Patagonlar (Patagonya Devleri)

Patagonlar Fransız kâşif Jules Dumont d'Urville'in "Voyage au pole sud et dans l'Oceanie…" isminde kitabınd...

Patagonlar

Fransız kâşif Jules Dumont d'Urville'in "Voyage au pole sud et dans l'Oceanie…" isminde kitabından 1840'larda yapılmış bir fotoğraf. Hayalî Patagon şefi cenk giysileri ile Macellan Boğazı'nın yanında.


391pxurvillepatagonians




Patagonlar ya da Patagonya devleri, ilk kez dönemin az malum bölgesi ve sahili olan Patagonya'da rastlanan efsanevi insan ırkıdır. İlk Avrupalıların kayıtlarına bakılırsa, boylarının düzgüsel insan boyunun iki katını geçmiş olduğu, hatta bir takım kayıtlara bakılırsa 3,5 - 4,5 metreyi bulmuş olduğu söylenir. Yaşamış olması mümkün olmayan bu insanların varlığı, bölgedeki Avrupalıların akıllarında, 18. yüzyılın sonlarında büyük seviyede çürütülene dek 250 yıl kadar kalmıştır. Ama Cenup ABD efsaneleri dev kabile soyundan bahseder. Mesela, averaj 7 fit (2,134 metre) uzunluğunda ve kızıl saçlı oldukları söylenen Peru'nun Çancasları ya da Çanakları.
Patagonlar hakkında ilk bilgi, 1520'lerde dünyanın etrafını dolaşan Ferdinand Magellan ve mürettebatının onları Cenup ABD sahillerinde gördüklerini iddia etmeleridir. Magellan'ın uzun yolculuğunun tarihçisi ve yolculuktan sağ çıkan az sayıdaki kişiden birisi olan Antonio Pigafetta yerlilerle karşılaşmalarını ve boylarının düzgüsel insanoğlunun iki katı bulunduğunu yazmıştır:

"Bigün ansızın çıplak ve dev boyutlarda bir adamı limanın sahilinde gördük, dans ediyordu, şarkı söylüyordu ve kafasına toprak atıyordu. Kaptan-general Magellan, adamlarımızdan birisini devin yanına yolladı, o da aynı hareketleri sulh işareti olarak yapacaktı. Bu konuyu yaparak, devi kaptan-generalin beklediği adacığa getirdi. Dev, kaptan-generalin ve bizim yanımızda çok şaşırdı ve gökten geldiğimizi düşünerek parmağını havaya kaldırarak işaretler yapmış oldu. O denli uzundu ki fakat beline geliyorduk ve orantılıydı..."

Pigafetta bununla birlikte Magellan'ın bu insanlara "Patagão" (ya da Patagoni ) ismini bağışladığını kaydetmiş fakat bağışlamanın detaylarını açıklamamıştır. Pigafetta'nın zamanında bu ismin membaı olarak pata ya da ayak olarak düşünüldüğü ve "Patagonia" kelimesinin "Büyük Ayak Toprakları" anlamına geldiği şeklinde yorumlanmıştır. Ama, bu da kökenbilim açısından tartışmalıdır, -gon sonekinin anlamı da açık değildir. Gene de, "Patagonia" adı ve yerli halkın dev olduğu fikri, durağan kalmıştır. Yeni Dünya'nın bir süre sonra meydana getirilen ilk haritalarında bölge regio gigantum ("devlerin bölgesi") olarak adlandırılmıştır.
1840'larda yapılmış Patagon karargâhı. Fransız kâşif Jules Dumont d'Urville'in "Voyage au pole sud et dans l'Oceanie…" isminde kitabından bir fotoğraf


urvillepatagonians

1579'da, Francis Drake'in vapur papazı Francis Fletcher, Patagonyalılarla uzun buluşmasını yazmıştır.

1590'larda Anthonie Knivet Patagonya'da 3,5 metre uzunluğunda cesetler gördüğünü iddia etmiştir.

1766'da, tuğamiral John Byron'ın kaptanlığındaki HMS Dolphin'in İngiltere'ye geri dönüşünden sonrasında, dünyanın etrafını dolaşırken Patagonya'da 9 ayak uzunluğunda bir yerli kabilesi gördükleri söylentisi yayılmıştır. Ama, seferin kayıtlarının 1773 senesinde yeniden düzenlenerek yazıldığı metinde, Patagonyalıların yalnız 1,98 metre boylarında olduğu yazılmıştır; bir ihtimal uzun, fakat kesinlikle dev değildir.

Byron'ın karşılaşmış olduğu insanoğlu büyük olasılıkla bölgenin yerlileri Tehuelçelerdir. Daha sonraki dönemlerin yazarları, Patagonya devlerinin bir aldatmaca ya da en azından abartma ve bölge hakkında ilk bilgilendiren Avrupalıların notlarının yanlış yorumlanması bulunduğunu düşünmüşlerdir.



Patagonya maddesi için bakınız:






  • Patagonya (Patagonya Hakkında)


  • Gaz Devleri


Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Patagonlar (Patagonya Devleri)
Patagonlar (Patagonya Devleri)
http://img150.imageshack.us/img150/5201/391pxurvillepatagonians.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/patagonlar-patagonya-devleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/patagonlar-patagonya-devleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content