ilgili bilgiler. Pasteur kimdir?



Louis PasteurLouis Pasteur, (27 Aralık 1822 – 28 Eylül 1895), dünyaca tanınmış bir Fransız kimyacısıdır. Döle’ de hayata merhaba dedi, babası dericiydi. Pasteur, başarıya ulaşmış sayılamayacak bir tahsilden sonrasında, Besançon, Dijon, Strasbourg lise ve üniversitelerinde fizik, kimya öğretmenliklerinde bulundu. Yalnız, kendini gittikçe daha derin araştırmalara vererek bilgisini ilerletti, Paris’teki Ecole Normale’in (öğretmen okulunun) bilimsel araştırmalar müdürü oldu. Durmadan çalışır, daima yeni buluşlar ardında koşuyordu. Kısa zamanda tüm Fransa’ da, hatta Avrupa’da tanındı. Ilim Akademisi, Tıp Akademisi ile bir takım yabancı benzeri kurumların üyesi oldu. Yalnız, 1870 Fransız-Alman Savaşı’nda, Almanya ile ilgili tüm payelerini geri çevirerek savaşı protesto etti. 1874’te Fransız hükümeti Pasteur’e ölümünden sonrasında eşiyle çocuklarına da kalmak suretiyle belli başlı bir gelir bağladı. Pasteur, 1888’de bugün tüm dünyaca ünlü Pasteur Enstitüsünün müdürü oldu. 1895’te Sorbonne’da kendisi için meydana getirilen büyük jübileden bir süre sonra Marnes-la-Coquette’da öldü.



Pasteur yaşamını insanlığın iyiliğine harcamış büyük ilim adamlarından birisidir. Buluşları ile yalnız insanoğlu değildir, evcil hayvanların da çoğu korkulu salgın hastalıklardan kurtulmuşlardır, Ayrıca Pasteur Fransa’da ipek böceklerini kırıp geçiren, ipek sanayiine büyük zararlar veren bir mikrobu bulmuş, bu konuyu yok etmeyi başarmıştır.



Pasteur’ün, adının tüm dünyaya yayılmasını elde eden buluşları salgın hastalıklar üstündeki buluşlarıdır. Şarbon (karakabarcık), tavuk kolerası, kuduz şeklinde hastalıklarında aşılarını bularak bu hastalıkların yayılmasının önüne geçti. Bu şekilde, hayvan yetiştiriciliğinde büyük ilerlemeler kaydedilmesi mümkün oldu. Bundan sonrasında Pasteur, kuduz bîr köpeğin ısırdığı bir çocuğa aşı yaparak, kuduz, aşısının insanoğlu üstünde de aynı başarıyla kullanılabileceğini kanıtlama etti.



Pasteur’ün buluşları tıp kendi alanında mühim ilerlemelere yardım ediyordu. O zamana kadar hastanelerde, ameliyatlarda temizliğe pek dikkat edilmez, hastaların pek çok, mikrop kapmasından kısa zamanda ölürdü. Pasteur’un ortaya koyduğu usullerle ntisepti, asepsi, şeklinde koruyucu yöntemler bulundu. Aslına bakarsak hekim olmayan bir kimsenin, araştırma yolu ile tıp kendi alanında bu aşama mühim buluşlar yapmış olması daima için takdirle karşılanmaya kıymet. Nitekim, Fransızlar da Pasteur’ü ulusal kahramanlarından birisi saymış, Napolyon’la Victor Hugo’nun üstünde bir yer vermişlerdir.



Sütü Pastörize Etmek Yöntemi



Süt ve benzeri sıvıların mikropsuz bir biçimde uzun süre saklanması usulüne, bu konuyu Pasteur bulmuş olduğu için, onun adından dolayı «pastörize etmek» yöntemi denir. Sütü pastörize etmek demek, onu ekşiten, ya da içinde bulunup başka hastalıklar oluşturan bakterileri öldürmektir. Bu da, sıvıyı 60-65°’ de, 20-30 dakika ısıtmakla yapılır. Bu ısı buharla sağlanır. Süt şişelere konulurken, hususi bir aletten ağır, ama kesiksiz bir halde geçer. Bir sürü yerlerde, evlerde küçüklere pastörize süt hazırlayabilmek için kolay, ucuz aletler satılmaktadır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Pasteur Kimdir?
Pasteur Kimdir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/Louis-Pasteur-1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/pasteur-kimdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/pasteur-kimdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content