Atıcılık Sporu Hakkında Bilgi

Atıcılık nasıl bir spordur? Atıcılık sporunun özellikleri, atış çeşitleri, kuralları, pozisyonları hakkında bilgi. Atıcılık Sporu Hakkında ...

Atıcılık nasıl bir spordur? Atıcılık sporunun özellikleri, atış çeşitleri, kuralları, pozisyonları hakkında bilgi.



Atıcılık Sporu Hakkında Bilgi



Atıcılık; yivli tüfek, av tüfeği, toplu ve şarjörlü tabanca gibi ateşli silâhlarla değişik türde hedefleri vurmaya dayanan spordur.



ATIŞ ÇEŞİTLERİ



Atışlar, 10 metre, 25 metre, 50 metre ve 300 metre atışları olmak üzere dört bölüme ayrılır.



10 Metre Atışı: Bu yarışmalar açık havada veya kapalı salonlarda yapılır. Hedef, atış poligonu düzeyinden 1.4 metre yüksekte olup belli oranları aşmaması koşuluyla yarışmacının boyuna göre yüksekliği değiştirilebilir. Arka plândaki düzlem kurşunu sektirmemeli ve açık renk olmalıdır. 90 derecelik açıdan yatay sapma 25 cm’yi geçmemelidir.



50 Metre Atışı: Bu atışta hedef, poligonun düzeyinden 0.50 metre yüksekte olmalıdır. Kurşun tutucu düzlemde 90 derecelik açıdan yapılan atışın yatay sapması 1 metreyi geçmemelidir. 50 metre atışları açık havada veya yarı kapalı salonlarda yapılabilir.



300 Metre Atışı: Bu atışta hedef, poligon zemininden 3 metre yüksekte olmalıdır. 90 derecelik açıdan yatay sapma 6 metreyi geçmemelidir. Atış alanı, güvenliği sağlamak amacıyla duvarla çevrilebilir. Hedefler, üzeri örtülmüş bir çukur kullanılarak alçaltılabilir. 50 m ve 300 m serbest tüfek müsabakalarında 120 atış üzerinden genel toplama bakılır.



ATIŞ POZİSYONLARI



Temel olarak 3 tip atış pozisyonu vardır:



1. Yat: Bu pozisyonda atıcı, atış noktasının zeminine yatarken, dirseklerini organizatör tarafından sağlanmış yer sergileri gibi dayanaklar üzerine koyar. Beden hedefe doğru yönelmiştir. Tüfek, başlangıçta yalnız iki el ve bir omuz kullanılarak, daha sonra nişan pozisyonunda atıcının yanağını tüfek kanadına yerleştirmesi suretiyle ve tüfek kayışıyla tutulur. Bunların dışında tüfeğin herhangi bir noktaya değmesi ve desteklenmesi yasaktır. Dirsekten ilerisi görünecek şekilde kollar öne doğru kalkık ve atış noktası zemininden yüksektedir. Tüfek kayışının bağlandığı kol, ön kol ekseninden ölçüldüğünde, yatay hat ile 30 dereceden daha küçük bir açı yapmamalıdır.



2. Ayak: Bu atış pozisyonunda atıcı herhangi bir desteğe dayanmadan ayakta durur ve tüfeği, yanak ve göğsünün bir bölümü omza yakın olmak üzere iki el ve bir omzunu kullanarak tutar. Atışlarda sol üst kol ve dirsek, göğüs ya da kalçaya dayandırılabilir. Bu atış pozisyonunda tüfek kayışının kullanılması yasaktır.



3. Çök: Atıcı sağ ayak parmakları, sağ diz ve sol ayağıyla çöker ve tüfeği iki eli ve bir omzunu kullanarak tutar. Bu atışta tüfek kayışını kullanmak serbesttir. Çök atış pozisyonunda sağ ayağın altına yastık konulduğunda ayağın açısının 45 dereceden fazla olmamasına dikkat edilmelidir. Eğer minder kullanılmıyorsa, bacağın dizden aşağısı yere değebilir ve açının derecesi de önemli değildir. Ancak dikkat edilecek nokta, bacağın belirtilen bölge dışında kalan yerlerinin ve kalçanın yere değmemesi gerektiğidir. Bu pozisyonda atıcı yere serilen ve organizatör tarafından belirlenen branda veya örtüye çökebilir. Yine çökme sırasında topuk ve kalça arasına sadece çök minderi konabilir; ceket ve diğer giysilerin bu bölgeye konulması yasaktır. Atış s4rasında atıcıya destek sağlamayacak şekilde ve organizatörler tarafından belirlenen yer sergileri, kalın keçeler ve yastıklar kullanılabilir. Yer sergileri, çadır bezi vb. gibi malzemelerden yapılır. Yastıklar ise çök atış pozisyonunda kullanılan, uzunluğu en fazla 250 mm, çapı 180 mm olan, yumuşak ve esnek malzemelerden yapılmış silindir şeklinde araçlardır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Atıcılık Sporu Hakkında Bilgi
Atıcılık Sporu Hakkında Bilgi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/atclk-sporu-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/atclk-sporu-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content